Αυτοκινούμενο Τροχόσπιτο: Δες πόσο κοστίζει η ενοικίαση και πόσο η αγορά

Η εκτόξευση της τιμής των καυσίμων και η αύξηση του κόστους ενοικίασης δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τη ζήτηση για διακοπές με αυτοκινούμενο

  • -
  • -

Κερδίζει συνεχώς έδαφος η αγορά αυτοκινούμενων οχημάτων στη χώρα με τη ζήτηση να εξακολουθεί να καταγράφει ανοδική τάση. Κατά την περσινή χρονιά το ενδιαφέρον για ενοικίαση αυτοκινούμενων ξεπέρασε κάθε προσδοκία με την εγχώρια αγορά να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση, λόγω περιορισμένου στόλου. Οι υγειονομικές συνθήκες και η εμφάνιση των μεταλλάξεων το περσινό καλοκαίρι φαίνεται ότι οδήγησαν και τους λιγότερο εξοικειωμένους στην αναζήτηση… καταλύματος με ρόδες, όπως πολλοί χαρακτηρίζουν τα αυτοκινούμενα. Οι μυημένοι ωστόσο campers υποστηρίζουν ότι οι διακοπές με αυτοκινούμενο αποτελούν μια ολιστική εμπειρία διακοπών παρέχοντας πλειάδα επιλογών και εναλλακτικών. Φέτος το γεγονός ότι το κόστος καυσίμων έχει εκτοξευθεί δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τη ζήτηση.

Οι ξένοι κυρίως επισκέπτες επιλέγουν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας νοικιάζοντας ένα αυτοκινούμενο που τους προσφέρει σημαντική ευελιξία κινήσεων και μεγάλη γκάμα επιλογών διανυκτέρευσης. «Η τιμή των καυσίμων δεν φαίνεται να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή διακοπών με αυτοκινούμενο» εξηγεί στο GOCAR ο κ. Κωνσταντίνος Κοταλακίδης ιδιοκτήτης της Rolling Turtles, η οποία δραστηριοποιείται ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Γερμανία. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι φέτος η ζήτηση είναι ακόμα πιο ενισχυμένη από πέρσι γεγονός το οποίο αποδίδει στο ότι «βρισκόμαστε στον επίλογο της πανδημίας και οι μετακινήσεις είναι πιο εύκολες».

Αυξημένη κατά 50% η ζήτηση για τα αυτοκινούμενα

Το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από ξένους, οι οποίοι είναι πιο εξοικειωμένοι με αυτό το είδος τουρισμού, ενώ διστακτικά μπαίνουν στον χορό και οι Έλληνες, όπως μας εξηγούν στελέχη της αγοράς ενοικίασης αυτοκινούμενων. Η πλειονότητα των επισκεπτών προέρχεται από την Κεντρική Ευρώπη όπου είναι εδώ και χρόνια διαδεδομένος τρόπος διακοπών. Μεγάλη μερίδα campers έρχεται από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Ελβετία, την Ολλανδία και το Βέλγιο ενώ υπάρχουν και εκείνοι που φτάνουν στη χώρα από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ακόμα και την Αυστραλία. Οι υπερατλαντικές αφίξεις αποτελούν τη μειονότητα, ωστόσο η Ελλάδα καταχωρείται ως ένας ενδιαφέρον προορισμός για διακοπές με αυτοκινούμενο.

Για ζήτηση η οποία είναι αυξημένη κατά 50% κάνει λόγο ο κ. Κοταλακίδης που εξηγεί βέβαια ότι η άνοδος αποδίδεται και στην ενίσχυση του στόλου των οχημάτων που διαθέτει προς ενοικίαση. Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι η αγορά θα απωλέσει τον αμιγώς εποχικό της χαρακτήρα, καθώς και οι χειμερινοί μήνες είναι ιδανικοί για περιηγήσεις με αυτοκινούμενο στη χώρα μας. «Πλέον καταφέραμε και ξεμπλοκάραμε το πρόβλημα της ασφάλισης που δεν επέτρεπε σε κάποιον που νοίκιαζε αυτοκινούμενο στη χώρα μας να κινηθεί εκτός συνόρων. Λύνοντας αυτό το πρόβλημα οι δυνατότητες που έχει ο πιθανός ταξιδιώτης είναι ιδιαίτερα αυξημένες καθιστώντας την ενοικίαση αυτοκινούμενου ιδιαίτερα ελκυστική υπόθεση». περιγράφει ο κ Κοταλακίδης.

aytokinoumeno

Το ταξίδι στη χώρα μας με ένα αυτοκινούμενο είναι ακριβή υπόθεση διατείνεται ο κ. Ανδρέας Λακόπουλος, ιδιοκτήτης της ABC Rent a Camper, που κάνει λόγο για υπερβολικό κόστος διοδίων. «Στα διόδια το αυτοκινούμενο αντιμετωπίζεται σχεδόν σαν νταλίκα, οπότε κάθε διέλευση κοστίζει πολύ ακριβά» εξηγεί ο κ. Λακόπουλος.

Υπαγόμενη στον τουριστικό κλάδο η αγορά αυτοκινούμενων καταγράφει έντονη εποχικότητα, η οποία δεν είναι απαραίτητο ότι ακολουθεί αυτήν του τουρισμού. Ωστόσο εμφανίζει υψηλές περιόδους στην καρδιά του καλοκαιριού (Ιούλιος – Αύγουστος). Σε μέσα επίπεδα παρατηρείται η ζήτηση για ενοικίαση αυτοκινούμενων κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται η αγορά γύρω από το καθολικό και το ορθόδοξο Πάσχα. Για χώρες μάλιστα όπως η δική μας η περίοδος της άνοιξης θεωρείται η ιδανικότερη για διακοπές με αυτοκινούμενο, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις καλύτερες δυνατές κλιματολογικές συνθήκες.

Από 150 έως 180 €/ημέρα η ενοικίαση τη high season

Κατά την high season μπορεί κανείς νοικιάσει αυτοκινούμενο όχημα χωρητικότητας 4 έως 5 ατόμων με κόστος, που κυμαίνεται από 150 ευρώ/ημέρα και αγγίζει ακόμα και τα 280 ευρώ/ημέρα. Οι διακυμάνσεις στις τιμές σχετίζονται με τον τύπο του οχήματος, την παλαιότητά του και την χωρητικότητά του.

Δείτε εδώ πως φορολογούνται, αν έχουν τεκμήριο και τέλη κυκλοφορίας τα τροχόσπιτα

Ο συνηθέστερος τύπος αυτοκινούμενου, προς ενοικίαση, «κοιμίζει» περίπου 5 άτομα και είναι μήκους 5,3 μέτρων. Κατά την χαμηλή περίοδο από την άλλη μπορεί κανείς να βρει αυτοκινούμενο όχημα έναντι 120 ευρώ ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις με τιμές να πέφτουν και σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις ωστόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και το συνολικότερο κύμα ανατιμήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης φαίνεται ότι οδηγεί σε αύξηση των τιμών σε σχέση με πέρσι. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια αγορά που έχει αναπτυχθεί με σχετική καθυστέρηση στην Ελλάδα καθώς μέχρι πρότινος το θεσμικό πλαίσιο δεν ήταν πολύ φιλικό. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση είναι σχετικά περιορισμένη, καθώς όσοι συνηθίζουν να κάνουν διακοπές με αυτοκινούμενο επιλέγουν την ιδιοκτησία έναντι της ενοικίασης.

aytokinoymeno2

Για την αγορά αυτοκινούμενου κανείς μπορεί να υπολογίσει μια μέση τιμή ενός οχήματος 4ετίας να κοστίζει περίπου 70.000 ευρώ, ωστόσο σε ετήσια βάση ο ιδιοκτήτης καλείται να καταβάλλει από 890 έως 1.500 ευρώ με τη μορφή φόρου πολυτελείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία η αγορά αυτοκινούμενων εμφανίζει έναν κύκλο εργασιών περί των 12 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, γεγονός το οποίο αποδίδεται κατ’ αρχάς στο μέγεθος της χώρας αλλά και στη διάδοση της χρήσης αυτοκινούμενων. 

Η εγχώρια αγορά μετρά περίπου 1.500 αυτοκινούμενα, ενώ υπολογίζεται ότι εισέρχονται άλλα 5.000 σε ετήσια βάση από την Ευρώπη. Ο βαρύς χειμώνας, που συναντάται σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης είναι αυτός που «οδηγεί» αρκετά από αυτά τα οχήματα και κατά τους χειμερινούς μήνες στην Ελλάδα όπου το κλίμα είναι ηπιότερο, ενώ κάθε αυτοκινούμενο διαθέτει θέρμανση και ζεστό νερό, θωρακίζοντας τους επιβάτες του από έντονο κρύο. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το αυτοκινούμενο αντιμετωπίζεται ως τουριστικό προϊόν, και υπολογίζεται ότι η γηραιά ήπειρος μετρά πάω από 5 εκατ. οχήματα.

Πού μπορεί να παρκάρει το αυτοκινούμενο

Το αυτοκινούμενο ανήκει στην κατηγορία Μ1 Ι.Χ. αυτοκινήτων. Μπορεί να σταθμεύσει όπου και ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Δεν επιτρέπεται όμως να προβεί σε ενέργειες κάμπινγκ οπουδήποτε, όπως είναι το να ανοίξει παράθυρα, τέντες, να βγάλει τραπεζοκαθίσματα. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης συναντά κανείς τα λεγόμενα camper stop που είναι ειδικοί χώροι εξυπηρέτησης των αναγκών των αυτοκινούμενων. Σε αυτούς τους χώρους μπορεί κανείς να προχωρήσει σε συντήρηση του οχήματος, να πάρει νερό και να αδειάσει τις δεξαμενές λυμάτων. Πρόκειται κυρίως για δημοτικούς χώρους - υπάρχουν όμως και ιδιωτικοί - με μικρό κόστος παραμονής (ακόμη και δωρεάν για π.χ. 24 ώρες παραμονής) περιφραγμένοι, με φωτισμό, έλεγχο εισόδου/εξόδου με μπάρα για πληρωμή κλπ.

aytokinoumeno

Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 20.000 τέτοιοι χώροι (εκτός των απλών χώρων στάθμευσης). Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας τέτοιος χώρος ακόμα, ωστόσο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από δήμους αλλά και τουριστικούς φορείς για δημιουργία camper stops που θα εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση της εν λόγω αγοράς.

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...