7-θέσιο snowmobile, με 8κύλινδρο κινητήρα, από την δεκαετία του ’40, βγαίνει σε δημοπρασία

Ο λόγος δημιουργίας του θα σας εκπλήξει

  • -
  • -

Οι κυρίαρχοι των χιονισμένων πλαγιών, τα snowmobiles, έχουν εξελιχθεί ραγδαία από την δημιουργία τους. Στα πιο μοντέρνα μοντέλα, είναι σύνηθες να χρησιμοποιούνται μικρά δίχρονα και τετράχρονα σύνολα για την κίνηση τους. Πως θα σας φαινόταν όμως αν σας λέγαμε πως ένα από τα πρώτα οχήματα του είδους κινούταν χάρη σε έναν κινητήρα V8; Πρόκειται για το αναπαλαιωμένο Bombardier B-7 που βλέπετε στις φωτογραφίες, το οποίο θα πωληθεί σε λίγο καιρό στην δημοπρασία Amelia Island, με τιμή εκκίνησης τις 30.000 δολάρια.

Το «υπερ-άνετο» B-7 κάτω από το καπό ή μάλλον πάνω από τις ερπύστριες έκρυβε έναν flathead V8 3,6 λίτρων, απόδοσης 90 νωχελικών ίππων, τους οποίους περνούσε στις διάφορες επιφάνειες του τερέν μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου 3 σχέσεων.

back

Όπως και το αυτοκίνητο του Karl Benz, έτσι και το Bombardier κρύβει την δική του ιστορία δημιουργίας. Όλα ξεκίνησαν όταν ο 2χρονος υιός του Joseph-Armand Bombardier, πέθανε κατά την διάρκεια του χειμώνα, διότι δεν υπήρχε κάποιο όχημα ικανό να τον μεταφέρει με ασφάλεια στο νοσοκομείο, μέσα από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Με αυτό το τραγικό συμβάν σαν παρότρυνση, ο Bombardier σχεδίασε και δημιούργησε το πρώτο B-7 το 1935, μιας και υπήρχαν κι άλλες περιπτώσεις σαν αυτή του γιου του, που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα.

Η επιτυχία ήταν άμεση, με το πρώτο μοντέλο μάλιστα, να καταφέρνει να περνά από μέρη που θα ήταν αδύνατο να διασχίσει άνθρωπος ακόμη και με τα πόδια, χάρη στο χαμηλό του βάρος. Τα πρώτα κομμάτια ήταν κατασκευασμένα από ξύλο, μιας και το μέταλλο ήταν βαρύτερο, με αποτέλεσμα να βυθίζει το snowmobile στο χιόνι.

interior

Όπως ήταν επόμενο όμως, η πλειοψηφία των αρχικών B-7, λόγω του ξύλου, δεν άντεξε και πολύ στις κακουχίες του χειμώνα σε βάθος χρόνου, αλλά ευτυχώς το συγκεκριμένο δείγμα έμεινε ανέπαφο, καθώς έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κλεισμένο στο αεροστεγές περιβάλλον ενός μουσείου.

Αν και το περιπετειώδες όχημα δεν κολλούσε πραγματικά πουθενά, οι παραγγελιές εκμηδενίστηκαν ραγδαία όταν η κυβέρνηση του Κεμπέκ ξεκίνησε να καθαρίζει το χιόνι από τους δρόμους. Ευτυχώς ο κ. Bombardier κατάφερε να ξεπεράσει τους δύσκολους καιρούς και να μεταπηδήσει στην παραγωγή αεροσκαφών jet.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...