Δες τι χρειάστηκε η Bugatti Chiron SS για να πιάσει τα 439 km/h με ασφάλεια!

Είναι άλλο πράγμα το να «δηλώνεις» κάποια αστρονομικά νούμερα, και άλλο το να τα κάνεις πραγματικότητα...

  • -
  • -

Οι βαρύγδουπες δηλώσεις για αυτοκίνητα που θα σπάσουν ρεκόρ, είτε αυτά είναι ταχύτητας είτε γύρου, πάντα υπήρχαν στον χώρο. Αυτοί που όσα λένε τα κάνουν όμως και πραγματικότητα είναι ελάχιστοι, με μία εκ των κορυφαίων εταιριών που κάνει ακριβώς αυτό να είναι φυσικά η Bugatti. Η γαλλική μάρκα που καθήλωσε πριν χρόνια την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία με την Veyron, το hypercar των 1.001 ίππων και 407 km/h τελικής ταχύτητας, πριν από 2 χρόνια περίπου κατάφερε για ακόμη μία φορά το «ακατόρθωτο».

Η Bugatti Chiron Super Sport 300+, έγινε το πρώτο όχημα παραγωγής που ξεπέρασε την ταχύτητα των 300 μιλίων ανά ώρα, αγγίζοντας τα 304,7 (ή 490,4 km/h) στην πίστα δοκιμών της Volkswagen, Ehra-Lessien. Στα χνάρια αυτού του εξωφρενικού αυτοκίνητου, βαδίζει και η Chiron Super Sport, η ελαφρώς πιο “soft” εκδοχή, η οποία μοιράζεται τα ίδια μηχανολογικά μέρη με την 300+, έχοντας όμως περιοριστή στα μόλις 439 km/h με την πρόφαση της ασφάλειας.

Τι χρειάστηκε να κάνει όμως η Bugatti ώστε να «αποστάξει» αυτό το κάτι παραπάνω στις επιδόσεις της Super Sport σε σχέση με μία «απλή» Chiron;

Bugatti-Chiron-SS-top-speed-tech-2

Αρχικά, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως το να κάνεις έναν κινητήρα που ήδη αποδίδει 1.500 ίππους, να φτάσει τους 1.600, θα ήταν κάτι που λύνεται με μία γρήγορη σύνδεση του laptop στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου. Η Bugatti είχε διαφορετική γνώμη όμως, και έτσι μεγάλωσε το μέγεθος των 4 υπερσυμπιεστών, τροποποίησε τους κυλίνδρους και τις βαλβίδες, τοποθέτησε τον κόφτη του 8λιτρου W16 300 rpm ψηλότερα και τέλος τοποθέτησε μία 3D printed εξάτμιση από τιτάνιο, η οποία αναμειγνύει τα καυτά καυσαέρια με παγωμένο αέρα ώστε να μην επηρεάζεται η αεροδυναμική του οχήματος στο πίσω μέρος.

Bugatti-Chiron-SS-top-speed-tech-3

Για να μπορέσει όμως η Chiron SS να αξιοποιήσει την παραπάνω ισχύ, η Bugatti της χάρισε μία μακρύτερη κατά 3,6% έβδομη ταχύτητα. Όταν ο οδηγός θελήσει να κινηθεί με την εξωπραγματική ταχύτητα των 440 km/h, εάν φτάσει την 6η στον κόφτη, την στιγμή που θα αλλάζει σε 7η θα κινείται ήδη με 403 km/h!

Bugatti-Chiron-SS-top-speed-tech-4

Επόμενος καθοριστικός παράγοντας, είναι φυσικά η αεροδυναμική. Στα 400+ km/h για να μπορεί ένα όχημα να σκίζει τον αέρα χωρίς να αποσταθεροποιείται αλλά και ισορροπώντας ιδανικά ανάμεσα στην παραγωγή κάθετης δύναμης και την μείωση της αντίστασης, χρειάζεται πολύ μελέτη στο πως θα διαχειριστεί τον αέρα που περνά από πάνω του. Ένα από τα δυνατά χαρτιά των μηχανικών της Bugatti ήταν η προσθήκη των «κουρτινών αέρα» στο εμπρός μέρος, που ουσιαστικά βοηθούν στην καθοδήγηση του αέρα γύρω από το αυτοκίνητο.

Bugatti-Chiron-SS-top-speed-tech-5

Ακόμη ένα «τρικ» που έχει να κάνει με τον αέρα, είναι οι εννέα τρύπες στο πάνω μέρος του κάθε μπροστινού φτερού, οι οποίες εκτός του ότι παραπέμπουν στην θρυλική EB110 από την δεκαετία του ’90, είναι και 100% λειτουργικές, βοηθώντας να απελευθερωθεί πίεση από τους θόλους των τροχών, ενώ ταυτόχρονα παράγουν 20 με 30 kg κάθετης δύναμης στα 380 km/h, χωρίς όμως το κόστος της αντίστασης που θα είχε μία παραδοσιακή αεροτομή.

Bugatti-Chiron-SS-top-speed-tech-6

Όσον αφορά το στήσιμο του οχήματος, η Γάλλοι, λόγω του μακρύτερου πίσω προβόλου, αναγκάστηκαν να αυξήσουν την σκληρότητα των πίσω ελατηρίων κατά 7%, ενώ για να μειωθεί η μη-αναρτώμενη μάζα έχουμε και νέο ελαφρύτερο κατά 4 kg σετ τροχών. Φυσικά το νέο αυτό σετ ντύνεται με ειδική γόμα από την Michelin, η οποία τροποποίησε για την περίσταση το κορυφαίο Pilot Sport Cup 2 ελαστικό της, για να προσφέρει σταθερότητα αλλά και ομαλότητα στις αντιδράσεις όταν η ταχύτητα ξεπερνά τα 420 km/h.

Bugatti-Chiron-SS-top-speed-tech-7

Και κάπως έτσι φτάνει το κόστος κτήσης του εξωτικού μοντέλου να αγγίζει τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ, με μόλις 60 κομμάτια να κατασκευάζονται συνολικά. Εσείς θα την αγοράζατε αν είχατε την δυνατότητα;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...