Απαραίτητο το υδρογόνο για μηδενικούς ρύπους λέει η Ευρώπη

Για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, η ευρεία χρήση υδρογόνου θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

  • -
  • -

Μια βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων. Όπως πολύ εύκολα καταλαβαίνουμε, τα σχέδια αυτά θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα αυτοκίνητα του μέλλοντος, αφού έχει ξεκαθαριστεί ήδη ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ αυστηρά. Η ηλεκτροκίνηση θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, αλλά το ίδιο θα συμβεί και με τη χρήση του υδρογόνου.

Το πρώτο σχέδιο λέει ότι μέχρι το 2030, οι εκπομπές των αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 55% συγκριτικά με το επίπεδο του 1990. Ο στόχος είναι πολύ πιο δύσκολος από ότι ακούγεται, ενώ από το 2035 και μετά δεν αποκλείεται να απαγορευτεί εντελώς η πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, περνώντας πλήρως στην ηλεκτροκίνητη εποχή.

Σε αυτό το πλαίσιο η χρήση υδρογόνου θα παίξει βασικό ρόλο. Η ΕΕ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός μεγάλου και αξιόπιστου δικτύου υδρογόνου σε όλες τις χώρες  και παράλληλα προβλέπονται εγκαταστάσεις ηλεκτρόλυσης ύδατος για παραγωγή υδρογόνου ισχύος 40 GW με δυνατότητα παραγωγής 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου ετησίως. Για να έχουμε μια εικόνα, αρκεί να αναφέρουμε ότι το σχέδιο της ΕΕ προβλέπει μείωση του μέσου όρου εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων κατά 55% μέχρι το 2030 (συγκριτικά με το 2021) και κατά… 100% μέχρι το 2035.

Φυσικά αυτό δεν θα γίνει χωρίς τις κατάλληλες υποδομές. Στους αυτοκινητόδρομους θα εγκατασταθούν ταχυφορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανά 60 χιλιόμετρα και πρατήρια ανεφοδιασμού υδρογόνου ανά 150 χιλιόμετρα, σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα και ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, είπε ότι σύντομα θα δημιουργηθεί δίκτυο ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ελλάδα ξεκινώντας από τις πύλες εισόδου της χώρας και στη συνέχεια, στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...