208 PSE: Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για το γαλλικό hot-hatch που ετοιμάζει η Peugeot;

Αμιγώς ηλεκτρικό και πιθανότατα με την ίδια ισχύ του e-208; Γίνεται;

  • -
  • -

Τις δεκαετίες ’80 και 90’, η Peugeot μεσουρανούσε στην κατηγορία των καυτών, προσιτών μοντέλων επιδόσεων, ενώ πιο πρόσφατε προτάσεις όπως τα 208 GTi και 308 GTi απέδειξαν σε όσους μπορεί να αμφισβήτησαν την γαλλική εταιρία, πως το λιοντάρι ακόμα «το’ χει». Ο εξηλεκτρισμός όμως χτυπάει την πόρτα κάθε κατασκευαστή και με πληθώρα μικρών μοντέλων να περνούν στο ρεύμα, η Peugeot δεν έμεινε άπραγη και μας έδωσε το e-208. Ένα εντυπωσιακό, ηλεκτρικό “warm-hatch” – μιας και δεν πρόκειται για κάποια ειδική έκδοση επιδόσεων αλλά για μοντέλο κατηγορίας GT Line – με ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων και αυτονομία της τάξης των 340 km.

Τι γίνεται όμως με τον απόγονο της οικογένειας GTi; Η Renault ήδη ετοιμάζει το Alpine A5 και όπως όλα δείχνουν η Peugeot δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια μιας και στα σκαριά βρίσκεται το 208 PSE (Peugeot Sport Engineered). Μετά το 508 PSE των 360 ίππων, το μοντέλο-ποδαρικό του νέου σπορ τμήματος της γαλλικής μάρκας, το επόμενο αυτοκίνητο που όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει στα χνάρια του υβριδικού επιδόσεων, θα είναι ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο 208. Βάση για την ειδική έκδοση, φυσικά θα αποτελέσει το ήδη υπάρχον e-208, το οποίο θυμίζουμε πως χρησιμοποιεί μία μπαταρία 50 kWh, ενώ καταφέρνει να ολοκληρώσει το σπριντ έως τα πρώτα 100 km/h από στάση σε 8,1”, ενώ η τελική του είναι περιορισμένη στα 150 km/h.

Φήμες θέλουν την ειδική έκδοση να διατηρεί διάταξη με ίδιας χωρητικότητας μπαταρία, κάτι που στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί ισχυρότερος ηλεκτροκινητήρας (μέσα στο 2020 είχε ακουστεί η φήμη για χρήση μονάδας 170 ίππων) τότε σίγουρα η αυτονομία δεν θα είναι η ίδια. Βέβαια υπάρχει και η πιθανότητα στρατηγικής αντίστοιχης με αυτή του Opel Corsa-e Rally, το οποίο αν και βελτιωμένο για να μπορεί να διαγωνιστεί σε αγώνες, μηχανολογικά από πλευράς ισχύος είναι πανομοιότυπο με το όχημα παραγωγής.

Προς το παρόν η Peugeot δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση που να αφορά τα μηχανολογικά μέρη του πιο «ειδικού» e-208, αλλά εάν ποντάραμε σε κάποια από τις δύο περιπτώσεις, θα λέγαμε πως δύσκολα η PSE θα αφήσει το μικρό hot-hatch χωρίς την οποιαδήποτε βελτίωση ως προς την ισχύ, ειδικά όταν μοντέλα του ανταγωνισμού όπως το Alpine A5 θα αποδίδουν 220 ίππους.

Εσάς πως σας φαίνεται η ιδέα ενός ηλεκτρικού απόγονου του θρυλικού 205 GTi;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...