Δέκατα γενέθλια για το Opel Ampera

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Opel δείχνει το δρόμο εδώ και 10 χρόνια

  • -
  • -

Παρουσιάστηκε το 2011 και κέρδισε άμεσα τις εντυπώσεις, αποσπώντας τον βαρύτιμο τίτλο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς το 2012. Το ηλεκτρικό Opel Ampera αποδίδει 150 ίππους και 370 Nm ροπής και διακρίνεται για την ξεχωριστή του αισθητική και την πρακτικότητα που προσφέρει το 5θυρο αμάξωμά του.

Αποτέλεσα τον προπομπό της Opel για τη νέα ηλεκτρική εποχή, που έχει ως στόχο μέχρι το 2024 να προσφέρει μια ηλεκτρική έκδοση για κάθε μοντέλο της. Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμα στην αγορά τα, Corsa-e, Mokka-e, Zafira-e Life, Grandland X plug-in hybrid και την επόμενη γενιά Astra, μέχρι τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα Combo-e, Vivaro-e και Movano-e.

Το 2011, όταν κυκλοφόρησε το Ampera στην αγορά αποτέλεσε τον πρωτοπόρο της κατηγορίας των ηλεκτρικών μοντέλων στην Ευρώπη, με τις καλύτερες πωλήσεις μέσα στο 2012 που έφτασαν τις 6.631 μονάδες, που αντιστοιχούσε σε 21% του μεριδίου των ηλεκτρικών. Τρία χρόνια αργότερα οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στις 10.000 μονάδες.

Το Ampera εφοδιάζεται με μια μπαταρία 16 kWh και αποδίδει 150 ίππους και 370 Nm ροπής. Η ηλεκτρική αυτονομία του ανέρχεται ανάλογα με τις συνθήκες, από 40 έως 80 χιλιόμετρα, ενώ με τη συνδρομή του range extender κινητήρα εσωτερικής καύσης 1,4 λίτρων 86 PS, φτάνει τα 500 χιλιόμετρα.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας στέλνει τη μετάδοση στους εμπρός τροχούς και χάρη στην άμεση ροπή και εν γένει απόδοση, επιταχύνει ζωηρά από 0-100 km/h σε μόλις 9 sec, έχοντας μέγιστη ταχύτητα 161 km/h.

Η επαναστατική προσέγγιση της Opel αντικατοπτρίζεται και στην αισθητική του μοντέλου. Τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Σύγχρονο, αλλά παράλληλα και πρακτικό, φιλοξενεί με άνεση τέσσερα άτομα και αποσκευές 310 λίτρων, που με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων γίνονται 1.005.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...