Αττική Οδός: «Συγγνώμη» και 2.000 ευρώ αποζημίωση στους εγκλωβισμένους

Μετά το χάος που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό, η εταιρεία θα κληθεί να καταβάλλει αποζημίωση 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο όχημα.

  • -
  • -

Χιλιάδες οχήματα ακινητοποιήθηκαν στον υποτίθεται ασφαλέστερο και πιο προηγμένο αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Η παραχωρησιούχος εταιρεία της Αττικής Οδού δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση, με οδηγούς και επιβάτες να παραμένουν επί ώρες μέσα στα αυτοκίνητά τους αναμένοντας βοήθεια.

Το φιάσκο της διαχείρισης ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει από τη διοίκηση της εταιρείας της Αττικής Οδού την αποζημίωση των οδηγών για την ταλαιπωρία που υπέστησαν. Εκείνη με τη σειρά της έκανε δεκτό το αίτημα και οι οδηγοί θα λάβουν το ποσό των 2.000 ευρώ. Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα συμβεί αυτό. Δηλαδή ποια διαδικασία θα ακολουθήσουν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί και ποια δικαιολογητικά θα καταθέσουν ώστε να λάβουν την αποζημίωση.

Μάλιστα, με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό. Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως σχετικά με τις ευθύνες της εταιρείας θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις. Οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων.

attiki apozimiosi

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, μέχρι τις 08:00 το πρωί της Τρίτης, από την Αττική Οδό είχαν απεγκλωβιστεί 1.800 οχήματα και μένουν εγκλωβισμένα 1.200 ακόμη, τα περισσότερα από τα οποία τα έχουν εγκαταλείψει οι οδηγοί οι οποίοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού.

Συνολικά, από την Αττική Οδό έχουν απεγκλωβιστεί 3.500 άνθρωποι με την υποστήριξη του στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας.

Η συγγνώμη

Η διοίκηση της Αττικής Οδού, το απόγευμα της Δευτέρας 24/1 εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Αττικής Οδού. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της. 

Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».

Φωτογραφίες: Skai.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...