Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον της αυτοματοποιημένης οδήγησης;

Τι απάντησε ο Dr. Nicolai Martin, Senior Vice President του Automated Driving Development BMW Group

  • -
  • -

Ο Dr. Nicolai Martin είναι υπεύθυνος ενός περίπλοκου τομέα καινοτομίας του BMW Group που ονομάζεται Automated Driving Development (Εξέλιξη Αυτοματοποιημένης Οδήγησης). Σε αυτό το ρόλο, βρίσκεται αντιμέτωπος με ερωτήσεις όπως: σε ποιο βαθμό είναι χρήσιμη η αυτοματοποίηση της οδήγησης; Τι πραγματικά επιφυλάσσει το μέλλον της αυτοματοποιημένης οδήγησης για τον πελάτη; Και το σημαντικότερο: ποια μέθοδο ακολουθεί η BMW στο δρόμο για την αυτόνομη οδήγηση; Από τη συνέντευξη προκύπτουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες, μεταξύ άλλων οι τελευταίες εξελίξεις, αλλά και ιδέες που πιθανόν θα τύχουν εφαρμογής στο μέλλον. Πάμε να δούμε όμως τι απάντησε ο ειδικός της γερμανικής εταιρείας:

Τι προστιθέμενη αξία προσφέρει ένα αυτοκίνητο με λειτουργίες αυτοματοποιημένης οδήγησης;

Η αυτοματοποίηση αυξάνει την άνεση και την ασφάλεια, καθώς το σύστημα οδηγεί το αυτοκίνητο με συνέπεια, κάτι που εμείς ως άνθρωποι δεν πετυχαίνουμε πάντα. Οι πελάτες μας εκτιμούν αυτή την υποστήριξη που κάνει τη ζωή τους πιο άνετη στο τιμόνι. Για παράδειγμα, έχουμε παρατηρήσει ότι οι ευρωπαίοι οδηγοί με σύστημα Driving Assistant Professional στο αυτοκίνητό τους, ήδη χρησιμοποιούν τη λειτουργία διαμήκους καθοδήγησης για το 50% του χρόνου οδήγησης. Το ποσοστό αυτό για την πλευρική καθοδήγηση είναι χαμηλότερο, όμως χρησιμοποιείται για το 30% του χρόνου οδήγησης αυτή τη στιγμή (έχει υπολογιστεί μετά από οδήγηση 120 εκατομμυρίων χιλιομέτρων περίπου από τους πελάτες μας). Το συμπέρασμα που εξάγουμε από αυτό είναι ότι έχουμε δημιουργήσει μία λειτουργία που πραγματικά προσφέρει προστιθέμενη αξία. Γενικά, τα συστήματά μας τυχαίνουν υψηλής εκτίμησης και υποδοχής σε όλο τον κόσμο και έχει αποδειχτεί ότι ήδη κάνουν την οδήγηση ασφαλέστερη σήμερα.

Τι ρόλο θα παίξει η αυτοματοποιημένη οδήγηση μελλοντικά σε επίπεδο προσωπικής μετακίνησης;

Η ευφυία ενός οχήματος θα γίνεται όλο και σημαντικότερη προχωρώντας στο μέλλον. Η αυτοματοποίηση της οδήγησης θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο εδώ. Κάτι που ξεκίνησε με λειτουργίες ήσσονος σημασίας, όπως ο αυτόματος έλεγχος φωτισμού, έχει ήδη προχωρήσει σε υποβοηθούμενο διαμήκη και πλευρικό έλεγχο οχήματος. Όταν οδηγούμε από το Μόναχο στην Τοσκάνη, για παράδειγμα, το σύστημα όχι μόνο φροντίζει να ανάβει και να σβήνει τους προβολείς όταν περνάμε από τα πολυάριθμα τούνελ της διαδρομής, αλλά φροντίζει επίσης να κρατά το αυτοκίνητό μας εντός των ορίων ταχύτητας και σε ασφαλή απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα. Εάν προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο και προσθέσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν η συνδεσιμότητα και η γνώση για τις προτιμήσεις / συνήθειες του οδηγού, το αυτοκίνητο θα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε έναν έξυπνο βοηθό ή ακόμα και σε φίλο που βρίσκεται στο πλευρό του.

Ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει την αυτοματοποιημένη οδήγηση είναι η προθυμία των οδηγών να χρησιμοποιούν τις λειτουργίες. Πώς διασφαλίζετε αυτή την αποδοχή;

Η αποδοχή διαφέρει πολύ από περιοχή σε περιοχή. Προσπαθούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά των οχημάτων ώστε να αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους μέσα σε αυτά. Η ασφάλεια πάντα είναι Νο.1 προτεραιότητα εδώ, γι’ αυτό κάνουμε το σύστημα πιο ‘συγκρατημένο’, κάτι που σημαίνει ότι οι πελάτες θα προφυλάσσονται από την επιθετική οδήγηση. Μία λογική φιλοσοφία απεικόνισης και λειτουργίας είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας εδώ: πώς δείχνουμε στον πελάτη με σαφή τρόπο, για παράδειγμα, ότι ο αισθητήρας έχει ανιχνεύσει το προπορευόμενο όχημα και η λειτουργία είναι ενεργή; Στο μέλλον, αυτό θα μπορούσε ακόμα και να βοηθήσει ώστε σκόπιμα να ξεχωρίζουν ένας ή δύο αισθητήρες αντί να τους ‘κρύβουμε’ όπως συμβαίνει σήμερα. Αλλά αυτό είναι απλά μία από τις πολλές διαφορετικές οπτικές. Όπως είπα στην αρχή, εδώ εργαζόμαστε σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς τομείς της βιομηχανίας αυτοκινήτου.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...