VW ID.3 και Tesla Model 3 κυριαρχούν στην Ευρώπη στα αμιγώς ηλεκτρικά

Είναι η πρώτη φορά που τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα πετρελαιοκίνητα στη Γηραιά Ήπειρο, με τη ζήτηση για τα ΒEV και τα plug-in hybrid να αυξάνεται συνεχώς

  • -
  • -

Η Ευρώπη στρέφεται προς τις νέες τεχνολογίες, την πράσινη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα. Οι προτάσεις των κατασκευαστών σε κάθε κατηγορία είναι εξαιρετικές, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη η δημοτικότητα που απολαμβάνουν τα ηλεκτρικά μοντέλα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Jato Dynamics, τον Αύγουστο οι πωλήσεις των επαναφορτιζόμενων υβριδικών και των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων έφθασαν τις 151.737 μονάδες σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, με το μερίδιο αγοράς να αγγίζει το 21%.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα ξεπεράσαν τα diesel, με τα Volkswagen ID.3 και Tesla Model 3 να μάχονται για την πρώτη θέση. Συγκεκριμένα, το γερμανικό hatchback κατέγραψε 7.904 ταξινομήσεις τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και το πολυδιαφημισμένο αμερικανικό τετράθυρο sedan 7.824 μονάδες. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ένα ακόμη δημιούργημα της VW, το ID.4 με 4.624 πωλήσεις.

Στα PHEV το Ford Kuga εξακολουθεί να απολαμβάνει την κορυφή, με τις Mercedes GLC και BMW 3 Series να το ακολουθούν.


Στο παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τα 10 πρώτα μοντέλα στις κατηγορίες των BEV και PHEV

sales pinakas jato

 

Μεγάλη πτώση στην αγορά

Η έλλειψη ημιαγωγών, τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στις γραμμές παραγωγής και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων σε όλες τις αγορές, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των ταξινομήσεων.

production cars

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Jato, οι πωλήσεις έπεσαν στα επίπεδα του Αυγούστου του 2014 με 713.714 μονάδες. Βέβαια, από τις αρχές του έτους παρουσιάζεται σημαντική αύξηση στις 26 ευρωπαϊκές αγορές με 8.095.419 ταξινομήσεις.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η πτώση θα συνεχιστεί το τελευταίο τρίμηνο του 2021, καθώς το πρόβλημα με τους ημιαγωγούς δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα και οι εταιρείες δεν θα έχουν οχήματα να παραδώσουν στους πελάτες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Global Analyst της Jato Dynamics, Felipe Munoz, για καθυστερήσεις σε «απλά» μοντέλα αντίστοιχες με αυτές μιας Ferrari.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...