Ακινησία οχήματος: Πού μπορώ να σταθμεύσω το αυτοκίνητό μου

Η διαδικασία κατάθεσης πινακίδων γίνεται φέτος ηλεκτρονικά και όχι με επίσκεψη στις εφορίες

  • -
  • -

Τις λεπτομέρειες της διαδικασίας θέσης σε ακινησία των επιβατικών αυτοκινήτων (η οποία φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας mycar), γνωστοποιεί με εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τοποθεσία φύλαξης του οχήματος μετά την αφαίρεση των πινακίδων του, τις οποίες ο ιδιοκτήτης διατηρεί στην κατοχή του.

Το αυτοκίνητο δεν μπορεί να μείνει σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο (π.χ. στο δρόμο), αλλά σε χώρο φύλαξης (π.χ. στο πάρκινγκ της πολυκατοικίας ή σε ενοικιαζόμενο πάρκινγκ).

Υπενθυμίζεται, ότι σε περίπτωση που βρεθεί να κυκλοφορεί το όχημα που έχει τεθεί σε ακινησία ή να είναι σταθμευμένο σε διαφορετικό από το δηλωμένο σημείο, στον ιδιοκτήτη του επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ (30.000 ευρώ και 3ετής αφαίρεση διπλώματος οδήγησης σε περίπτωση υποτροπής).


Τι αναφέρει αναλυτικά η εγκύκλιος για το χώρο φύλαξης του οχήματος:

Στη δήλωση που εμφανίζεται προς συμπλήρωση και η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, απαιτείται η αποδοχή του κειμένου και, εφόσον γίνει η αποδοχή, ζητείται η συμπλήρωση τουλάχιστον των εξής πεδίων:

α) ο ακριβής χώρος φύλαξης του οχήματος (ΤΚ, πόλη, οδός, αριθμός ),

β) δήλωση αν ο χώρος φύλαξης είναι ιδιόκτητος (ιδιωτικό παρκινγκ), μισθωμένος (ενοικιαζόμενο παρκινγκ) ή παραχωρημένος (παραχωρημένο παρκινγκ).

Στην περίπτωση ύπαρξης συνιδιοκτητών, μετά την Υποβολή του αιτήματος θέσης σε ακινησία, το αίτημα διαβιβάζεται προς αυτούς προκειμένου να το εγκρίνουν και τους αποστέλλεται σχετικό μήνυμα στην προσωπική θυρίδα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXIS. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγκρίσεων, οι ιδιοκτήτες, ενημερώνονται, με όμοιο σχετικό μήνυμα ή με αντίστοιχο email εφόσον έχουν δηλώσει διεύθυνση email στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, για τη θέση του οχήματος σε ακινησία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...