Σταθμοί φόρτισης: Πώς τους αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα; (φωτογραφίες)

Στις θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών απαγορεύεται η στάθμευση συμβατικών. Αλλά ποιος το σέβεται;

  • -
  • -

Ακόμη και αν τα πρώτα βήματα γίνονται… δειλά στην ελληνική αγορά, η ηλεκτροκίνηση προχωράει. Οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης πολλαπλασιάζονται και όπως είναι λογικό, στις θέσεις των φορτιστών στα πάρκινγκ, επιτρέπεται η στάθμευση μόνο σε ηλεκτρικά οχήματα που φορτίζουν. Όπως θα δούμε παρακάτω όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών μοντέλων φτάνουν στην προβλεπόμενη θέση για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους και τις βρίσκουν κατειλημμένες από συμβατικά οχήματα, με θερμικό κινητήρα.

ΑΘΗΝΑ: ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΟΡΤΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ;

Τα παραδείγματα είναι πολλά και δυστυχώς, τα βλέπουμε ακόμη και σε μεγάλους χώρους στάθμευσης, που οι οδηγοί των βενζινοκίνητων ή πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, είχαν εναλλακτική επιλογή να σταθμεύσουν μερικά μόλις μέτρα μακριά. Το τελευταίο δεν δικαιολογεί εκείνους που παρκάρουν σε θέσεις ηλεκτρικών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, απλώς αποδεικνύει περίτρανα την πλήρη αδιαφορία πολλών οδηγών για το πού παρκάρουν το αυτοκίνητό τους, και το αν αυτό ενοχλεί κάποιον συμπολίτη τους -το ίδιο γίνεται φυσικά και σε θέσεις ΑΜΕΑ.

ΔΕΗ BLUE: ΤΕΛΟΣ Η ΔΩΡΕΑΝ ΦΟΡΤΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ - ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ

Κάπου εδώ ωστόσο, να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν διακατέχει αποκλειστικά τον… Ελληνάρα οδηγό, αλλά αποτελεί παγκόσμια «μάστιγα». Οι οδηγοί ηλεκτρικών το ονομάζουν ICEing, από το “ICE”, τα αρχικά του «Internal Combustion Engine», δηλαδή κινητήρας εσωτερικής καύσης. Ουσιαστικά ομαδοποιεί εκείνους που οδηγούν μοντέλα με θερμικό κινητήρα και δίνουν δείγμα της αγένειάς τους, καταλαμβάνοντας μια θέση πάρκινγκ που προορίζεται για ηλεκτρικά οχήματα. Η πράξη είναι κάτι παραπάνω από απλώς «ενοχλητική» για τους οδηγούς ενός ηλεκτρικού, ειδικά στη χώρα μας, που τους φορτιστές δεν τους βρίσκεις σε κάθε γωνία. Κάποιος μπορεί να έχει εντελώς άδειες μπαταρίες και να βασίζεται σε αυτόν τον φορτιστή για να συνεχίσει το πρόγραμμα της ημέρας του.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες στις οποίες οδηγοί αυτοκινήτων με θερμικό κινητήρα κατέλαβαν παράνομα θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών μοντέλων. Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ομάδα Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα στο Facebook:


Αράχωβα


Θεσσαλονίκη


Αθήνα 
(φωτογραφία: Π. Κροντήρας)


Χανιά


Αθήνα 
(φωτογραφία: Μ. Κούκα)

Το περίεργο εδώ, είναι ότι μόνο η... μισή θέση κατελήφθη από αυτοκίνητο με θερμικό κινητήρα. Η υπόλοιπη, εμποδίζεται από κολωνάκια του ίδιου του Δήμου, που προβλέπει θέσεις στάθμευσης για μοτοσικλέτα! Η κίτρινη διαγράμμιση ωστόσο, πέρασε κανονικά γύρω τους...


Αθήνα 
(φωτογραφία: Α. Χατζηιωαννίδης)

Εδώ βλέπουμε την άλλη όψη του νομίσματος από το Δήμο. Αυτοκίνητο με θερμικό κινητήρα στάθμευσε παράνομα σε θέση για φόρτιση ηλεκτρικού και του αφαιρούνται οι πινακίδες, ύστερα από βεβαίωση της παράβασης. Τα πρώτα βήματα ένδειξης, ότι οι θέσεις ηλεκτρικών μοντέλων οφείλουν να παραμένουν «κενές» από συμβατικά αυτοκίνητα γίνονται ήδη και ελπίζουμε, ότι σύντομα οι οδηγοί θα σέβονται τις ειδικές απαιτήσεις της ηλεκτροκίνησης, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούν οι ίδιοι τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...