Πίεση ελαστικών: Μάλλον έχεις χαμηλότερη απ’ ό,τι πρέπει - Δες γιατί

Αυτή την εποχή, η πίεση αέρα σε πάρα πολλά αυτοκίνητα είναι χαμηλότερη από αυτή που θα έπρεπε, και ο λόγος είναι πολύ απλός.

  • -
  • -
Πίεση ελαστικών: Μάλλον έχεις χαμηλότερη απ’ ό,τι πρέπει - Δες γιατί

Η πίεση ελαστικών είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για τη σωστή απόδοση του αυτοκινήτου μας, τόσο σε ό,τι αφορά την οδική συμπεριφορά, όσο και την κατανάλωση καυσίμου. Γι' αυτό είναι καλό να την ελέγχουμε συχνά, κάθε 2-3 εβδομάδες. Φυσικά σε βενζινάδικο ή με δικό μας πιεσόμετρο, κι όχι με το μάτι ή με... κλωτσιά στο λάστιχο, αφού αυτές οι μέθοδοι οδηγούν πάντα σε λάθος συμπεράσματα.

Ωστόσο, αυτές τις ημέρες ακόμα και τα αυτοκίνητα των πιο επιμελών από εμάς ενδέχεται να έχουν πολύ χαμηλότερη πίεση αέρα από αυτή που θα έπρεπε. Και η εξήγηση είναι απλή. Η πίεση αέρα εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία. Μια μείωση 10ο C στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορεί να μεταφραστεί σε χαμηλότερη πίεση ακόμα και κατά 2 psi, χωρίς να υπάρχει απώλεια αέρα.

Πότε πρέπει να αλλάξω ελαστικά;

Τι γίνεται όμως σήμερα, στα μέσα Νοεμβρίου; Τα πρωινά, η θερμοκρασία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πέφτει ακόμα και κάτω από τους 9ο C, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου, που μπορεί κάποιος να είχε ελέγξει τελευταία φορά τα λάστιχά του, ξεπερνούσε τους 25ο C. Αυτή η διαφορά συνεπάγεται χαμηλότερη πίεση κατά τουλάχιστον 3 psi, χωρίς να υπολογίσουμε άλλους παράγοντες που μπορεί να έχουν κάνει ένα λάστιχο να χάσει κι άλλο αέρα. Και βέβαια όσο πιο πολύ καιρό έχει κάποιος να ελέγξει τα λάστιχά του, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η διαφορά που θα ανακαλύψει...

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα με σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (TPMS), εφόσον αυτό είναι σωστά σεταρισμένο, μπορεί να έχει χτυπήσει ήδη το καμπανάκι που θα κάνει τον οδηγό να φροντίσει για τη σωστή πίεση στα λάστιχά του. Αλλά στα παλιότερα, θα πρέπει να ασχοληθεί ο ίδιος. Αφήνοντας τα λάστιχα με χαμηλότερη πίεση αέρα από τη συνιστώμενη έχουμε χειρότερη οδική συμπεριφορά, αυξημένη φθορά ελαστικών, μεγαλύτερη κατανάλωση και αυξημένο κίνδυνο ξεζανταρίσματος. Και με δεδομένο ότι ο αέρας είναι δωρεάν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερούμε τον έλεγχό του!

Καινούργια ελαστικά: Τι πρέπει να προσέξω

[Φωτογραφία: Bridgestone]

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...