Τροχαία ατυχήματα: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας συμβαίνουν τα περισσότερα;

Από τις αρχές του έτους σημειώθηκαν χιλιάδες τροχαία ατυχήματα ανά την επικράτεια, με εκατοντάδες νεκρούς και βαριά τραυματισμένους.

  • -
  • -

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Οκτώβριο του 2021 καταγράφηκε αύξηση στα τροχαία ατυχήματα κατά 13,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 1.032 οδικά τροχαία ατυχήματα σε ολόκληρη τη χώρα, που προκάλεσαν τον θάνατο 46 συνανθρώπων μας και τον βαρύ τραυματισμό άλλων 49.

elstat troxaia1

Από τις αρχές του έτους έως και τον Οκτώβριο, τα τροχαία ατυχήματα έφθασαν τα 8.879. Από τα παθόντα πρόσωπα καταγράφηκαν 504 νεκροί, 491 βαριά τραυματίες και 9.797 ελαφρά τραυματίες, έναντι 581 νεκρών, 515 βαριά τραυματιών και 11.297 ελαφρά τραυματιών το ίδιο διάστημα του 2020.

Τα περισσότερα τροχαία συμβαίνουν στην Αττική, καλύπτοντας το 57,8%. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 18,8%. Φυσικά, σε αυτές τις δύο περιφέρειες υπάρχουν οι περισσότεροι νεκροί και βαριά τραυματισμένοι.

Ρεπορτάζ: Γιατί αυξάνονται ξανά τα σοβαρά τροχαία στην Ελλάδα;

Αναλυτικότερα, στην Αττική τον 10ο μήνα του τρέχοντος άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο 11 άνθρωποι και στη Μακεδονία 7 άνθρωποι. Εντύπωση κάνουν οι 6 νεκροί στις Κυκλάδες, με την Κρήτη, η οποία παραδοσιακά καταγράφει πολλά ατυχήματα να έχει μόνον ένα 1 νεκρό στο Ηράκλειο. Επίσης, στην Ηλεία είχαμε 3 νεκρούς.

elstat troxaia2


Αντίθετα, οι περιοχές στις οποίες δεν θρηνήσαμε κανένα θύμα είναι οι:
Δράμα
‘Εβρος
Ξάνθη
Ροδόπη
Ημαθία
Πέλλα
Πιερία
Γρεβενά
Καστοριά
Φλώρινα
Άρτα
Θεσπρωτία
Ιωάννινα
Καρδίτσα
Τρίκαλα
Κέρκυρα
Κεφαλλονιά
Λευκάδα
Εύβοια
Ευρυτανία
Φωκίδα
Λακωνία
Μεσσηνία
Λέσβος
Σάμος
Χίος
Λασίθι
Ρέθυμνο
Χανιά

Η έρευνα Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων διενεργείται σε μηνιαία βάση και παρακολουθεί, κατά Περιφέρεια και Νομό, για κάθε μήνα χωριστά, τον αριθμό των οδικών τροχαίων ατυχημάτων κατά βαρύτητα (θανατηφόρα και/ή με τραυματισμούς) και τον αριθμό των παθόντων ατόμων κατά κατηγορία αυτών (οδηγοί, μεταφερόμενοι, πεζοί).

Σε ετήσια βάση γίνεται ευρύτερη ανάλυση των ατυχημάτων. Αρμόδιες για τη συμπλήρωση των Δελτίων Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων (Δ.Ο.Τ.Α.) είναι οι Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές της χώρας. Το κατώτερο επίπεδο ανάλυσης του τόπου που συνέβη ένα οδικό τροχαίο ατύχημα είναι ο οικισμός. Η περιοδικότητα συλλογής των στοιχείων είναι μηνιαία.
Οι κυριότερες μεταβλητές είναι: τόπος ατυχήματος, είδος οδού, παθόντες, συνθήκες οδοστρώματος και τύπος οδού.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...