Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Τι κίνητρα δίνει κάθε χώρα;

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις, οι επιδοτήσεις και τα κίνητρα για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού οχήματος, αποτελούν σημαντικό δέλεαρ για τους υποψηφίους αγοραστές.

  • -
  • -

Οι οδηγοί ανά την Ευρώπη που επιλέγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επωφελούνται από διάφορα κυβερνητικά κίνητρα, όπως φοροελαφρύνσεις κατά την αγορά, μειωμένα ή μηδενικά τέλη, δωρεάν στάθμευση στα κέντρα των μεγαλουπόλεων, ακόμη και χρήση των λωρίδων κίνησης των αστικών λεωφορείων.

Με βάση αυτή τη στρατηγική που ακολουθεί το σύνολο των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων Ευρώπης (ACEA) δημοσίευσε ένα άκρως ενδιαφέρον γράφημα που δείχνει ποια από τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει παροχές για την απόκτηση αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

acea ev2

Στη λίστα δεν αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις επιδοτήσεις και τα κίνητρα. Το μόνο που απεικονίζεται είναι ποιες χώρες παρέχουν φορολογικά πλεονεκτήματα στους αγοραστές. Το γράφημα περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες και συγκεκριμένα:

  • Φορολογικά οφέλη κατά την απόκτηση
  • Φορολογικές παροχές κατά τη χρήση
  • Φορολογικές παροχές σε στόλους (εταιρείες)
  • Κίνητρα

Ξέρεις ποιο είναι το Νο1 plug-in hybrid αυτοκίνητο στην Ευρώπη;

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ACEA, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που καλύπτουν και τις τέσσερις κατηγορίες, μαζί με τις πλουσιότερες και προφανώς καλύτερα προετοιμασμένες όσον αφορά στις υποδομές, Γερμανία, Φιλανδία, Ολλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία. Αντίθετα, η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν στηρίζει με κανένα τρόπο την ηλεκτροκίνηση είναι η Λιθουανία.

acea ev3

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...