10 extreme βελτιωμένα αυτοκίνητα από την ‘κιτς’ δεκαετία του ‘80

  • -
  • -

Από το τέλος της δεκαετίας του ‘70 μέχρι τις αρχές του ’90, βελτιωτικοί οίκοι της Ευρώπης έκαναν πολύ σοβαρές βελτιώσεις σε εξωτικά αυτοκίνητα. Εκείνη την εποχή το tunning ήταν στα φόρτε του και είδαμε πολλές extreme προτάσεις. Όπως τα 10 παρακάτω Supercars. Απολαύστε τα και στη συνέχεια πείτε μας ποιο είναι το αγαπημένο σας στο poll που ακολουθεί.

Koenig-Competition Evolution

Την δεκαετία του ‘80 η Koenig Testarossa πρωταγωνίστησε σε πολλά παιδικά όνειρα. Ο Willy Koenig, Γερμανός πρωταθλητής αναβάσεων έφτασε την διπλοτούρμπινη Testarossa του πάνω από 1.000 ίππους, δηλαδή 2 φορές πιο δυνατή από μία “απλή” F40.

 

Styling Garage 500SGS Gullwing

Το 1982 η Styling Garage (ή SGS) που ιδρύθηκε από τον "Chris" Hahn, έδωσε στην MercedesSEC της εποχής τις πόρτες που ανοίγουν σαν φτερά, το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της θρυλικής 300SL της δεκαετίας του ‘50. Μαζί με άλλες φυσικά στυλιστικές προσθήκες…

 

Koenig Specials R107 SL

Ο Koenig μπορεί να ήταν γνωστός για τις Ferrari του, ωστόσο ασχολήθηκε αρκετά και με μοντέλα των Mercedes και Porsche. Κοιτώντας την R107 SL βέβαια με το lookTestarossa στο πλάι, ίσως να ήταν καλύτερα να μην το κάνει…

 

Strosek 928

O Voittorio Strosek συνδέθηκε με βελτιώσεις σε μοντέλα της Porsche και ειδικότερα στην 928. Οι αρχικές εκδόσεις έχασαν τα pop-up φανάρια τους που αντικαταστάθηκαν από προβολείς που προεξείχαν. Τα μελλοντικά μοντέλα όπως αυτή εδώ η 928 του 1992 «κέρδισαν» προτζέκτορες στα φώτα τους και πόρτες που άνοιγαν προς τα πάνω, όπως της Mercedes SLR.

 

B+Auto Exclusiv 928 Targa

Ένα μόλις χρόνο μετά την κυκλοφορία της 928, η B+B Auto Exclusiv φρόντισε να την επιμεληθεί δεόντως. Έκοψε και επανασχεδίασε το επάνω οπίσθιο μέρος όπως και σχεδόν ολόκληρη την οροφή, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα T-bar. Ο εξοπλισμός της είχε και ασύρματο CB. Ήταν το μακρινό 1979!

 

Rinspeed Porsche 939

Ναι, καλά θυμάστε, δεν υπήρξε ποτέ Porsche 939. Είναι ουσιαστικά μια βελτιωμένη 911 με V8 κινητήρα και ιδιαίτερη εμφάνιση, που μπορεί σήμερα να δείχνει άκομψη αλλά εκείνη την εποχή είχε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση… Είπαμε, η δεκαετία του ’80 ήταν σε πολλά πράγματα ολίγον κιτς…  

 

RUF CTR

Αυτό μάλιστα! Βελτιωμένο εκεί που έπρεπε. Με 470 ίππους από τον ενισχυμένο 6κύλινδρο σε σειρά Turbo κινητήρα να κινούν το ντελικάτο αμάξωμα της Carrera. Το 1987 μάλιστα, έπιασε την ταχύτητα των 338 km/h σε δοκιμή του αμερικανικού Road & Track! Ήταν γνωστή και ως Yellowbird, από το χρώμα με το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα.

 

Gemballa Avalanche 911

Αντίθετα με την ιδιαίτερα διακριτική Ruf CTR, η πρόταση της Gemballa φώναζε «βελτίωση» από μακριά, με το λευκό «πρησμένο» αμάξωμα της 911. Ο κινητήρας είχε δεχθεί τη φροντίδα της Ruf και έφτανε τους 500 ίππους στη μία και μοναδική Mirage με κομμένη οροφή και κάμερες αντί για καθρέπτες.

 

DP Cargo

Η DP (Design and Plastic) Motorsport του Ekkehard Zimmermann έδωσε λουκ shooting brake στην Porsche 924 (αλλά και στην 944), αν και η πιο εντυπωσιακή του δημιουργία ήταν το αμάξωμα της αγωνιστικής 935 Κ3 που κέρδισε στις 24 Ώρες του Le Man το 1979.

 

Treser Quattro roadster

Στην αρχή της δεκαετίας του ’80, ο Walter Treser άφησε τη θέση του επικεφαλής της Audi Sport και αποφάσισε να δώσει μια νέα μορφή στο Audi Quattro. Τόλμησε εκεί που η γερμανική φίρμα δίστασε και μετέτρεψε το κουπέ σε roadster, με hardtop που αποθηκευόταν στο πορτμπαγκάζ! Αρχικά η οροφή άνοιγε κι έκλεινε χειροκίνητα, αλλά αργότερα απέκτησε υδραυλικό σύστημα. Αν ήθελες, οι βελτιώσεις άγγιζαν και τον κινητήρα ανεβάζοντας την ισχύ στους 250 ίππους.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...