Σδούκου: Πρέπει να πέσει το κόστος της δημόσιας φόρτισης

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

  • -
  • -
Σδούκου: Πρέπει να πέσει το κόστος της δημόσιας φόρτισης

Με τις τιμές χρέωσης για τη δημόσια φόρτιση να είναι αρκετά υψηλές στην Ελλάδα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, υποστήριξε σήμερα στο 5ο Eco Mobility Conference πως παράλληλα με τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις του νέου προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά, είναι ανάγκη να μειωθεί το κόστος χρέωσης. Στους στόχους του υπουργείου, περιλαμβάνονται η αύξηση του πλήθους των φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων και η μείωση του κόστους φόρτισης (για την οποία εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η μείωση του ΦΠΑ στα δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης από 24% σε 6%) όπως ανέφερε η κα Σδούκου.

greece charge1

Επίσης, σημείωσε ότι η αναλογία φορτιστών σε σχέση με το πλήθος των οχημάτων σήμερα στην Ελλάδα είναι 1 προς 6, δηλαδή πάνω από τον στόχο που θέτει η ΕΕ, ο οποίος είναι 1 προς 10. Ωστόσο, η πλειονότητα των φορτιστών είναι σε ιδιωτικούς χώρους με δημόσια πρόσβαση (π.χ. εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ κ.ά.) ενώ μόνο το 6% βρίσκονται σε δημόσια προσβάσιμους χώρους (επί του πεζοδρομίου). Επιπλέον, πρόσθεσε πως ενώ είναι ικανοποιητική η κάλυψη στους αυτοκινητόδρομους, υπάρχουν περιοχές της χώρας που δεν υπάρχουν υποδομές φόρτισης.

Πρόγραμμα Φορτίζω Παντού

Για την κάλυψη των κενών προωθείται το πρόγραμμα «Φορτίζω παντού» με χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης σε περιοχές όπου δεν είναι ακόμη συμφέρουσες οι επενδύσεις. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη μελέτη για να εντοπιστούν οι πιάτσες ταξί (ανάμεσα στις 150 νόμιμες) που είναι κατάλληλες από άποψη δικτύων και χωροταξίας για την εγκατάσταση ταχυφορτιστών. Ήδη έχουν εντοπιστεί οι 35 πρώτες.

greece charge2

Σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας, η κα Σδούκου ανέφερε ότι οι τιμές χρέωσης για τη δημόσια φόρτιση είναι σχετικά υψηλές, και διαμορφώνονται στα 45-50 λεπτά ανά κιόβατώρα και 60 λεπτά για τους ταχυφορτιστές. «Θα το δούμε πολύ προσεκτικά σε συνεργασία με τη ΡΑΕ γιατί δημιουργείται κίνδυνος να αποθαρρυνθούν όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικό σημείο φόρτισης στο σπίτι ή τη δουλειά. Είναι ανάγκη να μειωθούν οι τιμές στη δημόσια φόρτιση με εποπτεία της ΡΑΕ. Παράλληλα εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή λειτουργούν περί τους 1.200 δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης ενώ με βάση τα σενάρια για την εξέλιξη της αγοράς, θα χρειαστούν 12.000 ως το 2025 και 25.000 σημεία ως το 2030, κάτι που μεταφράζεται σε επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...