Mercedes EQS: Ψηφιδωτό του μέλλοντος

Αυτό είναι το δώρο της διάσημης γερμανικής φίρμας για το παρόν της ηλεκτροκίνησης κι ένα βιώσιμο μέλλον. Η νέα Mercedes EQS, η S-Class των ηλεκτρικών

  • -
  • -

Το μέλλον έρχεται κυλώντας αθόρυβα. Τίποτα σ' αυτό δεν είναι επιστημονικά φανταστικό, όμως το καθετί του είναι επιστημονικά θαυμαστό. Δεν έρχεται με αεριωθούμενα αυτοκίνητα που ελίσσονται με αναδιπλωμένους τροχούς ανάμεσα σε δυσθεώρητους ουρανοξύστες, αλλά με ένα τεχνολογικό άλμα τη φορά. Δεν είναι δυστοπικό, ούτε και ουτοπικό. Είναι φωλιασμένο, για μία ακόμη φορά, μέσα σε μια Mercedes-Benz. Ή καλύτερα, σε μια Mercedes-EQ!

mercedes eqs1

Μια στιλπνή αεροδυναμική σιλουέτα με ένα αστέρι στο ρύγχος της. Ένα αυτοκίνητο που δεν εκπέμπει ρύπους, που χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που κατασκευάζεται και διανέμεται με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, που χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά ασύλληπτης πολυτέλειας, που διαμορφώνει μέσω τεχνητής νοημοσύνης μια οδηγική εμπειρία πρωτόγνωρης αισθαντικότητας, αλληλεπίδρασης και ασφάλειας.

Αυτό είναι το όραμα Ambition 2039 της Mercedes-Benz για την επόμενη εικοσαετία, με πρώτο μεγάλο σταυροδρόμι τον εξηλεκτρισμό τουλάχιστον των μισών αυτοκινήτων της μέχρι το 2030. Αυτό είναι το μέλλον. Και αυτή είναι η νέα χρονοκάψουλά του: η νέα Mercedes EQS

Μοναδική εμπειρία

mercedes eqs2

Η S-Class του ηλεκτρικού μέλλοντος έρχεται σήμερα, κινούμενη τελείως αθόρυβα, σχεδιαστικά θαυμαστή. Μια στιλπνή σιλουέτα γεμάτη περιμετρικούς αισθητήρες και κάμερες, με ανώτερη αεροδυναμική (Cd 0,20) από κάθε αυτοκίνητο παραγωγής χάρη στην one-bow τοξοειδή φιλοσοφία «Purpose Desing» και το μοναδικό black panel στη γρίλια του. Με την αισθαντική της καθαρότητα ρέει στον αέρα με ελάχιστες αντιστάσεις, για να εξασφαλίσει ηλεκτρική αυτονομία 770 χιλιομέτρων και την πλέον αθόρυβη εμπειρία στο σαλόνι της.

Η νέα αρθρωτή αρχιτεκτονική των πολυτελών ηλεκτρικών Mercedes-Benz, η νέα γενιά μπαταριών 107,8 kWh που προσφέρουν 26% μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, το πρωτοποριακό λογισμικό διαχείρισής τους, το εξελιγμένο σύστημα ανάκτησης που φτάνει μέχρι την ακινητοποίηση χωρίς τη χρήση του πεντάλ φρένου, η δυνατότητα ταχείας φόρτισης 200 kW που δίνει 300 χλμ. αυτονομίας σε 15 λεπτά, το ευρύ δίκτυο φόρτισης Mercedes me Charge με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές- αυτά είναι, στην EQS, τα άλματα προς ένα άκρως εντυπωσιακό, ουδόλως ουτοπικό μέλλον.

 
mercedes eqs3

Το μέλλον ως μια πρωτόγνωρη εμπειρία αισθαντικότητας. Η δυνατότητα του οδηγού να εργάζεται στον αυτοκινητόδρομο, χάρη στο σύστημα αυτόνομης οδήγησης Drive Pilot. Η απεικόνιση φωτεινών ενδείξεων και συμβόλων στο δρόμο με το Digital Light, το τηλεχειριζόμενο παρκάρισμα μέσω smartphone με το Remote Parking Assist, η πλέον προηγμένη γενιά ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης - όλα έρχονται από το μέλλον, στη χρονοκάψουλα EQS.

Όπως και η προηγμένη ηλεκτροκίνηση, με πανίσχυρους κινητήρες eATS απόδοσης έως 761 ίππους στην κορυφαία Mercedes-AMG EQS 53 4MATIC+ και εκρηκτικής ροπής με το άγγιγμα του γκαζιού - είτε στον πίσω άξονα είτε και στους δύο για την επίτευξη της «ηλεκτρικής» τετρακίνησης 4MATIC. Η εμπειρία της οδήγησης συμπληρώνεται από την τετραδιεύθυνση με γωνία 4,5-10 μοιρών των πίσω τροχών και από την πλοήγηση Electric Intelligence που προσαρμόζεται στις κυκλοφοριακές συνθήκες και στις στάσεις φόρτισης. 

Ένας νέος ψηφιακός κόσμος

mercedes eqs4

Η MBUX Hyperscreen λειτουργεί ως διαδραστικό σύμβολο της νέας οδηγικής εμπειρίας της EQS. Η μεγάλη, υψηλής ευκρίνειας κυρτή οθόνη με διαγώνιο 77 ιντσών καλύπτει όλη την κονσόλα, με μια εξειδικευμένη OLED 12,3’’ για το συνοδηγό. Είναι ο ψηφιακός πίνακας ελέγχου των λειτουργιών του αυτοκινήτου και των πολυμέσων, που λειτουργεί με το φωνητικό κάλεσμα «Hey Mercedes», που προσαρμόζεται στις προτιμήσεις του οδηγού μέσω τεχνητής νοημοσύνης, που ελέγχει τις αυτόματες πόρτες, την ποιότητα του αέρα και τους ατμοσφαιρικούς ήχους της καμπίνας, και που αναβαθμίζεται σε όλες του τις λειτουργίες και στη διαμόρφωση οδηγικών προφίλ μέσω over-the-air ενημερώσεων. Όλα αυτά συνηγορούν σε ένα πράγμα: η απόλυτη πολυτέλεια ήρθε, από το μέλλον. Με τη νέα Mercedes EQS.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...