Προσοχή: Η πίεση ελαστικών σου είναι σίγουρα χαμηλότερη απ’ ό,τι πρέπει! Δες γιατί

Αυτή την περίοδο, η πίεση αέρα στα λάστιχα των περισσότερων αυτοκινήτων είναι χαμηλότερη από αυτή που θα έπρεπε να έχουν, και ο λόγος είναι πολύ απλός.

  • -
  • -

Η πίεση ελαστικών είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για τη σωστή απόδοση του αυτοκινήτου μας, τόσο σε ό,τι αφορά την οδική συμπεριφορά, όσο και την κατανάλωση καυσίμου. Γι' αυτό είναι καλό να ελέγχουμε συχνά, κάθε 2-3 εβδομάδες, ότι έχουμε σωστή πίεση στα λάστιχα. Φυσικά σε βενζινάδικο ή με δικό μας πιεσόμετρο, κι όχι με το μάτι ή με... κλωτσιά στο λάστιχο, αφού αυτές οι μέθοδοι οδηγούν πάντα σε λάθος συμπεράσματα.

Ωστόσο, αυτές τις ημέρες ακόμα και τα αυτοκίνητα των πιο επιμελών από εμάς ενδέχεται να έχουν πολύ χαμηλότερη πίεση αέρα από αυτή που θα έπρεπε. Και η εξήγηση είναι απλή. Η πίεση αέρα εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία. Μια μείωση 10 βαθμών Κελσίου στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορεί να μεταφραστεί σε χαμηλότερη πίεση ακόμα και κατά 2 psi, χωρίς να υπάρχει απώλεια αέρα.

Γιατί το Νοέμβριο είναι πιο πιθανό να έχω χαμηλή πίεση αέρα;

Τα τελευταία πρωινά, η θερμοκρασία στην Αθήνα πέφτει ακόμα και κάτω από τους 10 βαθμούς C, ενώ πριν από μόλις λίγες ημέρες, που μπορεί κάποιος να είχε ελέγξει τελευταία φορά τα λάστιχά του, ίσως ξεπερνούσε τους 25 βαθμούς C. Αυτή η διαφορά συνεπάγεται χαμηλότερη πίεση κατά τουλάχιστον 3 psi, χωρίς να υπολογίσουμε άλλους παράγοντες που μπορεί να έχουν κάνει ένα λάστιχο να χάσει κι άλλο αέρα. Και βέβαια όσο πιο πολύ καιρό έχει κάποιος να ελέγξει τα λάστιχά του, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η διαφορά που θα ανακαλύψει!

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα με σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (TPMS), εφόσον αυτό είναι σωστά σεταρισμένο, μπορεί να έχει χτυπήσει ήδη το καμπανάκι που θα κάνει τον οδηγό να φροντίσει για τη σωστή πίεση στα λάστιχά του. Αλλά στα παλιότερα, θα πρέπει να ασχοληθεί ο ίδιος.

Δείτε ακόμη Αλλάζω την πίεση ελαστικών όταν ζεσταίνει ο καιρός;

Αφήνοντας τα λάστιχα με χαμηλότερη πίεση αέρα από τη συνιστώμενη έχουμε χειρότερη οδική συμπεριφορά, αυξημένη φθορά ελαστικών, μεγαλύτερη κατανάλωση και αυξημένο κίνδυνο ξεζανταρίσματος. Και με δεδομένο ότι ο αέρας είναι δωρεάν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερούμε τον έλεγχό του!

Φωτογραφία: Bridgestone

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...