ΛΕΑ: Πότε επιτρέπεται να τη χρησιμοποιήσεις και πώς;

Η κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης απαγορεύεται για όλα τα οχήματα. Όμως, σε αυτή τη λωρίδα μπορείς να μπεις για 3 συγκεκριμένους λόγους.

  • -
  • -

Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης αποτελεί ακριβώς αυτό που υποδηλώνει η ονομασία της. Είναι μια λωρίδα για έκτακτες μετακινήσεις και απαγορεύεται ρητά η κίνηση από οποιοδήποτε όχημα, εκτός από αυτά επείγουσας ανάγκης, όπως τα ασθενοφόρα, την Πυροσβεστική και την Τροχαία, καθώς και στα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητόδρομων και οδών ταχείας κυκλοφορίας.

Οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο δεν πρέπει να μπαίνει στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Στη ΛΕΑ μπορεί να πατήσει κάποιος αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, στις 3 παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
  • Σε στάση καθ' υπόδειξη της Τροχαίας
  • Στην περίπτωση βλάβης του αυτοκινήτου

Τι κάνουμε για να μπούμε στη ΛΕΑ

  • Εφόσον έχετε κάποιο πρόβλημα, ανάψτε τα αλάρμ πριν μπείτε στη ΛΕΑ, και στη συνέχεια παρκάρετε όσο πιο δεξιά γίνεται, με τις μπροστινές ρόδες στραμμένες δεξιά.
  • Βγείτε από το όχημα και φροντίστε αν υπάρχουν άλλοι επιβάτες να αποβιβαστούν μόνο από τις δεξιές πόρτες, και να βρεθούν πίσω από τη μεταλλική μπάρα ασφαλείας.
  • Μην επιχειρήσετε σε καμία περίπτωση να επισκευάσετε μόνοι σας το αυτοκίνητο.
  • Καλέστε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης από τη πλησιέστερη συσκευή επείγουσας ειδοποίησης ή το κινητό σας τηλέφωνο και δώστε πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία και το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.
  • Σε περίπτωση που εσείς ή οι συνεπιβάτες σας δεν μπορείτε να βγείτε από το όχημα, παραμένετε μέσα σε αυτό, δεμένοι πάντα με τη ζώνη ασφαλείας.

H ΛΕΑ δεν είναι... parking για να μιλήσεις στο κινητό ή να πας τουαλέτα

Χρήση της ΛΕΑ δεν επιτρέπεται για να μιλήσουμε στο κινητό τηλέφωνο, να πάμε τουαλέτα ή να ξεκουραστούμε, καθώς δεν αποτελούν περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

lea

Αν σας σταματήσει η Τροχαία, βεβαιωθείτε ότι έχετε ανάψει το φλας και τα αλάρμ σας και σταματήστε στο σημείο που σας υποδεικνύεται.

Δείτε εδώ πώς η αστυνομία τους πήρε τις πινακίδες

Πόσο είναι το πρόστιμο για είσοδο στη ΛΕΑ;

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι οδηγοί που χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο την Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, έστω και για να προσπεράσουν προπορευόμενα οχήματα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες, καθώς και με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα 6 μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...