Leasing αυτοκινήτου: Με συμφέρει να κάνω σε μεταχειρισμένο;

Μιλάμε συχνά για το leasing αυτοκινήτων, ωστόσο τις περισσότερες φορές αναφερόμαστε σε καινούργια αυτοκίνητα. Μήπως όμως μπορούμε να έχουμε τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες και στα μεταχειρισμένα;

  • -
  • -

Αν και διατίθεται στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια, η υπηρεσία του leasing δεν έχει περισσότερο από μια δεκαετία που έγινε ευρέως γνωστή. Πρόκειται για μια παροχή που στην ουσία, σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς ένα αυτοκίνητο χωρίς να είναι δικό σου, αφαιρώντας όλα τα «βάρη» της ιδιοκτησίας ενός οχήματος, έναντι συγκεκριμένου, μηνιαίου μισθώματος. Στην ελληνική αγορά απέκτησε δημοφιλία μέσω του εταιρικού κλάδου και πολλοί, θεωρούν -λανθασμένα- πως πρόκειται για κάτι που απευθύνεται αποκλειστικά σε εταιρείες και στους εργαζόμενους σε αυτές.

leasing

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Το leasing απευθύνεται σε όλους, με διαφορετικά πλεονεκτήματα -και μειονεκτήματα- που αξιολογούμε σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Μπορούμε όμως να κάνουμε leasing ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο; Φυσικά και γίνεται, ενώ με τις προτάσεις που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, μοιάζει πιο δελεαστικό από ποτέ. Μάλιστα, στο παιχνίδι του leasing μεταχειρισμένων, δεν συναντάμε αποκλειστικά τις μεγάλες εταιρείες χρονομίσθωσης, αλλά και εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που έτσι βρίσκουν νέους τρόπους να προσελκύουν πελάτες.

Σε τι διαφέρει το leasing μεταχειρισμένου σε σχέση με ενός καινούργιου;

Αρχικά να πούμε ότι η βασική λογική του leasing δεν αλλάζει σε κανέναν τομέα. Το αυτοκίνητο δεν ανήκει στον χρήστη, αλλά στον μισθωτή και οι όροι έχουν να κάνουν με το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές. Ο πάροχος του αυτοκινήτου πληρώνει τα πάντα (τέλη κυκλοφορίας, μεικτή ασφάλιση, βλάβες, ελαστικά, αναλώσιμα, σέρβις) και μένει μόνο το καύσιμο σαν έξοδο στο χρήστη του αυτοκινήτου, μαζί φυσικά με το μηνιαίο του μίσθωμα. Οι ιδιώτες μπορούν κανονικά να χρονομισθώσουν ένα αυτοκίνητο, με μοναδική διαφοροποίηση συγκριτικά με τις εταιρείες, ότι το μίσθωμα δεν θα εκπίπτει από τα έξοδά τους.

Γιατί να επιλέξω leasing μεταχειρισμένου;

Εύλογα λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: αφού δεν αλλάζει τίποτα και πάλι ο χρήστης πληρώνει μίσθωμα σε μηνιαία βάση, γιατί να επιλέξει χρονομίσθωση μεταχειρισμένου και όχι καινούργιου; Το σημαντικά χαμηλότερο κόστος, είναι η απάντηση. Το leasing αφορά συνήθως μεταχειρισμένα μοντέλα με ανώτατη «ηλικία» τα έξι έτη, ενώ οι περισσότερες προτάσεις αφορούν οχήματα 2-4 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ Leasing: Τι κερδίζει ένας ιδιώτης με τη χρονομίσθωση;

Πρακτικά, μιλάμε για… φρέσκα μοντέλα με σύγχρονες τεχνολογίες, τα οποία όμως, λόγω παλαιότητας, προσφέρονται σε σημαντικά λιγότερα χρήματα. Οι μεγάλες εταιρείες χρονομίσθωσης όταν ένα αυτοκίνητο ολοκληρώσει το πρώτο του συμβόλαιο και ο αρχικός μισθωτής, το επιστρέψει (για να πάρει το επόμενο ή να διακόψει τη συνεργασία του), βάζουν το όχημα σε δεύτερο κύκλο χρονομίσθωσης, ως μεταχειρισμένο πλέον. Αφού το αυτοκίνητο έχει σχεδόν «βγάλει τα λεφτά του», αλλά πλέον έχει και χαμηλότερη εμπορική αξία, το μίσθωμα δεύτερου κύκλου μπορεί να είναι σημαντικά πιο προσιτό από το αρχικό.

Να το προτιμήσω έναντι του leasing καινούργιου;

Η τελική επιλογή εξαρτάται από τα δεδομένα κάθε περίπτωσης. Ας πούμε, αν κάποιος θέλει να ζήσει την ξέγνοιαστη εμπειρία του leasing, δηλαδή να έχει ένα σύγχρονο αυτοκίνητο να μετακινείται αλλά να μη τον ενδιαφέρει καθόλου τι θα προκύψει (ζημιά, ατύχημα, κλοπή κλπ), μπορεί να στραφεί στην επιλογή ενός μεταχειρισμένου μοντέλου για χρονομίσθωση. Η κίνηση αυτή θα του προσφέρει σχεδόν την ίδια εμπειρία, αλλά με σημαντικά χαμηλότερο μηνιαίο μίσθωμα. Οπότε, ανοίγουν δύο ενδεχόμενα: είτε το budget είναι πιο σφικτό και ο μισθωτής επιλέγει ένα μεταχειρισμένο για leasing, ώστε να του βγαίνει πιο φθηνό το έξοδο μέσα στον μήνα του, είτε ζυγίζει ότι με τα χρήματα που θα μισθώσει ένα καινούργιο, μπορεί να στραφεί σε ένα μεταχειρισμένο μεγαλύτερης κατηγορίας, ισχυρότερο, με πλουσιότερο εξοπλισμό ή οποιοδήποτε άλλο πιθανό πλεονέκτημα που μπορεί να εμφανίζει (όπως premium κατασκευαστής) λόγω του ότι είναι μεταχειρισμένο.

Συμφέρει το leasing μεταχειρισμένου σε σχέση με την αγορά του ίδιου αυτοκινήτου;

Το leasing μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, το προτιμούν συνήθως ιδιώτες ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι δεύτεροι, προφανώς μπορεί να έχουν οικονομικό όφελος από τη δήλωση του μισθώματος ως έξοδο, ένας ιδιώτης όμως δεν γίνεται να ωφεληθεί οικονομικά από τη χρονομίσθωση. Πρόκειται για μια υπηρεσία η οποία παρέχεται από εταιρεία και αυτή, προφανώς, θα πρέπει να αμειφθεί για αυτό. Οπότε, τίθεται το κλασικό δίλημμα: ξεγνοιασιά και περισσότερα χρήματα για το leasing ή καλύτερα η πιο συμφέρουσα (από οικονομικής άποψης) ιδιοκτησία, αλλά εκτεθειμένος σε ενδεχόμενες βλάβες και απρόοπτα έξοδα;

Το leasing μπορεί να ζητήσει περισσότερα χρήματα στο τέλος της ημέρας, όμως βοηθά τον χρήστη να προγραμματίζει καλύτερα τα έξοδά του μέσα στο μήνα. Είτε του το τρακάρουν και φύγουν, είτε του το κλέψουν, είτε χαλάσει, ακόμη κι αν τρακάρει εσύ ο ίδιος με δική του υπαιτιότητα, τα χρήματα που θα δίνει σε μηνιαία βάση θα παραμείνουν τα ίδια και το μόνο επιπλέον έξοδο, μπορεί να είναι η απαλλαγή από την ασφαλιστική. Είναι ξεκάθαρα ένα ζήτημα προσωπικής προτίμησης και οικονομικής άνεσης. Αν υπάρχει η δυνατότητα, τότε το leasing καταλήγει σαν κάτι αγχολυτικό, που αφήνει τις ευθύνες σε άλλον και ο χρήστης, απλώς οδηγεί και βάζει καύσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ Επιδότηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου με Leasing: Πώς την εισπράττω;

Αν μιλάμε για την πιο συμφέρουσα, από οικονομικής άποψης επιλογή, τότε καλύτερα ο ενδιαφερόμενος να αγοράσει το όχημα. Να τονίσουμε εδώ, ότι αν επιλέξει χρηματοδότηση (και ειδικά σε μεταχειρισμένα που το επιτόκιο είναι συνήθως μεγαλύτερο), είναι πολύ πιθανό το μίσθωμα του leasing να φτάσει πολύ κοντά με τη μηνιαία δόση της χρηματοδότησης. Απλώς, στη μια περίπτωση, όταν λήξει το συμβόλαιο του leasing θα πρέπει είτε να αγοράσει το όχημα (σε προσυμφωνημένη τιμή) είτε να συνεχίσει επιλέγοντας για χρονομίσθωση ένα άλλο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, μόλις λήξει η χρηματοδότηση αποκτά ένα αυτοκίνητο ως περιουσιακό στοιχείο, με όλα τα θετικά και αρνητικά που αυτό συνεπάγεται.

Τι γίνεται σήμερα;

Με βάση τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, αλλά και οι «τραυματισμοί» στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν οδηγήσει σε μια πρωτοφανή αστάθεια την αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτοκίνητα δεν υπάρχουν, τα stock έχουν εξαντληθεί και οι αναμονές για την παραλαβή νέων οχημάτων από τους ιδιοκτήτες κρατούν μήνες, ίσως και… έτος. Επειδή κάθε τέτοια κατάσταση, έχει σαν αποτέλεσμα νέα δεδομένα, το leasing μεταχειρισμένων έγινε πολύ πιο δημοφιλές.

leasing

Καταλαβαίνουμε εύκολα, ότι με την έλλειψη αυτοκινήτων και τους τεράστιους χρόνους αναμονής, τα ετοιμοπαράδοτα μεταχειρισμένα φαντάζουν… όαση για τον καταναλωτή. Οι τιμές τους λοιπόν, τόσο για να τα αγοράσει κάποιος, όσο και για να τα κάνει leasing, έχουν ανέβει κατακόρυφα. Ακόμη ωστόσο, συνεχίζουν να εμφανίζουν πολύ χαμηλότερες τιμές, οπότε όποιος θέλει να κάνει μια πραγματικά καλή επιλογή στη χρονομίσθωση ενός αυτοκινήτου και δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει, η επιλογή ενός μεταχειρισμένου μοιάζει με την πιο ολοκληρωμένη και επίκαιρη λύση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...