Lockdown: Μέχρι πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο;

Οι μετακινήσεις πλέον είναι ελεύθερες για τους πολίτες και επιτρέπεται κανονικά η μετακίνηση εκτός νομού, πόσα άτομα όμως μπορούν να ταξιδέψουν με το ίδιο αυτοκίνητο;

  • -
  • -

Μετά από πολλούς μήνες σε περιορισμό μετακινήσεων, οι πολίτες μπορούν και πάλι να πάρουν τα αυτοκίνητά τους και να ταξιδέψουν εκτός του νομού μόνιμης κατοικίας τους. Το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών έχει αρθεί και μένουν μόνο αυτοί για τη χρήση μάσκας, αλλά και για τη βραδινή κυκλοφορία. Σε ο,τι αφορά τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο, υπάρχει όριο των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, το σχετικό ΦΕΚ αναφέρει ότι ο μέγιστος αριθμός επιβατών σε αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης είναι τα τρία άτομα, δηλαδή ο οδηγός και ακόμη δύο. Για τα ταξί ισχύει ο ίδιος ακριβώς περιορισμός, δηλαδή έως και δύο πελάτες μέσα στο αυτοκίνητο, εκτός του οδηγού. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους και βεβαιώνεται πρόστιμο αν κάποιος επιβάτης δεν τη φορά ή τη φορά μερικώς.

Από τη χρήση μάσκας εξαιρούνται οι συγγενείς πρώτου βαθμού που ταξιδεύουν μαζί στο ίδιο όχημα. Εξαίρεση στον περιορισμό ατόμων εντός του αυτοκινήτου αποτελεί η περίπτωση μεταφοράς ανήλικων παιδιών που συνοδεύονται από τους γονείς τους και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια από τους συνοδούς τους.

Μετακινήσεις προς τα νησιά

Αρκετά διαφορετική είναι η κατάσταση μετακίνησης προς τα νησιά. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση ή αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών. Δεκτό γίνεται rapid test και self test που έχει γίνει το τελευταίο 24ωρο αλλά και η βεβαίωση νόσησης από δύο έως και εννέα μήνες μετά την ασθένεια. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες πέντε ετών και άνω.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...