Πώς βάζω φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε πολυκατοικία;

Αρκετοί είναι αυτοί που επιθυμούν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά κατοικούν σε πολυκατοικία και προβληματίζονται σχετικά με τη φόρτιση.

  • -
  • -

Η φόρτιση στο σπίτι αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση για την αναπλήρωση της ενέργειας της μπαταρίας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Σύμφωνα με έρευνες, το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών οχημάτων EV, φορτίζει κατά τις βραδινές ώρες στην οικία του. Οι περισσότεροι εξ αυτών κατοικούν σε μονοκατοικίες, οπότε διαθέτουν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και την υποδομή για να φορτίσουν.

Τι γίνεται όμως με όσους διαθέτουν διαμέρισμα σε πολυκατοικία; Σε αυτή την περίπτωση οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, καθώς εκτός από χώρο στην πυλωτή και την απαιτούμενη μελέτη από ηλεκτρολόγο, πριν τοποθετήσει κάποιος φορτιστή πρέπει να ενημερώσει τον διαχειριστή και τους συνιδιοκτήτες.

Δείτε ακόμη Κινούμαι Ηλεκτρικά: Επιδότηση έως 8.000 € για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

fortistis3

Μελέτη εγκατάστασης και επιλογή φορτιστή

Αρχικά, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απευθυνθεί σε ηλεκτρολόγο προκειμένου να γίνει μελέτη για την εγκατάσταση. Στην τεχνική έκθεση του ηλεκτρολόγου ή ηλεκτρολόγου μηχανικού, συμπεριλαμβάνονται η λειτουργία και ο τρόπος χρήσης του συνόλου της εγκατάστασης, όπως το σημείο επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος με την αντίστοιχη υποδομή καλωδίωσης και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος του χώρου στάσης και στάθμευσης.

Επίσης, πρέπει να ληφθεί απόφαση για το αν θα μπει κοινόχρηστος φορτιστής για όλους τους κατοίκους της πολυκατοικίας ή ιδιωτικός αποκλειστικά για τον ενδιαφερόμενο. Οπότε, ο ηλεκτρολόγος σε συνεργασία φυσικά με τον δικαιούχο ή τους δικαιούχους αποφασίζουν πού θα τοποθετηθεί η συσκευή φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος (AC), με ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου και προστασίας, και πόσο ρεύμα θα τραβάει.

Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον επώνυμο κατασκευαστή, επιλέγοντας ένα μοντέλο wallbax με παροχή 7,4 kW αν η γραμμή είναι μονοφασική ή 11 kW αν είναι τριφασική. Φυσικά, όποιος επιθυμεί να πληρώσει κάτι παραπάνω, έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει το δίκτυο εφόσον υποστηρίζεται και να τοποθετήσει παροχή 22 kW.

Γνωστοποίηση στο διαχειριστή και αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ

Αφού καθοριστούν οι ανάγκες, ο δικαιούχος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει εγγράφως τον διαχειριστή για την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης στη δική του θέση στάθμευσης, καθώς και για την αποκλειστική δαπάνη, ευθύνη και επιμέλειά του.

Ο διαχειριστής από την πλευρά του, οφείλει να ενημερώσει τους λοιπούς συνιδιοκτήτες του κτηρίου. Ο ιδιοκτήτης ή δικαιούχος χρήσης του φορτιστή δικαιούται να προβεί στην εγκατάσταση μετά από 30 ημέρες από τη γνωστοποίηση προς τον διαχειριστή, εφόσον η πλειοψηφία των συνιδιοκτητών δεν έχει εναντιωθεί στην εγκατάσταση με αιτιολογημενη απόφαση της άρνησής τους υπογεγραμμένη από ηλεκτρολόγο μηχανικό.

Για να πιστοποιηθεί η παροχή και εγκατάσταση, πρέπει να υποβληθεί το έντυπο σύνδεσης/ενημέρωσης Χαμηλής ή Μέσης Τάσης με τα απαιτούμενα έγγραφα και στοιχεία στην αρμόδια Περιοχή ΔΕΔΔΗΕ στην οποία ανήκει η εγκατάσταση. Αυτό μπορείτε να το κάνετε ΕΔΩ

fortistis1

Διάρκεια και κόστος εργασιών

Αφού ληφθεί και η υπεύθυνη δήλωση αρμοδίου μηχανικού στην οποία δηλώνει πως η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων έχει διενεργηθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές που ορίζονται στο Ελληνικό Πρότυπο ΕΛΟΤ 60364, και είναι ολοκληρωμένες, τότε μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασης της υποδομής και του φορτιστή.

Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί παρά λίγες μέρες. Το συνεργείο έχει στα χέρια του την τεχνική μελέτη, οπότε γνωρίζει ακριβώς πώς να κινηθεί και θέτει σε λειτουργία σχετικά γρήγορα το wallbοx ημιταχείας φόρτισης. Το κόστος αγοράς και τοποθέτησης, εξαρτάται από τον φορτιστή, το μήκος των καλωδίων και τον πίνακα. Οι τιμές ποικίλουν, αλλά υπολογίστε πως με 1.500 ευρώ -χωρίς την επιδότηση - θα έχετε στη διάθεσή σας ένα πολύ καλό προϊόν. Φυσικά, μπορείτε να βάλετε κάτι φθηνότερο ή καλύτερο, ανάλογα τα χρήματα που επιθυμείτε να ξοδέψετε.

Αν η θέση στάθμευσης στην πυλωτή δεν καλύπτεται από τα καιρικά φαινόμενα από κάποια κατασκευή μην ανησυχείτε. Οι προδιαγραφές όλων των φορτιστών επιτρέπουν την ασφαλή φόρτιση υπό βροχή. Στους στεγασμένους κλειστούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων που διαθέτουν σημεία επαναφόρτισης Η/Ο απαιτείται η λήψη μέτρων πυροπροστασίας.

fortistis

Δείτε ακόμη Πώς δηλώνω ένα Σημείο Φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος;

Τι γίνεται με τις λειτουργίες Vehicle-to-home / Vehicle-to-grid;

Ο έλεγχος από τον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση των υποδομών φόρτισης σε υφιστάμενη ή νέα παροχή, γίνεται θεωρώντας ότι οι συσσωρευτές ηλεκτροκίνητων οχημάτων λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο ως φορτία. Δεν επιτρέπεται η εκφόρτιση των συσσωρευτών των ηλεκτροκίνητων οχημάτων προς την ηλεκτρική εγκατάσταση ή το Δίκτυο, οπότε προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να τροφοδοτήσετε το σπίτι σας από το αυτοκίνητό σας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ακόμη κι αν το αυτοκίνητο υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ο καταναλωτής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος να διατηρεί διαμορφωμένη την εσωτερική ηλεκτρική του εγκατάσταση έτσι ώστε ο εσωτερικός μετρητής να καταμετρά αποκλειστικά την ενέργεια των υποδομών φόρτισης όπως και να εξασφαλίζει την καλή λειτουργία και επικοινωνία του εσωτερικού μετρητή με το σύστημα τηλεμέτρησης, δεδομένου ότι ο ΔΕΔΔΗΕ στερείται της δυνατότητας ελέγχου και παρέμβασης εντός της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης. Ο καταναλωτής δεσμεύεται για τις ανωτέρω υποχρεώσεις κατά τη σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης.

fortistis2

Τι γίνεται στις νέες οικοδομές;

Στα νέα κτήρια (νοούνται όσα θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν μετά το Μάρτιο του 2021) θα εγκαθίστανται υποχρεωτικά υποδομή (καλωδιώσεις κλπ.) για εγκατάσταση φορτιστών στις θέσεις στάθμευσης. Στα κτήρια κατοικιών με περισσότερες από δέκα θέσεις στάθμευσης, η υποδομή θα κατασκευάζεται με την προοπτική να εγκατασταθούν φορτιστές σε όλες τις θέσεις στάθμευσης. Στα κτήρια μικτής χρήσης με περισσότερες από δέκα θέσεις στάθμευσης, η πρόβλεψη (που απορρέει και από την Κοινοτική νομοθεσία) είναι ένας φορτιστής ανά πέντε θέσεις στάθμευσης

Σε υφιστάμενα κτήρια στα οποία γίνονται εργασίες ανακαίνισης τοποθετούνται οι υποδομές που προβλέπονται για τα νέα κτήρια (πρόβλεψη για φορτιστές σε όλες τις θέσεις στάθμευσης ή σε αναλογίες 1/5 και 1/10), εκτός αν ο υπεύθυνος μηχανικός δηλώνει, με υπεύθυνη δήλωσή του στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, ότι το συνολικό κόστος εγκατάστασης των σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομής καλωδίωσης υπερβαίνει το 7% του συνολικού κόστους της ανακαίνισης του κτηρίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...