Το πρόβλημα με τους ημιαγωγούς θα συνεχιστεί και το 2022 υποστηρίζει ο ACEA

Η παγκόσμια έλλειψη σε τσιπ έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων και στις αλυσίδες εφοδιασμού, με αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις σε όλες τις αγορές της Ευρώπης

  • -
  • -

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA) στέλνει μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τις τεράστιες ελλείψεις στις προμήθειες ημιαγωγών, υποστηρίζοντας πως πρέπει ληφθούν άμεσες και δραστικές αποφάσεις και να ληφθούν μέτρα ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

acea1

Ο ACEA, από τη μία τονίζει την ανάγκη για άμεση αύξηση της ικανότητας της ΕΕ για την κατασκευή ημιαγωγών και από την άλλη ζητά την ενίσχυση της τεχνολογικής υπεροχής της Γηραιάς Ηπείρου και τη μείωση της εξάρτησης από υπερπόντιους προμηθευτές, προκειμένου να μην επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοιο θέμα.

acea2

Στην παρακάτω ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης, Eric-Mark Huitema, αναφέρεται:

«Αν και η αυτοκινητοβιομηχανία δεν αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τελικούς χρήστες μικροτσίπ σε σύγκριση με τη συνολική παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών, η μετάβαση στην κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές και η ψηφιοποίηση των οχημάτων αυξάνουν δραματικά την ανάγκη της βιομηχανίας αυτοκινήτων για ημιαγωγούς. Καθώς εργαζόμαστε προς μια νέα εποχή στον τομέα της κινητικότητας και μια ΕΕ ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα, η επιτυχία αυτού του μετασχηματισμού παραμένει αβέβαιη όσο δεν έχουμε πρόσβαση σε ικανοποιητικό αριθμό ημιαγωγών.

«Τα μικροτσίπ είναι απαραίτητα για πολλά σημαντικά συστήματα καθώς και για τη λειτουργία των σύγχρονων οχημάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ηλεκτρικά συστήματα μετάδοσης της κίνησης, τα συστήματα μείωσης των εκπομπών ρύπων, τα χαρακτηριστικά ενεργητικής ασφάλειας, τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, οι λειτουργίες αυτοματοποιημένης και αυτόνομης οδήγησης, οι υπηρεσίες συνδεσιμότητας, ακόμη και το ψηφιακό ραδιόφωνο. Κοιτάζοντας το μέλλον, οι ημιαγωγοί αποτελούν επίσης το κλειδί για λειτουργίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και άλλες καινοτομίες, που θα κάνουν τα οχήματά μας ακόμα πιο έξυπνα.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι οι κατασκευαστές και οι προμηθευτές οχημάτων στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν μία δραματική έλλειψη ημιαγωγών. Η τεράστια αύξηση της ζήτησης για υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας ξεπέρασε τα επίπεδα διαθεσιμότητα των ημιαγωγών, καθιστώντας τους πολύ σπάνιους. Επιπλέον, οι αλυσίδες εφοδιασμού εξακολουθούν να διαταράσσονται από τοπικά lockdown που σχετίζονται με τον κορονοϊό σε εργοστάσια που παράγουν μικροτσίπ.

«Με τις αποθήκες άδειες και τα αποθέματα εξαντλημένα, η έλλειψη ημιαγωγών έχει πλέον άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή οχημάτων. Αν και αυτό θα ήταν πρόβλημα οποιαδήποτε στιγμή, είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην τρέχουσα κατάσταση, καθώς η Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να ανακάμψει από τον αντίκτυπο του COVID-19. Σύμφωνα με τον ACEA, η παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε κατακόρυφα κατά 23,3% κατά τη διάρκεια της περσινής κρίσης, κατά 5 εκατομμύρια μονάδες σε σύγκριση με το 2019, ενώ η παραγωγή επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ χτυπήθηκε κατά 21% το 2020.

«Η ζήτηση για νέα οχήματα αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, την ώρα που οι κατασκευαστές της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν τις διακοπές παραγωγής στα εργοστάσιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης ημιαγωγών.

«Όπως όλα δείχνουν, το πρόβλημα θα συνεχιστεί μέχρι το 2022 και η προσφορά δεν θα συμβαδίζει με τη ζήτηση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ACEA, τον Σεπτέμβριο οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν κατά 23,1% – σημειώνοντας τον χαμηλότερο αριθμό ταξινομήσεων Σεπτεμβρίου από το 1995.

«Τώρα, το μεγάλο ερώτημα είναι ένα: πώς θα τα διορθώσουμε όλα αυτά; Πρώτα απ ‘όλα, πρόκειται για ένα έντονο ζήτημα της εφοδιαστικής αλυσίδας με σοβαρές και άμεσες συνέπειες για τον τομέα αυτοκινήτων της Ευρώπης – επομένως οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με ορίζοντα το πολύ εγγύς μέλλον. Προκειμένου να αποφευχθεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο, η Ευρώπη πρέπει να καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών στην ΕΕ. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να διασφαλιστεί ότι αυτή η νέα παραγωγική ικανότητα παρέχει επίσης τους σωστούς τύπους τσιπ που χρησιμοποιούνται στα οχήματα.

«Εκτός από την αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη, η αύξηση της διαθεσιμότητας ελαφρώς μεγαλύτερων μικροτσίπ (14 έως 28 nm) θα παραμείνει προτεραιότητα για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως από τους κατασκευαστές. Μικροτσίπ που είναι 7 nm και μικρότερα χρησιμοποιούνται ήδη για ορισμένες, πολύ συγκεκριμένες εφαρμογές στα αυτοκίνητα, αλλά οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και τις προηγμένες οθόνες θα αυξήσουν σημαντικά στο μέλλον τη ζήτηση του κλάδου μας για αυτά τα τσιπ υψηλής τεχνολογίας.

«Εξετάζοντας τις γεωπολιτικές διαστάσεις αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης, μπορούμε να δούμε πόσο εξαιρετικά ευάλωτη είναι η σημερινή αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών. Έχει γίνει επίσης ξεκάθαρο ότι πρέπει επειγόντως να ελαχιστοποιήσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τις υπερπόντιες αγορές για αυτά τα ζωτικά στοιχεία. Η άνοδος των παγκόσμιων εντάσεων μεταξύ των μεγάλων αγορών και οι προβλέψεις που δείχνουν ότι η ζήτηση για τσιπ θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθιστούν ακόμη πιο εμφανείς τους κινδύνους της εξάρτησης της Ευρώπης.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τσιπ που κατασκευάζονται στην Ασία. Επομένως, αυτό δεν είναι μόνο θέμα ανταγωνιστικότητάς μας, είναι επίσης θέμα τεχνολογικής κυριαρχίας. Ως εκ τούτου, ο ACEA χαιρετίζει τις πρόσφατες ανακοινώσεις των Ευρωπαίων κατασκευαστών τσιπ για ενίσχυση της τοπικής παραγωγής.

«Ομοίως, αναμένουμε με ανυπομονησία τον ευρωπαϊκό νόμο για τους ημιαγωγούς που η Κομισιόν πρόκειται να δρομολογήσει αργότερα μέσα στη χρονιά, γεγονός που θα δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο οικοσύστημα ημιαγωγών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού μας».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...