Μύθος ή αλήθεια: Μπορεί ένα Plug-in hybrid να κινηθεί με άδειο ντεπόζιτο;

Τα plug-in υβριδικά μοντέλα μπορούν να κινηθούν αποκλειστικά με ρεύμα για κάποια χιλιόμετρα. Τι γίνεται όμως αν το ρεζερβουάρ καυσίμου είναι εντελώς άδειο;

  • -
  • -

Ένα ερώτημα που είναι πολύ πιθανό να έχει δημιουργηθεί σε πολλούς από εμάς, είναι τι γίνεται αν μείνεις από βενζίνη με ένα Plug-In Hybrid αυτοκίνητο, αλλά έχεις γεμάτες τις μπαταρίες του ηλεκτροκινητήρα. Μπορείς να συνεχίσεις κανονικά σε EV Mode (αμιγώς ηλεκτρική κίνηση) ή μένεις, όπως συμβαίνει σε ένα συμβατικό, μη υβριδικό μοντέλο; To αμερικανικό Carscoops έκανε ένα πείραμα για να ανακαλύψει την αλήθεια.

Χρησιμοποίησαν ένα Ford Kuga PHEV και φόρτισαν την μπαταρία μέχρι το 100%. Το ντεπόζιτο το είχαν αφήσει σχεδόν άδειο και ο υπολογιστής ταξιδίου, έγραφε ότι μένουν μόλις 8 χιλιόμετρα αυτονομίας αποκλειστικά με βενζίνη (χωρίς τη βοήθεια της μπαταρίας). Ο οδηγός επέλεξε το πρόγραμμα οδήγησης EV Later, κάτι που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο κρατά την ενέργεια που έχει αποθηκεύσει στις μπαταρίες του για μετέπειτα χρήση.

Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης έχει τον πρώτο λόγο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οδήγησης και ενεργοποιείται για να διατηρεί την μπαταρία υψηλής τάσης φορτισμένη. Υπό αυτό το πρίσμα ο οδηγός του Kuga υπολόγιζε ότι ήταν θέμα χρόνου να μείνει από καύσιμο, το SUV της Ford όμως είχε αντίθετη άποψη και «παρέδωσε πνεύμα» μετά από 101 χιλιόμετρα οδήγησης, ακόμη κι έτσι, με το EV Later ενεργοποιημένο.

Αν είχε επιλέξει το EV Auto από το μενού του Kuga τότε θα είχε καλύψει πολύ περισσότερα χιλιόμετρα πριν αδειάσει εντελώς το ντεπόζιτο. Μόλις η βενζίνη τελείωσε το αυτοκίνητο έβγαλε ένα μήνυμα στον ψηφιακό πίνακα οργάνων με εντολή προς τον οδηγό να σταματήσει σε ασφαλές σημείο. Το υβριδικό σύστημα αντιλήφθηκε ότι κάτι πάει στραβά με την τροφοδοσία καυσίμου στο μοτέρ εσωτερικής καύσης και περιόρισε την ισχύ του συστήματος στα 35 kW (περίπου 47 άλογα). Κοινώς, μπήκε σε safe mode.

Οι 47 ίπποι ωστόσο δεν είναι αρκετοί για να κινήσουν με άνεση ένα SUV 1.844 κιλών, όπως χαρακτηριστικά λέει ο αρθρογράφος του carscoops, οπότε έκανε στην άκρη και έσβησε το όχημα. Επιχείρησε να το βάλει ξανά μπροστά για να δει αν το υβριδικό σύστημα θα κάνει reset και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά σε αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία, αφού το ντεπόζιτο είχε «στεγνώσει». Πράγματι, το Kuga ξεκίνησε κανονικά και παρείχε όλη τη διαθέσιμη ηλεκτρική ισχύ του (110 ίπποι), ενώ ο υπολογιστής ταξιδίου έλεγε ότι η αυτονομία με την ενέργεια της μπαταρίας ήταν 35 χιλιόμετρα.

Θα μπορούσε να συνεχίσει με «χαλαρούς» ρυθμούς έχοντας 110 ίππους για να μετακινηθεί έως το βενζινάδικο για να γεμίσει ξανά το ντεπόζιτο, όμως έκανε ένα λάθος: πάτησε τέρμα το δεξί πεντάλ. Τα Plug-In Hybrid μοντέλα, αν εξαντλήσεις τη διαδρομή του δεξιού πεντάλ και πατήσεις το κουμπί του kickdown που βρίσκεται στο τέρμα της, ενεργοποιούν και τον βενζινοκινητήρα για να δώσουν όλη τη διαθέσιμη ισχύ του συνόλου στον οδηγό (225 ίπποι στην περίπτωση του Ford Kuga PHEV). Για λόγους ασφαλείας αυτό συμβαίνει ακόμη και αν ο οδηγός έχει επιλέξει το αμιγώς ηλεκτροκίνητο πρόγραμμα οδήγησης.

Στην ουσία, αυτός είναι ο τρόπος να «ξυπνήσεις» το αυτοκίνητο επειδή κάτι μπορεί να έχει συμβεί και του ζητάς όλη τη διαθέσιμη επιτάχυνση. Το Kuga λοιπόν, όταν ο οδηγός πάτησε τέρμα το γκάζι επιχείρησε να βάλει μπροστά το μοτέρ βενζίνης για να του δώσει τους 225 ίππους, όμως το ρεζερβουάρ ήταν άδειο. Και επειδή δεν κατάφερε να εκκινήσει ο κινητήρας, το safe mode επανήλθε και η ισχύς περιορίστηκε εκ νέου στους 47 ίππους. Ο οδηγός σταμάτησε ξανά, έσβησε και επιχείρησε να το βάλει και πάλι μπροστά, όμως ο περιστροφικός επιλογέας ταχυτήτων του Ford Kuga είχε «κλειδώσει» και δεν του επέτρεπε να τον βγάλει από το “P” (Park). To πιθανότερο είναι ότι αν δεν είχε πατήσει τέρμα το γκάζι, το αυτοκίνητο θα συνέχιζε κανονικά την πορεία του, όσο είχε ακόμη ενέργεια στις μπαταρίες των 14,4 kWh του.

Διαβάστε ακόμη Οδηγούμε το Ford Kuga Plug-in Hybrid

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος έριξε στο ντεπόζιτο ένα μπιτόνι με βενζίνη. Τα ηλεκτρονικά του Ford Kuga όμως δεν επέτρεπαν και πάλι την εκκίνηση του αυτοκινήτου, παρόλο που ο δείκτης της βενζίνης κινήθηκε και έγραψε αυτονομία 39 χιλιόμετρα μόνο με το καύσιμο και 35 ακόμη χιλιόμετρα με ρεύμα. Πώς λύθηκε το πρόβλημα; Έσβησε, βγήκε από το αυτοκίνητο, το κλείδωσε, περίμενε 5 λεπτά για να κάνει reset, ξαναμπήκε και το έβαλε μπρος.

Η δική μας εμπειρία με «άδειο» plug-in hybrid

Στο GOCAR έχουμε και δική μας εμπειρία με ένα Audi Q3 45 TFSI e. Το Plug-In Hybrid μοντέλο της Audi λειτουργούσε κανονικότατα χωρίς βενζίνη και μάλιστα, όχι για μια μόνο βόλτα, αλλά για μέρες. Εμείς το μόνο που κάναμε ήταν να το φορτίζουμε συνεχώς για να εκμεταλλευόμαστε τα 50 χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικής αυτονομίας.

Διαβάστε ακόμη Δοκιμάζουμε το Audi Q3 45 TFSI e

Δεν πατήσαμε τέρμα το γκάζι για να ζητήσουμε τους 245 ίππους του συστήματος και αρκεστήκαμε στους 116 ίππους του ηλεκτροκινητήρα. Φυσικά αυτός ο τρόπος χρήσης ενός Plug-In Hybrid μοντέλου δεν είναι ο ενδεδειγμένος και αν έχετε ένα τέτοιο αυτοκίνητο στην κατοχή σας θα πρέπει πάντα να αφήνετε καύσιμο στο ντεπόζιτο, ανεξάρτητα αν το φορτίζετε κάθε μέρα και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν ενεργοποιείται σχεδόν ποτέ.

Πηγή: Carscoops

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...