Τέλη κυκλοφορίας: Τι πληρώνει ένα δίλιτρο αυτοκίνητο 10ετίας;

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2023 έχουν αναρτηθεί στο myCAR, με τους ιδιοκτήτες να καλούνται να τα πληρώσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

  • -
  • -

Από τον περασμένο κιόλας μήνα, αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCar της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2023. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να λάβουν τα ειδοποιητήρια από την σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis και να επιλέξουν την ενότητα «Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων». Τα ειδοποιητήρια περιλαμβάνουν QR Code, έτσι ώστε τα τέλη να μπορούν να πληρωθούν εύκολα και γρήγορα μέσω του web banking. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω κωδικού RF, και βέβαια με φυσική επίσκεψη στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.

Φυσικά, συνεχίζει να ισχύει και η επιλογή της ψηφιακής κατάθεσης πινακίδων με τη δήλωση ακινησίας, εφόσον κάποιος δεν επιθυμεί να καταβάλλει το αντίτιμο που του αναλογεί. 

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πόσα θα πληρώσω - Αναλυτικά όλες οι τιμές

Ο τρόπος υπολογισμού των τελών παραμένει αμετάβλητος. Όσα αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010 πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους. Όσα κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, πληρώνουν με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ τα πιο «καθαρά» από αυτά απαλλάσσονται πλήρως -κάτω από 90 ή 122 g/km, αναλόγως χρονολογίας.

teli dilitro

Έτσι, αν κάποιος έχει στην κατοχή του για παράδειγμα ένα μοντέλο κατασκευής του 2011 με κινητήρα 2,0 λίτρων, δεν πληρώνει με βάση τον κυβισμό ή το έτος ταξινόμησης, αλλά σύμφωνα με το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπει. Με απλά λόγια, όποιος διαθέτει δίλιτρο SUV το οποίο εκπέμπει 162 gr/km CO2 θα κληθεί να καταβάλλει το ποσό των 396,90 ευρώ. Αν οι εκπομπές είναι στα 197 gr/km τότε το κόστος ανεβαίνει στα 547,66 €. Αν ξεπερνάει τα 251 gr/km, το ποσό ξεπερνάει τα 900 €.

Ο παρακάτω πίνακας αφορά οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από την 1η Νοεμβρίου 2010 έως 31/12/2020.
pinakas teli

Τι τέλη κυκλοφορίας πληρώνουν τα υβριδικά αυτοκίνητα;

Βέβαια, οι ιδιοκτήτες των μοντέλων δεκαετίας με κινητήρες αυτού του κυβισμού, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι επιβαρύνονται και με ένα ακόμη χαράτσι, αυτό του Φόρου Πολυτελείας, που θα τους επιβαρύνει κατά τη φορολογική τους δήλωση. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί για τελευταία χρονιά, καθώς με βάση τη σχετική διάταξη, η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου επιβάλλεται σε επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα κάτω των δέκα (10) ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ.


photo: New York Times

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...