Για 1η φορά τα ηλεκτρικά περνούν σε πωλήσεις τα diesel!

Ο Δεκέμβριος του 2021 θα μείνει στην Ιστορία, με την Ευρώπη να δείχνει τον δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση.

  • -
  • -

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστα χρόνια από τότε που τα diesel κατείχαν ένα μερίδιο άνω του 50% στην ευρωπαϊκή αγορά. Από τη δεκαετία του 1990 μέχρι και το 2015, τα αυτοκίνητα με πετρελαιοκινητήρες αποτελούσαν τη βασική επιλογή των οδηγών που ήθελαν να γράφουν πολλά χιλιόμετρα με χαμηλό κόστος.

Σταδιακά άρχισαν να χάνουν τη δημοτικότητά τους και όπως φαίνεται η κατάσταση για τους κινητήρες diesel είναι μη αναστρέψιμη. Τον Δεκέμβριο του 2021, οι πωλήσεις έφθασαν τις 160.000 μονάδες στις 18 χώρες της Δυτικής Ευρώπης, νούμερο που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19%. Αντίθετα, οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων κατέγραψαν μια ακόμη άνοδο, με 176.000 μονάδες και μερίδιο 21%.

ev diesel1

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που τα αυτοκίνητα τεχνολογίας BEV ξεπέρασαν τα diesel, αποδεικνύοντας πως η μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Γηραιά Ήπειρο.

Ελληνική αγορά αυτοκινήτου: Τι αγοράσαμε το 2021

Το υψηλό ποσοστό πωλήσεων αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις πολλές και άκρως ενδιαφέροντες προτάσεις των κατασκευαστών. Πλέον, τα BEV καλύπτουν όλες τις δημοφιλείς κατηγορίες, με τους υποψηφίους αγοραστές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δεκάδων ολοκαίνουριων μοντέλων. Φυσικά, το ρόλο τους παίζουν και τα προνόμια με τα οποία επιδοτείται η αγορά τους από αρκετές κυβερνήσεις.

ev diesel2

Βέβαια, ο δρόμος για να φθάσουν τα ηλεκτρικά τις πωλήσεις των diesel σε ετήσιο επίπεδο είναι μακρύς με βάση τα στοιχεία της ένωσης ACEA. Με τις εταιρείες όμως να καταργούν σιγά σιγά τους κινητήρες πετρελαίου και τα EV να πληθαίνουν με τέτοιους ρυθμούς, δεν θα αργήσει να έρθει και αυτή η μέρα.

Δείτε ακόμα Μένουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από μπαταρία;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...