Leasing χωρίς προκαταβολή: Πώς γίνεται η πιο εύκολη μίσθωση αυτοκινήτου

Ένας εύκολος τρόπος να βρεθείς με νέο αυτοκίνητο χωρίς να χρειαστεί να καταβάλεις ένα υψηλό αρχικό ποσό, είναι η χρονομίσθωση χωρίς προκαταβολή. Δες τι ισχύει.

  • -
  • -

Σήμερα, η απόκτηση ενός αυτοκινήτου μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, εκτός της παραδοσιακής αγοράς του. Μέσω των εταιρειών που προσφέρουν leasing αυτοκίνητου κάθε οδηγός μπορεί να χρησιμοποιεί ένα αυτοκίνητο, έναντι ενός μηνιαίου ποσού. Η εταιρεία που έχει στην ιδιοκτησία της το όχημα πληρώνει όλα του τα έξοδα, προγραμματισμένα (τέλη κυκλοφορίας, μικτή ασφάλιση, σέρβις, ελαστικά) ή μη (βλάβες, πιθανό τρακάρισμα, κλοπή κλπ) και το μόνο έξοδο που απομένει για το χρήστη (πέραν του μισθώματος) είναι τα καύσιμα (ή το ρεύμα, αν μισθώσει ηλεκτρικό).

Το leasing σαν υπηρεσία είναι κάτι ιδιαίτερα ευέλικτο, χωρίς πολλές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για τον οδηγό. Ο μισθωτής στην αρχή της συνεργασίας του με την εταιρεία, υπογράφει ένα συμβόλαιο με βάση αυτά που θα συμφωνήσει στην αρχή. Ποια είναι αυτά; Η διάρκεια που θα κρατήσει το αυτοκίνητο, το ετήσιο όριο χιλιομέτρων, αν στο τέλος θα το εξαγοράσει ή θα το επιστρέψει και βέβαια, ποιο μοντέλο θα μισθώσει, με ποιον κινητήρα και σε ποιο επίπεδο εξοπλισμού. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν το μίσθωμα.

Όπως η αρχική προκαταβολή. Οι εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων (leasing) αναγράφουν μια συγκεκριμένη τιμή μηνιαίου μισθώματος στις προσφορές τους, για να ισχύουν όμως, ζητούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ως αρχικό κεφάλαιο που μετρά ως πρώτο μίσθωμα. Συνήθως, είναι γύρω στις 3.000 € για τα μικρότερα μοντέλα, κάπου στις 6.000 € για τα μεγαλύτερα, ενώ ξεπερνούν τις 15.000-20.000 € στα ακριβότερα αυτοκίνητα. Ο μισθωτής του οχήματος μπορεί να ζητήσει να μη δώσει προκαταβολή. Σε αυτή την περίπτωση γλιτώνει το αρχικό κεφάλαιο αλλά το ποσό του μηνιαίου μισθώματος ανεβαίνει εκθετικά.

Τι χάνω αν δεν δώσω προκαταβολή;

Στην ουσία, αν ο μισθωτής δεν πληρώσει προκαταβολή, μπορεί φυσικά να αποκτήσει το αυτοκίνητο που θέλει από την εταιρεία leasing αλλά θα πρέπει να δίνει περισσότερα χρήματα μέσα στο μήνα. Το πόσο περισσότερα θα είναι αυτά εξαρτάται από την περίπτωση της κάθε προσφοράς, αλλά και την πολιτική κάθε εταιρείας. Για παράδειγμα, υπάρχουν εταιρείες μίσθωσης στην αγορά που δεν ζητούν προκαταβολή. Έχουν υψηλότερο μηνιαίο μίσθωμα αλλά δεν χρειάζεται να δώσεις κάποιες χιλιάδες ευρώ στην αρχή. Εδώ ωστόσο, μιλάμε για τις εταιρείες που ζητούν προκαταβολή. Και με ένα σύντομο παράδειγμα, μπορούμε να σας πούμε (στο περίπου) πόσο περισσότερο θα πληρώσει κάποιος αν δεν δώσει προκαταβολή.

Διαβάστε ακόμη: Τι κερδίζει ένας ιδιώτης κάνοντας χρονομίσθωση;

Ας πάρουμε παράδειγμα ότι σε μια εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μεσαίο C-SUV με 150 ίππους και αυτόματο κιβώτιο, προσφέρεται σε τιμή 400 € το μήνα (χωρίς ΦΠΑ). Οι γενικοί όροι του συμβολαίου προβλέπουν 48 μήνες μίσθωση, κάλυψη έως 20.000 χλμ ανά έτος και προκαταβολή 6.700 € (+ΦΠΑ). Με τους ίδιους ακριβώς όρους, αλλά χωρίς την προκαταβολή, το μηνιαίο μίσθωμα ανεβαίνει στα 550 € το μήνα (χωρίς ΦΠΑ). Στα φθηνότερα αυτοκίνητα η διαφορά στο μίσθωμα με ή χωρίς προκαταβολή είναι μικρότερη, ενώ στα μεγαλύτερα, η μη πληρωμή της προκαταβολής μπορεί να διπλασιάσει, ακόμη και να τριπλασιάσει το μηνιαίο μίσθωμα.

Τελικά γίνεται να κάνω leasing χωρίς προκαταβολή;

Όπως ήδη είπαμε, ναι, μπορεί κάποιος να αποκτήσει αυτοκίνητο leasing χωρίς να δώσει προκαταβολή. Το θέμα είναι αν τον συμφέρει. Με την πληρωμή της προκαταβολής το μίσθωμα βγαίνει σημαντικά χαμηλότερο. Στο παράδειγμα που αναφέραμε παραπάνω, αν κάνετε τα μαθηματικά, θα δείτε ότι με την πληρωμή της προκαταβολής η χρήση του αυτοκινήτου βγαίνει φθηνότερη σε βάθος 48 μηνών (όσο διαρκεί το συμβόλαιο) κατά περίπου 500 €. Το θέμα είναι πόσο «άνετα» μπορεί ο μισθωτής να αποχωριστεί τις 6.500€ της προκαταβολής. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν δύο μισθωτές, ο «πρώτος» μισθωτής και ο «δεύτερος» μισθωτής.

Διαβάστε ακόμη: Πώς γίνεται και πότε συμφέρει το leasing μεταχειρισμένου;

Ο «πρώτος», δεν έχει πρόβλημα να δώσει τις 6.500€ και πληρώνει κανονικά την προκαταβολή για να έχει χαμηλότερο μηνιαίο μίσθωμα. Ο «δεύτερος» θα ζοριστεί αν δώσει… με το καλημέρα 6.500€ οπότε διαλέγει να μην πληρώσει προκαταβολή και να έχει μεγαλύτερο μηνιαίο μίσθωμα. Μετά από τέσσερα χρόνια, όταν θα λήξουν τα δύο συμβόλαια, ο «πρώτος» έχει πληρώσει 500 € λιγότερα χρήματα. Ο «δεύτερος» όμως, δεν εκταμίευσε ένα μεγάλο ποσό κατά την εκκίνηση της μίσθωσης του αυτοκινήτου και αυτό τον διευκόλυνε πολύ. Προφανώς ο «πρώτος» βγήκε λίγο πιο κερδισμένος στην περίπτωση των δύο υποθετικών μισθωτών, όμως με δεδομένο ότι το κέρδος του είναι 125 € το χρόνο, η διαφορά είναι μικρή.

Με βάση τους ψυχρούς αριθμούς, όχι, δεν συμφέρει να πάρει κάποιος leasing χωρίς προκαταβολή. Οι διαφορές όμως είναι τέτοιες που τελικά, έχει περισσότερη σημασία τι τον βολεύει, κρίνοντας από την οικονομική του κατάσταση στη δεδομένη χρονική περίοδο. Βέβαια, η διαφορά αυτή μεγαλώνει συνεχώς, όσο η αξία του αυτοκινήτου ανεβαίνει. Μη ξεχνάτε ότι τα «500 €» που αναφέρουμε, αφορούν αποκλειστικά το παράδειγμα του δημοφιλούς C-SUV με τους 150 ίππους που προσφέρει μια συγκεκριμένη εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό αυτό θα διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο, την εταιρεία, ακόμη και την περίοδο γιατί οι συμφωνίες των εταιρειών leasing διαφέρουν ανάλογα με τις συνθήκες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...