Το μελλοντικό ηλεκτρικό Renault Clio μέσα από τα μάτια νέων σχεδιαστών

Είναι αυτό το μέλλον του διάσημου γαλλικού μοντέλου;

  • -
  • -

Με τον βλέμμα στον εξηλεκτρισμό, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προετοιμάζουν το έδαφος για την υποδοχή των νέων μοντέλων. Στην ίδια τροχιά κινείται και η Renault , η οποία μόνο στην supermini κατηγορία, έχει όχι 1, αλλά 3 μοντέλα να την αντιπροσωπεύουν, 2 αμιγώς ηλεκτρικα και 1 με θερμικό κινητήρα. Τα ονόματα των πρώτων δύο είναι R5 και Zoe, ενώ όπως όλοι γνωρίζουμε γνωστός εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας στην συγκεκριμένη κατηγορία, εδώ και 30 χρόνια είναι το "παραδοσιακό" Clio με θερμικό κινητήρα κάτω από το καπό. Με το κοινό του τελευταίου να έχει αποδειχθεί μεγάλο και αρκετά πιστό, η Renault δεν σκοπεύει να επηρεάσει αυτην την αφοσίωση του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα θέλει να δει και πως θα μπορούσε να είναι μία ολοκαίνουργια, αμιγώς ηλεκτροκίνητη 6η γενιά.
Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, ανέθεσε σε μία ομάδα ανεξάρτητων σχεδιαστών, τον σχεδιασμό ενός νέου πλήρως εξηλεκτρισμένου Clio. Το project Clio IV δόθηκε στο Strate School of Design με χορηγία από την Renault Design Center,ενώ το όλο έγχειρημα πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή Marco Brunoni.. Για την εξωτερική εμφάνιση του οχήματος υπεύθυνοι είναι οι Titouan Lemarchand και Guillaume Mazerolle, ενώ για τον εσωτερικό διάκοσμο ο César Barreau.

Στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου την παράσταση κλέβουν, η υπέρμετρη χρήση γυάλινων επιφανειών γύρω από την καμπίνα, η συνολική επιθετική σχεδίαση, αλλά και οι υπερμεγέθεις τροχοί, οι οποίοι έρχονται να ολοκληρώσουν τη φουτουριστική εικόνα. Ο έντονος διαχωρισμός του εμπρός και του πίσω μέρους, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους μέσω της "γυάλινης" καμπίνας, συμβολίζει την ύπαρξει δύο ηλεκτροκινητήρων, έναν σε κάθε άξονα. Η σχεδίαση των εμπρός φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED είναι εμπνευσμένη από το Megane eVision Concept, ενώ τα πίσω έχουν δημιουργηθεί ώστε να θυμίζουν το θρυλικό R5 Turbo.

interior
Περνώντας στο εσωτερικό, συναντάμε καθίσματα που θυμίζουν περισσότερο ακριβά έπιπλα, ενώ τo ταμπλό φέρει επένδυση ξύλου με τους φυσικούς διακόπτες να έχουν περιοριστεί όσο περισσότερο γινόταν. Πίσω από την δεύτερη σειρά καθισμάτων βρίσκεται ο χώρος αποσκευών, ο οποίος αυξάνει την πρακτικότητα που παρέχει χάρη στην χρήση διαχωριστικών.

Σκοπός του όλου εγχειρήματος ήταν ο οραματισμός ενός 4θέσιου supermini, το οποίο πατά πάνω στην ηλεκτρική πλατφόρμα της Renault. Το αποτέλεσμα από πλευράς δυνατοτητών που προσφέρει η ηλεκτροκίνηση στο σχεδιασμό, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εντυπωσιακό, ειδικά αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για μία ομάδα φοιτητών.  Δυστυχώς δεν πιστεύουμε ότι θα δούμε το συγκεκριμένο μοντέλο να κυκλοφορεί σύντομα στους δρόμους, καθώς για την εποχή μας ακόμα είναι αρκετά φουτουριστικό, αλλά δείχνει πως μπορεί να συνδυαστεί μία δυναμική σχεδίαση με ένα ευάερο και άνετο εσωτερικό, ακόμη και στην κατηγορία των supermini, χάρη στην αμιγώς ηλεκτροκίνητη τεχνολογία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...