Η Stellantis θα βγάλει 20 δισ. ευρώ πουλώντας software

Μέχρι το 2030 αναμένεται να κινούνται 34 εκατομμύρια συνδεδεμένα αυτοκίνητα, ενώ η πλειοψηφία των νέων οχημάτων από το 2024 θα μπορούν να αναβαθμίζονται διαδικτυακά.

  • -
  • -

Αυτή την στιγμή, ο όμιλος Stellantis – του ανήκουν μάρκες όπως οι Peugeot, Citroen, Opel, Alfa Romeo και Fiat - χαρτογραφεί τη στρατηγική λογισμικού της, μέσω της οποίας θα αναπτύξει την επόμενη γενιά αρχιτεκτονικών τεχνολογίας, δημιουργώντας επιπλέον ετήσια έσοδα ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2030.

Ο μετασχηματισμός θα αλλάξει τα οχήματα της Stellantis από τις σημερινές «κλειστές» ηλεκτρονικές αρχιτεκτονικές, σε ανοικτές πλατφόρμες λογισμικού, οι οποίες θα ενώνονται απόλυτα με τις ψηφιακές δραστηριότητες των αγοραστών. Οι διαθέσιμες επιλογές θα αυξάνονται συστηματικά μέσω διαδικτυακών αναβαθμίσεων over-the-air (OTA), οι οποίες θα διατηρούν σύγχρονα τα οχήματα ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την παραγωγή τους.

Το group προγραμματίζει να επενδύσει περισσότερα από 30 δις ευρώ μέχρι το 2025 σε θέματα λογισμικού και εξηλεκτρισμένης κίνησης, καθώς και σε πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης.

Η Stellantis θα αναπτύξει το λογισμικό και τις υπηρεσίες διασύνδεσης μέσω 5 βασικών πυλώνων:

•           Υπηρεσίες και συνδρομές

•           Επιλογές On Demand

•           Δεδομένα για υπηρεσίες και στόλους

•           Υπολογισμός τιμών επαναγοράς

•           Προσέλκυση νέων πελατών
stellantis software1

Σήμερα, ο όμιλος διαθέτει 12 εκατομμύρια διασυνδεδεμένα οχήματα σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 26 εκατομμύρια οχήματα μέχρι το 2026 αναπτύσσοντας έσοδα 4 δις ευρώ και στα 34 εκατ. οχήματα μέχρι το 2030 με ετήσια έσοδα περίπου 20 δις ευρώ. 

Τρεις νέες τεχνολογικές πλατφόρμες έρχονται το 2024

Το 2024 θα παρουσιαστούν τρεις νέες τεχνολογικές πλατφόρμες, οι οποίες θα εφαρμοστούν στις τέσσερις βασικές αρχιτεκτονικές οχημάτων της Stellantis.

Η βάση της αλλαγής στις πελατοκεντρικές υπηρεσίες, θα είναι η νέα πλατφόρμα λογισμικού STLA Brain, η οποία έχει δυνατότητα αναβάθμισης μέσω του διαδικτύου (OTA) και είναι εξαιρετικά ευέλικτη. Η αρχιτεκτονική της συνδέει μέσω cloud τις ηλεκτρονικές μονάδες του αυτοκινήτου με την κεντρική του μονάδα (HPC) μέσω διαύλων υπερύψηλής ταχύτητας. Οι αναβαθμίσεις μέσω του διαδικτύου μειώνουν σημαντικά το κόστος για τον πελάτη και τη Stellantis, κάνουν πιο απλή τη συντήρηση του οχήματος και παράλληλα διασφαλίζουν την αξία του.

stellantis software2

Για την υποστήριξη αυτού του μετασχηματισμού, η Stellantis, δημιουργεί μια ακαδημία λογισμικού και δεδομένων, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερους από 1.000 μηχανικούς που θα αξιοποιηθούν σε διάφορους ρόλους.

Παράλληλα, ο Όμιλος προσλαμβάνει ταλέντα στο χώρο του λογισμικού και της τεχνολογίας από διάφορες βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το 2024, στοχεύει να έχει 4.500 μηχανικούς λογισμικού σε εγκαταστάσεις της σε όλο τον κόσμο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...