Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Θα παγώσω αν εγκλωβιστώ στο χιόνι; [video]

Είναι ώρα να καταρριφθούν μερικοί μύθοι που «στοιχειώνουν» την φήμη των ηλεκτρικών

  • -
  • -

Ο φόβος και η αβεβαιότητα που περιβάλλει κάθε νέα τεχνολογία, έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούνται φήμες και ψευδείς εντυπώσεις, χωρίς αυτές να έχουν κάποια βάση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Αναρίθμητα είναι τα στοιχεία ενός οχήματος μηδενικών ρύπων που μπορεί να προκαλέσουν ανασφάλεια και αμφιβολίες σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτά. Από το κεφάλαιο του ανεφοδιασμού και της αυτονομίας, έως την αξιοπιστία και την αντοχή σε βάθος χρόνου.

Ανάμεσα σε αυτές τις αμφιβολίες βρίσκουμε και το άγχος των ακραίων καιρικών συνθηκών. Τι γίνεται δηλαδή, αν για παράδειγμα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο βρεθεί ακινητοποιημένο σε παγωμένο περιβάλλον, όπως συνέβη σε αρκετούς συμπολίτες μας στην Αττική Οδό; Ο οδηγός και οι επιβάτες του μπορούν να επιβιώσουν εντός του οχήματος, με τη θέρμανση να λειτουργεί κανονικά για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Πόση ενέργεια καταναλώνει το καλοριφέρ ενός ηλεκτρικού και πόση ενός βενζινοκίνητου;

Στην πράξη, το σύστημα θέρμανσης σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο λειτουργεί με κατανάλωση ενέργειας από 1,2 έως 2+ kW, αναλόγως συνθηκών, προδιαγραφών κ.λπ. Οπότε, ένα ηλεκτρικό όχημα το οποίο τη στιγμή που ακινητοποιείται έχει διαθέσιμο ενεργειακό απόθεμα 30 kWh στη μπαταρία, για παράδειγμα, μπορεί να κρατήσει ζεστή την καμπίνα του χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα για τουλάχιστον 15 ώρες στο χειρότερο σενάριο, ή έως και για 25 ώρες.

Αντίστοιχα, ένας κινητήρας βενζίνης που λειτουργεί στο ρελαντί γνωρίζουμε ότι καταναλώνει περίπου 0,6 lt/ώρα για κάθε 1.000 cc του κυβισμού του. Άρα, ένα 1.600άρι αυτοκίνητο καίει περίπου 1 lt/ώρα, και για να κρατήσει ζεστή την καμπίνα του για 15 ώρες θα καταναλώσει περίπου 15 λίτρα βενζίνης. Για ένα 2λιτρο, το νούμερο αυτό ανεβαίνει στα 18 λίτρα.

Προκύπτει λοιπόν ότι και τα βενζινοκίνητα μπορούν να μείνουν από καύσιμο και να χάσουν την ικανότητα θέρμανσης της καμπίνας τους σε παρατεταμένη ακινησία, αν ο οδηγός έχει την ατυχία να εγκλωβιστεί με το ρεζερβουάρ αρκετά κάτω από τη μέση. Το ίδιο θα συμβεί και σε ένα ηλεκτρικό με μπαταρία 60 kWh, το οποίο θα βρεθεί στις ίδιες συνθήκες με μπαταρία φορτισμένη κάτω από το 50%.

Τι γίνεται όταν αδειάσει η μπαταρία ή τελειώσει το καύσιμο;

Όταν το απόθεμα ενέργειας ή καυσίμου εξαντληθεί, το όχημα θα πρέπει να ανεφοδιαστεί. Και ενώ σε ένα βενζινοκίνητο αυτή η ενέργεια είναι αναμφίβολα πολύ πιο εύκολη, με ένα μπιτόνι, σε συνθήκες εγκλωβισμού αυτός ο παράγοντας ίσως δεν είναι τόσο σημαντικός. Ο λόγος είναι ότι εάν κάποιος μπορεί να φύγει από το όχημα του και να επιστρέψει με ένα μπιτόνι καύσιμο, τότε ίσως μπορεί να μην επιστρέψει και να παραμείνει σε ένα ασφαλές μέρος, οπότε δεν θα είναι πια εγκλωβισμένος. Η ταχύτητα του ανεφοδιασμού έχει νόημα κυρίως εφόσον κάποιο άλλο όχημα μπορεί να κινηθεί μέχρι το συγκεκριμένο σημείο φέρνοντας ένα μπιτόνι, αλλά δεν μπορεί να παραλάβει και να μεταφέρει τον εγκλωβισμένο οδηγό και τους επιβάτες του κάπου αλλού.

Σίγουρα, ο χρόνος που χρειάζεται για να αντλήσει ενέργεια ένα ηλεκτρικό είναι πολύ περισσότερος από την προσθήκη μερικών λίτρων στο ρεζερβουάρ, κι αν η μπαταρία έχει αδειάσει εντελώς, θα χρειαστεί να μεταφερθεί με άλλο όχημα μέχρι κάποιον ταχυφορτιστή. Οπότε, στην περίπτωση που ο δρόμος ανοίξει και η μπαταρία είναι εντελώς άδεια, το ηλεκτρικό έχει ξεκάθαρο μειονέκτημα, ενώ αν έχει μείνει με ελάχιστη διαθέσιμη ενέργεια, θα πρέπει να ελπίζει ότι υπάρχει ταχυφορτιστής στο επόμενο βενζινάδικο. Αυτό όμως είναι ένα πρακτικό θέμα που σχετίζεται και με το εύρος του δικτύου ταχυφορτιστών της χώρας, κι όχι με την επικινδυνότητα σε περίπτωση εγκλωβισμού.

Μπορεί ένα ηλεκτρικό να κρατήσει ζεστή την καμπίνα του σε ακραίες θερμοκρασίες;

Ναι! Και μια καλή απόδειξη για αυτό είναι τα πειράματα του YouTuber Bjørn Nyland, ο οποίος αποφάσισε να περάσει την νύχτα στο ζεστό εσωτερικό ενός Kia e-Niro και ενός Tesla Μodel 3, στη Νορβηγία, με τις εξωτερικές θερμοκρασίες να αγγίζουν τους -14 και -23 βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα. Πόση ενέργεια λέτε ότι κατανάλωσε από κάθε μπαταρία για τη διανυκτέρευσή του; Η απάντηση στα παρακάτω video:



ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...