Station Wagon από την Opel

60 χρόνια συνεχούς παρουσίας

  • -
  • -

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου Sports Tourer και της επέκτασης της γκάμας του νέου Astra ας θυμηθούμε την ιστορία που έχει η συγκεκριμένη εκδοχή αμαξώματος στην οικογένεια της Opel. Ήταν το 1953 όταν η Opel προκαλέσε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη με το Olympia Rekord Caravan – ένα δημοφιλές station wagon που παρείχε στους ιδιοκτήτες την ευελιξία να συνδυάζουν επαγγελματική και ιδιωτική χρήση σε ένα αυτοκίνητο. Επί έξι σχεδόν δεκαετίες η Opel δημιουργεί station wagon που σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, κυρίως στη μικρομεσαία κατηγορία όπου τα Kadett και Astra Caravan είναι σταθερά best seller.

 

Van ή station wagon

Από την αρχή της ιστορίας του αυτοκινήτου υπήρχε σαφής διαφοροποίηση μεταξύ van διανομών για τη μεταφορά αγαθών & μεγάλων φορτίων και επιβατικών αυτοκινήτων που προσέφεραν μέγιστη ευρυχωρία και άνεση.  Οι περισσότερες από τις καθημερινές ανάγκες που απαιτούν σήμερα την πρακτικότητα ενός wagon απλά δεν υπήρχαν. Το αυτοκίνητο δεν χρειαζόταν να μεταφέρει τα ψώνια μιας εβδομάδας ούτε ιστιοσανίδες για ένα σαββατοκύριακο στη θάλασσα. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930, οι αποσκευές των ταξιδιωτών δεν είχαν θέση στην καμπίνα επιβατών. Γενικά τα πάντα μεταφέρονταν σε κουτιά στερεωμένα σε σχάρες στο πίσω μέρος ή στα μαρσπιέ.

 

Όλα ξεκίνησαν στην Αμερική

Μια μικρή Αμερικανική εταιρία αυτοκινήτων ονόματι Hudson λανσάρισε το Terraplane Station Wagon το Δεκέμβριο του 1936. Τότε λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν την απήχηση που μπορεί να είχε το συγκεκριμένο μοντέλο στη διαμόρφωση των αμαξωμάτων μελλοντικά και τις ανάγκες που μπορούσε να καλύψει ένα station wagon. Εκείνη την εποχή φάνηκε ότι ήταν απλά μία από τις πολλές απόπειρες σχεδίασης ενός υβριδικού που συνδύαζε αναλογίες sedan και οχήματος διανομών.

Το Terraplane διέθετε αμάξωμα από ξύλινα πάνελ, μεγάλη πίσω πόρτα κι ήταν η πρώτη ασυμβίβαστη υλοποίηση της φιλοσοφίας station wagon που μπήκε σε μαζική παραγωγή. Δυστυχώς, η ιδέα δεν μπόρεσε να γίνει εμπορική επιτυχία παρά μόνο μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως επειδή απλά δεν υπήρχε ζήτηση για ευρύχωρα, πολυχρηστικά οχήματα.

 

Το αυτοκίνητο του υδραυλικού

Στα μέσα της δεκαετίας του 1940 με την ανάπτυξη μιας μεσαίας τάξης που αποτελούνται κυρίως από εμπορικούς αντιπροσώπους και τεχνίτες, δημιουργήθηκε η ανάγκη για οχήματα επαγγελματικής χρήσης, όμως δεν είχαν όλοι τη δυνατότητα να αγοράσουν ξεχωριστό αυτοκίνητο για την οικογένειά τους. Σιγά σιγά όλοι οι μεγάλοι Αμερικανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων άρχισαν να πουλάνε station wagon. Στην αρχή ανέθεσαν την κατασκευή των συγκεκριμένων εκδόσεων σε μικρούς προμηθευτές, κυρίως επειδή η χρονοβόρα παραγωγή μικρών σειρών μοντέλων δεν άξιζε τον κόπο.

 

Woodies

Οι μικρές εταιρείες κατασκευής των station wagon έφτιαχναν τα ειδικά αμαξώματα από ατσάλι με τις επενδύσεις και τα εξωτερικά πάνελ να είναι ξύλινα. Δεν απαιτούνταν ιδιαίτερες μονάδες παραγωγής και αρκούσε η υποδομή ενός καλά εξοπλισμένου συνεργείου. Αν και τα αμαξώματα των πρώτων Αμερικανικών station wagon, γνωστών και ως “woodies” θεωρούνται σήμερα άκρως ελκυστικά για τους συλλέκτες, στην πραγματικότητα ήταν απλές τεχνικά λύσεις. Η κατεργασία του ξύλου δεν απαιτούσε ιδιαίτερες εργαλειομηχανές ενώ η χρήση χάλυβα θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκη για τα δεδομένα της εποχής.

Όταν η ζήτηση για τέτοια πολυμορφικά οχήματα άρχισε να αυξάνεται σταθερά, οι μεγαλύτερες Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αποφάσισαν την παραγωγή συμβατικών αμαξωμάτων από χάλυβα. Οι επενδύσεις ήταν πάνελ απομίμησης ξύλου ώστε να διαφοροποιούνται οπτικά από τα van που χρησιμοποιούσαν οι εταιρείες διανομής.

 

Το γερμανικό Wirtschaftswunder

Στην Ευρώπη η διαφοροποίηση μεταξύ ενός οχήματος Van κι ενός επιβατικού άρχισε να ξεθωριάζει με την άφιξη των αυτοφερόμενων αμαξωμάτων. Οι ουσιαστικές αλλαγές συντελέστηκαν στις αρχές του Γερμανικού Wirtschaftswunder (οικονομικού θαύματος) που συντελέστηκε τη δεκαετία του 1950.  Όπως συνέβη στην Αμερική λίγα χρόνια νωρίτερα, η ανάπτυξη της μεσαίας τάξης σε συνδυασμό με μία σημαντική αύξηση των γεννήσεων δημιούργησαν μία ανάγκη για ένα νέο είδος αυτοκινήτου.

Τα Station wagon προσέφεραν την τέλεια λύση επειδή μπορούσαν να λειτουργούν σαν επαγγελματικά εργαλεία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και σαν οικογενειακά τα Σαββατοκύριακα. Η Opel ήταν η πρώτη Γερμανική κατασκευάστρια που αναγνώρισε αυτή την τάση και προσέφερε ένα τέτοιο ευέλικτο αυτοκίνητο.

 

Opel Olympia Rekord Caravan

Το 1953 στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου στη Φρανκφούρτη, η Opel παρουσίασε το πρώτο πραγματικό Ευρωπαϊκό station wagon: Το Olympia Rekord, με τετράγωνο πίσω τμήμα και πλαϊνά παράθυρα παρουσιάστηκε μαζί με την έκδοση sedan. Και τα δύο μοιράζονταν αυτοφερόμενο αμάξωμα και χαρακτηριστικό στόμα καρχαρία, αλλά το station wagon καθιέρωσε ένα όνομα που θα περνούσε στην ιστορία σαν συνώνυμο ενός νέου είδους αυτοκινήτου: CarAvan. Σύμφωνα με το θρύλο, ο συνδυασμός των λέξων “car” και “van” προήλθε από την ερώτηση γρίφο: «Είναι αυτοκίνητο ή van;»

Το station wagon γρήγορα έγινε μόδα σε όλη την Ευρώπη, ο τέλειος συνδυασμός κομψού, καλαίσθητου sedan και πρακτικού επαγγελματικού οχήματος. Στη Γερμανία, αποκαλούσαν το νέο στυλ αμαξώματος “Caravan” ή “Kombi,” σύντμηση του “Kombinationsfahrzeug” – ενός οχήματος που συνδυάζει στοιχεία δύο κατηγοριών. Στην εποχή μας, οι άνθρωποι του μάρκετινγκ το αποκαλούν ‘ευέλικτο cross-over’.

 

Opel Kadett Caravan

Παίρνοντας θάρρος από τις αυξανόμενες πωλήσεις των station wagon στη μεσαία κατηγορία, η Opel πρόσθεσε μία έκδοση station wagon στο πρώτο της μεταπολεμικό μικρομεσαίο μοντέλο, το 1962 Kadett A. Το προσιτό Kadett A Caravan έκανε το ντεμπούτο του το Μάρτιο του 1963.

Με μεγαλύτερα ελαστικά από την έκδοση sedan και ενισχυμένη ανάρτηση, το Kadett Caravan μπορούσε να μεταφέρει φορτία 430 kg, περίπου 100 kg παραπάνω από το sedan. Η Opel προσέφερε επίσης ως προαιρετικό στοιχείο εξοπλισμού παιδικό κάθισμα με κατεύθυνση προς τα πίσω.

 

Opel Ascona Voyage

Η Opel στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τα 1968 παρουσίασε τη σχεδιαστική μελέτη “Commodore Voyage”: Αυτό το μεγάλο “Kombi” έφερε εξωτερικά διακοσμητικά απομίμησης ξύλου που θύμιζε τα Αμερικανικά woodies. Αν και ποτέ δεν έφτασε στην παραγωγή, άνοιξε το δρόμο για νέους πειραματισμούς στο Opel Styling, το τμήμα σχεδίασης της εποχής.

Οι σχεδιαστές εργάστηκαν για να καλύψουν τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και στην πολυτέλεια. Η φιλοσοφία αυτή εμφανίστηκε στην αγορά το 1970 με τη μορφή του Ascona Voyage. Το όνομα Voyage αποκάλυπτε καθαρά το μελλοντικό προσανατολισμό ενός station wagon: η ζωή του ως επαγγελματικό van πλησίαζε στο τέλος και η Opel ήταν πρωτοπόρος, εγκαινιάζοντας νέες τάσεις.

 

Σύγχρονες τάσεις

Η Opel συνέχισε να λανσάρει νέες μορφές και να υιοθετεί τη φιλοσοφία wagon σε οχήματα με μεγαλύτερους κινητήρες και υψηλότερες επιδόσεις στην ανώτερη κατηγορία τιμής. Το 1989, τοποθέτησε ένα εν σειρά εξακύλινδρο κινητήρα 3.0 λίτρων 204 ίππων, στο Omega Caravan 24v, και έγινε το ταχύτερο wagon παραγωγής στον κόσμο. Αυτό ήταν μία ακόμα νέα φιλοσοφία της Opel, που ενέπνευσε πολλούς κατασκευαστές από τότε.

Το 1993, η φιλοσοφία εφαρμόστηκε στη μικρομεσαία κατηγορία με το Astra Caravan 16v. Έχοντας κινητήρα 2.0 16V 150 ίππους ήταν το ισχυρότερο station wagon στην κατηγορία του την εποχή εκείνη. Τα Omega και Astra πέτυχαν και άλλα ρεκόρ στην κατηγορία τους. Εκτός από τις εξαιρετικές οδηγικές επιδόσεις με τελικές ταχύτητες περίπου 240 km/h (Omega) και πάνω από 200 km/h (Astra), είχαν την καλύτερη ικανότητα μεταφοράς φορτίων στην κατηγορία τους.

Ακολουθώντας αυτή την τάση, η επόμενη γενιά του Astra OPC Caravan που λανσαρίστηκε το 2002 είχε κινητήρα 2.0 16V Turbo με 200 ίππους– όπως το πιο σπορ 3θυρο Astra. Το Opel Insignia OPC Sports Tourer που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 2009, έκανε ένα τεράστιο βήμα προόδου στη δυναμική συμπεριφορά, έχοντας περισσότερη ισχύ (325 ίππους), σύστημα πλαισίου Flexride και σύστημα Adaptive 4x4.

 

Opel Astra Sports Tourer

Το νέο Astra Sports Tourer, που θα κάνει το ντεμπούτο του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού 2010, είναι η φυσική εξέλιξη του είδους: πρόκειται για ένα κομψό, μοδάτο wagon με κορυφαία πρακτικότητα και υψηλή ικανότητα μεταφοράς φορτίου. Όπως το πρώτο Caravan, επιτρέπει στους ιδιοκτήτες του να συνδυάζουν την επαγγελματική και ιδιωτική χρήση σε ένα αυτοκίνητο. Παράλληλα προάγει το σπορ στυλ και την πολυτέλεια που είδαμε για πρώτη φορά στα Opel “Voyage” wagon των ᾿70s σε μία τέλεια, σύγχρονη εκδοχή και εκτέλεση.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...