Ποιο καύσιμο προτιμούν οι Έλληνες οδηγοί;

Η βενζίνη συνεχίζει να έχει την πρωτοκαθεδρία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τι συμβαίνει με το diesel, τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά;

  • -
  • -

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, στη χώρα μας, το πρώτο δεκάμηνο του έτους πουλήθηκαν 88.094 νέα επιβατικά οχήματα, με τα 6 στα 10 να ανήκουν στην κατηγορία των SUV.

Το ενδιαφέρον ωστόσο εντοπίζεται στο καύσιμο, στο τι συμβαίνει με το diesel κι αν τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα, δηλαδή αυτά που τροφοδοτούνται με plug-in hybrid επαναφορτιζόμενα σύνολα ή αμιγώς ηλεκτρικά μοτέρ, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

kausima1

Όπως αποδεικνύεται από τα δεδομένα, η βενζίνη παραμένει η Νο1 επιλογή των υποψηφίων αγοραστών και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, καθώς συγκεντρώνει το 50,4% επί των συνολικών πωλήσεων. Τα πετρελαιοκίνητα συνεχίζουν να καταγράφουν μείωση, με το ποσοστό το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021 να ανέρχεται στο 17,7%.

Αντίθετα τα υβριδικά παρουσιάζουν συνεχή άνοδο, καθώς περισσότερα από 2 στα 10 νέα αυτοκίνητα που παραδίδονται σε πελάτες διαθέτουν σύνολα τεχνολογίας HEV (22,7%). Τα υγραεριοκίνητα βρίσκονται μόλις στο 1,7% της αγοράς και τα φυσικού αερίου ακόμη χαμηλότερη (1,3%).

kausima2

Τα επαναφορτιζόμενα, δηλαδή τα BEV και PHEV σημειώνουν αύξηση, αλλά όχι στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα είναι στο 6,1%, τη στιγμή που στις χώρες – μέλη της Ε.Ε. αγγίζει το 16,1%.

Φυσικά, σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, η βενζίνη εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό καύσιμο και το πετρέλαιο να χάνει συνεχώς έδαφος, κάτι απολύτως λογικό, αφού οι κατασκευαστές, ο ένας μετά τον άλλο, καταργούν οριστικά τους diesel κινητήρες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...