MyAuto: Όλα είναι έτοιμα για το ψηφιακό «φακέλωμα» των αυτοκινήτων

Το 2022, οτιδήποτε αφορά το όχημά μας, είτε είναι καινούριο, είτε μεταχειρισμένο, θα είναι άμεσα διαθέσιμο από μια εφαρμογή.

  • -
  • -

Τον Ιανουάριο ή το αργότερο τον Φεβρουάριο αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι ψηφιακές υπηρεσίες με τις ονομασίες «myAuto» και «Audit-Car», με τις οποίες παρέχεται πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, στους ιδιοκτήτες οχημάτων και στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, αντίστοιχα, σε πληροφορίες που αφορούν τα οχήματα.

myauto app1

Η υπηρεσία «myAuto» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες μέσω της ψηφιακής πύλης gov.gr. Οι χρήστες αφού συμπληρώσουν τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet θα μπορούν να λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με το όχημα ή τα οχήματα που τους ανήκουν, όπως:

  • Ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας και τα λοιπά βασικά στοιχεία  αυτής Ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας
  • Περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης και ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων
  • Ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν το όχημα εισήχθη μεταχειρισμένο, με βάση τις διελεύσεις και τα διανυθέντα χιλιόμετρα
  • Τον τύπο και το μοντέλο του οχήματος
  • Τη θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία
  • Τον τεχνικό έλεγχο του οχήματος (ΚΤΕΟ)
  • Την ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας

Πρόσβαση ακριβώς στις ίδιες πληροφορίες θα έχουν και τα όργανα της Τάξης, αλλά μέσω μιας άλλης ψηφιακής υπηρεσίας που αφορά μόνο την Αστυνομία, της «Audit-Car».

Μέσω αυτή της εφαρμογής, οι ελεγκτικές Αρχές θα έχουν τη δυνατότητα διασταύρωσης όλων των στοιχείων των αυτοκινήτων σε πραγματικό χρόνο. Η συγκέντρωση όλων των δεδομένων σε μια ενιαία βάση ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή ειδοποιητηρίων προστίμων σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων οι οποίοι δεν έχουν περάσει τα ΙΧ τους από έλεγχο ΚΤΕΟ, με δεδομένο ότι η διασταύρωση των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Παράλληλα, ένα όχημα που είναι κλεμμένο ή δηλωμένο σε ακινησία ή δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη και κυκλοφορεί στους δρόμους, θα μπορεί να ελεγχθεί άμεσα και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

myauto app2

Οι ψηφιακές υπηρεσίες διασυνδέονται με πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημοσίου τομέα και ιδίως του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Τις υπηρεσίες αναπτύσσει και παρέχει η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών (Γ.Γ.Ψ.Δ.Α.Δ.) σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.), η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση και την παραγωγική λειτουργία αυτών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...