H θωρακισμένη BMW X5 που αντέχει σε επίθεση με Kalashnikov και εκρηκτικά TNΤ (video)

Με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στα θωρακισμένα οχήματα, η BMW προσφέρει μία Χ5 που προφυλάσσει από επίθεση με 15 kg ΤΝΤ

  • -
  • -

Για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες η BMW προσφέρει θωρακισμένα οχήματα για υψηλά πρόσωπα, και όχι μόνο. Το πρώτο μοντέλο της γερμανικής εταιρείας που διέθετε αυτού του είδους προστασία ήταν η σειρά 7 και παρουσιάστηκε το 1978. Το γερμανικό σεντάν προσέφερε αντίστοιχη έκδοση και στις επόμενες γενιές, ενώ το 2004 η BMW παρουσίασε το πρώτο της θωρακισμένο SUV στο αμάξωμα της Χ5. Σήμερα, το γερμανικό μοντέλο διατίθεται σε αντίστοιχη έκδοση με την ονομασία BMW X5 Protection VR6, κάτι που σημαίνει ότι είναι σύμφωνη με τις αυστηρές προδιαγραφές VR6 του οργανισμού VPAM.


Η νεότερη γενιά του συγκεκριμένου μοντέλου εκτοξεύει την ασφάλεια σε άλλο επίπεδο. Η καμπίνα των επιβατών έχει ενισχυθεί με χάλυβα υψηλής αντοχής, ενώ σε συνδυασμό με τον θωρακισμένο χώρο αποσκευών μπορεί να αντέξει σε επιθέσεις από όπλα μικρού ή μεγάλου διαμετρήματος. Κάτι που σημαίνει ότι οι επιβάτες μπορούν να προστατευθούν από όπλα όπως το «διάσημο» Kalashnikov AK-47. Παράλληλα, το αμάξωμα μπορεί να αντέξει πλευρική έκρηξη 15 kg TNT από απόσταση τεσσάρων μέτρων. Επίσης, η ειδικά ενισχυμένη οροφή προσφέρει προστασία από εκρηκτικά φορτία όπως το DTG5. Επιπλέον, διαθέτει ενίσχυση από αλουμίνιο στο κάτω μέρος του αμαξώματος, στοιχείο που επιτρέπει στην X5 να προστατεύσει τους επιβάτες από χειροβομβίδες DM51!



Τα επιπλέον χαρακτηριστικά της θωρακισμένης X5 δεν σταματούν εδώ… Η δεξαμενή καυσίμου είναι ανθεκτική σε διαρροές, ενώ τα παράθυρα έχουν πάχος 30 mm, με τα αλεξίσφαιρα τζάμια να έχουν πολλαπλά στρώματα με στρώσεις από κάρμπον στο εσωτερικό τους. Φυσικά, τα ελαστικά είναι run-flat, διαθέτουν ενισχυμένα πλαϊνά και επιτρέπουν στο αυτοκίνητα να κινηθεί ακόμα και αν χάσουν τον αέρα.


Βέβαια, όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα το βάρος της εκτοξευθεί στα 3.300 kg… Για αυτό ακριβώς κάτω από το εμπρός καπό βρίσκεται ο οκτακύλινδρος κινητήρας της BMW των 4.400 cc με τα δύο τούρμπο, ο οποίος αποδίδει 530 ίππους και 750 Nm ροπής. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να πετύχει το 0-100 km/h σε μόλις 5,9 sec, την ώρα που η τελική της περιορίζεται στα 210 km/h. Το κιβώτιο είναι το γνωστό Steptronic των οκτώ σχέσεων, ενώ η κίνηση μεταφέρεται στο δρόμο από τους τέσσερις τροχούς. Η ανάρτηση είναι ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη, ενώ τα φρένα φέρουν την υπογραφή της M Sport. Σίγουρα, αν μετά την επίθεση ακολουθήσει καταδίωξη η θωρακισμένη Χ5 έχει τις… προδιαγραφές να ξεφύγει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...