Νέο νομοσχέδιο για την Οδική ασφάλεια

Με διατάξεις για ΚΤΕΟ, συνεργεία και ΚΕΚ μοτοσικλετών

  • -
  • -

Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό ο Υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας ο οποίος παρέμεινε στο χαρτοφυλάκιό του, παρουσίασε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας και Γενικής Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας και ρυθμίζονται θέματα της εποπτείας και βελτίωσης του θεσμού του Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

Στο νομοσχέδιο «σκούπα» περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την απελευθέρωση της λειτουργίας συνεργείων και πρατηρίων υγρών και αερίων καυσίμων, για τα πρατήρια καυσίμων μέσα στον πολεοδομικό ιστό και τα συνεργεία για αυτοκίνητα με υγραέριο και φυσικό αέριο, καθώς και για τη ρύθμιση θεμάτων οδικών μεταφορών.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα υπάρχει ανάγκη να ανασυγκροτηθεί σε μία ενιαία βάση, ο προγραμματισμός και ο συντονισμός των δράσεων που μελετώνται και υλοποιούνται, καθώς και να διασφαλισθεί η ποιότητα και η διαφάνεια του Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Το νομοσχέδιο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων όπως είναι η αλληλοεπικάλυψη και διάχυση αρμοδιοτήτων σε πολλές υπηρεσίες. Έτσι, τα θέματα οδικής ασφάλειας (οδηγός, όχημα, δρόμος, εκπαίδευση, αστυνόμευση, αντιμετώπιση τραυματιών, κυκλοφορία κ.λπ.), αποτελούν αντικείμενο αρμοδιότητας πολλών Υπουργείων και Φορέων, γεγονός που οδηγεί σε αποσπασματικές δράσεις.
Με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα ενιαίο επιτελικό κέντρο για την Οδική Ασφάλεια, το Ενιαίο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας και παράλληλα συγκροτείται η Γενική Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας, η οποία θα σχεδιάσει, θα υλοποιήσει και θα παρακολουθήσει τις δράσεις οδικής ασφάλειας, με βάση το στρατηγικό πλαίσιο που θα καταρτισθεί από το Ε.Σ.Ο.Α.
Επίσης δημιουργείται θεσμός εποπτείας, ελέγχου και αναβάθμισης της λειτουργίας των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ), δίνονται κίνητρα για τη διεξαγωγή ελέγχων σε όλα τα οχήματα και καθιερώνεται ο έλεγχος εκπομπών θορύβου μοτοσικλετών. Με τα κίνητρα για τον τεχνικό έλεγχο όλων των οχημάτων, επιδιώκεται ο έλεγχος και του υπολοίπου 30% του στόλου των οχημάτων που δεν ελέγχεται σήμερα και του συνόλου των κυκλοφορούντων μοτοσικλετών σε ό,τι αφορά στον εκπεμπόμενο θόρυβο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...