Ξέρεις τα... 12 είδη φώτων που διαθέτει το αυτοκίνητό σου;

Θέσης, πορείας, διασταύρωσης… Πόσα ακόμα φώτα έχει ένα αυτοκίνητο; Δες εδώ και... δες καλύτερα απόψε το βράδυ.

  • -
  • -

Ακούγοντας τη φράση φώτα αυτοκινήτου, αμέσως μας έρχονται στο μυαλό τα εμπρός φανάρια. Όμως πόσες διαφρετικές λάμπες ή λειτουργίες ενσωματώνουν αυτά; Και πόσες ακόμα υπάρχουν στο αυτοκίνητό μας, είτε στο αμάξωμα είτε στο εσωτερικό του;

Το πιθανότερο είναι ότι από τη μέρα που δώσαμε για δίπλωμα οδήγησης και τα μάθαμε αναγκαστικά, δεν μας έχει απασχολήσει αυτό το θέμα. Για να μη μας κάνει τον έξυπνο το παιδί ή το ανήψι που πήρε δίπλωμα χτες και τα έχει πρόσφατα, ας κάνουμε μια επανάληψη. Ας δούμε λοιπόν όλα τα φώτα του αυτοκινήτου μας αναλυτικά, διαχωρίζοντάς τα στις αντίστοιχες κατηγορίες:

- Φώτα θέσεως μπροστά
Τα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να διακρίνεται αυτό και τo πλάτος του από μπροστά.

- Φώτα διασταυρώσεως
Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για τo φωτισμό της oδoύ μπροστά από τo όχημα και τα oπoία δεν προκαλούν θάμβωση ή δυσχέρεια στους οδηγούς που έρχονται αντίθετα και στους λοιπούς χρήστες της oδoύ.

- Φώτα πορείας
Ή αλλιώς η μεγάλη σκάλα. Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για φωτισμό της oδoύ σε μεγάλη απόσταση μπροστά του. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και να απενεργοποιούνται σε περίπτωση διερχόμενου οχήματος από την αντίθετη κατεύθυνση.

- Φώτα ημέρας
Τα φώτα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας για να καθιστούν ένα όχημα περισσότερο ορατό από μπροστά, όταν το όχημα είναι εν κινήσει.

- Φώτα θέσης
Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να διακρίνεται αυτό και τo πλάτος του από πίσω.

Alfa Tonale rear light

- Φώτα τροχοπέδησης (φρένων)
Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να ειδοποιούν αυτούς που κινούνται πίσω από τo όχημα ότι o οδηγός τροχοπεδεί (φρενάρει).

- Φώτα ομίχλης
Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του φωτισμού της oδoύ σε περιπτώσεις ομίχλης, χιονόπτωσης, ραγδαίων βροχών, νεφών, καπνού ή κονιορτού.

- Φώτα δείκτη κατεύθυνσης (φλας)
Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να προειδοποιούν τους λοιπούς χρήστες της oδoύ ότι o οδηγός πρόκειται να αλλάξει κατεύθυνση προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά.

- Φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ)
Tα φώτα του οχήματος που αναβοσβήνουν και χρησιμοποιούνται όταν τo όχημα έχει ακινητοποιηθεί και δημιουργείται κίνδυνος για τους τρίτους από την ακινησία του οχήματος.

- Φώτα οπισθοπορείας
Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για τo φωτισμό της oδoύ πίσω από τo όχημα και τα oπoία προειδοποιούν ότι τo όχημα θα κινηθεί ή κινείται προς τα πίσω.

- Φώτα στάθμευσης
Τα φώτα που χρησιμοποιούνται για να δεικνύουν την παρουσία σταθμευμένου οχήματος. Αυτά μπορούν να αντικαθιστούν τα εμπρόσθια και τα οπίσθια φώτα θέσης.

- Φώτα καμπίνας
Τα φώτα που βρίσκονται στο εσωτερικό της καμπίνας και χρησιμοποιούνται για την διευκόλυνση των επιβατών στο να διαβάσουν ένα χάρτη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή να βρουν ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε σκοτεινό μέρος. Καλό θα ήταν να αποφευχθεί η χρήση τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Δείτε ακόμη Πώς επηρεάζει την κατανάλωση του αυτοκινήτου ο καύσωνας;

Ποιο είναι το πρόστιμο για άσκοπη χρήση φώτων;

Ήξερες ότι σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., κατά τo άρθρο 36, παράγραφος 3, «απαγορεύεται, κατά τη συνάντηση με όχημα που έρχεται αντίθετα, το άναμμα και το σβήσιμο των φώτων ή η εναλλαγή της χρήσης τους κατά μικρά χρονικά διαστήματα». Με άλλα λόγια, το γνωστό στους περισσότερους από εμάς, "παίξιμο" των φώτων σε διερχόμενους οδηγούς τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 80 ευρώ.

Υπάρχει όμως και ένα παραθυράκι. Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. «οι οδηγοί αυτοκινήτων οχημάτων μπορούν τη νύκτα, αντί ηχητικών προειδοποιήσεων, να δίνουν τις φωτεινές προειδοποιήσεις, όπως περιγράφονται στην πιο πάνω παράγραφο, προκειμένου να προειδοποιήσουν τον προπορευόμενο οδηγό». 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...