Subaru Impreza WRΧ STi: 20 χρόνια από την ευρωπαϊκή πρεμιέρα!

Στην έκθεση της Φρανκφούρτης πριν από 20 χρόνια η Subaru αποκάλυπτε για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό κοινό το θρυλικό Impreza STi

  • -
  • -

Το Impreza έμελλε να είναι το μοντέλο που άλλαξε την ιστορία της Subaru. Η εμπλοκή της ιαπωνικής εταιρείας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία χαρίζοντας τίτλους, νίκες αλλά και μία σειρά από ρεκόρ που δεν έχουν καταρριφθεί έως και σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μαζί με τη Delta μετρούν 46 νίκες στο WRC, τις περισσότερες από κάθε άλλο μοντέλο στην ιστορία του θεσμού. Μία ακόμα ιδιαιτερότητα του Impreza είναι ότι κατάφερε να δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό με την έκδοση παραγωγής, η οποία απευθυνόταν στους λάτρεις οδήγησης. Η έκδοση WRX που παρουσιάστηκε το 1994 ήταν ουσιαστικά μία πρόγευση, αφού η σκληροπυρηνική που συνοδευόταν από τα αρχικά STi, ήταν αυτή που έχτισε το θρύλο της κορυφαίας έκδοσης του ιαπωνικού μοντέλου. Αρχικά, η έκδοση STi που βασιζόταν στο αμάξωμα της πρώτης γενιάς, ήταν διαθέσιμη αποκλειστικά στην ιαπωνική αγορά, διαθέτοντας έναν δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα απόδοσης 250 ίππων.

Για να μπορέσουμε να δούμε το Imprezaμε τα διακριτικά της Subaru Tecnica International στην Ευρώπη, χρειάστηκε να περιμένουμε μία πενταετία. Συγκεκριμένα μέχρι την έκθεση της Φρανκφούρτης του 2001 και μάλιστα στη δεύτερη γενιά με τα στρογγυλά φανάρια. Μπορεί μέχρι και σήμερα να θεωρείται το πιο άσχημο Impreza που παρουσιάστηκε ποτέ, αλλά τότε η εικόνα του με τους διαφοροποιημένους προφυλακτήρες, την εισαγωγή αέρα στο καπό, σε συνδυασμό με το μπλε χρώμα, τις χρυσαφί ζάντες και τους 265 ίππους κατάφεραν να ενθουσιάσουν τους λάτρεις της αυτοκίνησης και να μας κάνουν να ξεπεράσουμε την κακόγουστη σχεδίαση του.

Το φέις λιφτ που υπέστη το 2003 βελτίωσε σημαντικά την εικόνα του, ενώ το γεγονός ότι διατήρησε τα ίδια μηχανικά μέρη με βελτιώσεις στα σημεία, μόνο προβληματισμό δεν προκάλεσε. Η μεγάλη αναβάθμιση ήρθε το 2006, όχι μόνο με το τελείως ανασχεδιασμένο εμπρός μέρος, αλλά επιπλέον με την προσθήκη ενός μεγαλύτερου σε χωρητικότητα κινητήρα. Ο υπερτροφοδοτούμενος μπόξερ κινητήρας διέθετε 2.500 cc, ενώ την ίδια ώρα η ισχύς είχε εκτοξευθεί στους 280 ίππους.

Το 2008, όμως, είχε έρθει η ώρα της ριζικής αλλαγής, με το WRX STi να παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε χάτσμπακ αμάξωμα. Η κινητήρια μονάδα παρέμεινε ίδια και τα μηχανικά μέρη, ανοίγοντας όμως μία νέα σελίδα στην ιστορία του μοντέλου. Αργότερα, και συγκεκριμένα το 2010, ακολούθησε η σεντάν έκδοση της ίδιας γενιάς, σηματοδοτώντας την επιστροφή της… φτερούγας στο πίσω μέρος, που είχε λείψει τόσο πολύ στους λάτρεις του Impreza.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ SUBARU IMPREZA & TO MITSUBISHI LANCER EVO

Η τελευταία σελίδα των STi γράφτηκε το 2014 με την έκδοση στο αμάξωμα της 4ης γενιάς. Πιο πολιτισμένο από ποτέ, σύγχρονο, εφοδιασμένο με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, αλλά διατηρώντας στο έπακρο τη σύνδεση με το παρελθόν και τις ρίζες του.

Παρόλα αυτά όμως, το 2018 το Impreza WRX STi έπαψε να είναι διαθέσιμο στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα νέα και πιο αυστηρά όρια εκπομπής ρύπων οδήγησαν τη Subaru σε αυτή την απόφαση κλείνοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία. Αλλά ευτυχώς, όχι οριστικό, αφού φήμες θέλουν το στρατηγικό πλάνο της Subaru να περιλαμβάνει την επιστροφή των θρυλικών WRX και STi στη νεότερη γενιά του Impreza. Κάτι που οι λάτρεις της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας και της αυτοκίνησης γενικότερα, επιθυμούν διακαώς!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...