Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Θα το δεχτεί η κυβέρνηση;

Εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας, πληθαίνουν οι φωνές για αναλογική πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

  • -
  • -

Τα τέλη κυκλοφορίας αποτελούν ένα σταθερό έσοδο του δημοσίου και ένα σταθερό έξοδο για κάθε ιδιοκτήτη οχήματος, το τελευταίο δίμηνο κάθε έτους. Το 2020 όμως, όπως αναμένεται και το 2021, δεν είναι ένα συνηθισμένο έτος. Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναστολή, για αρκετούς μήνες.

Για αρκετές επιχειρήσεις (και κατά συνέπεια για τους εργαζομένους σε αυτές) τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά. Το πώς θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των τελών κυκλοφορίας αποτελεί «πονοκέφαλο».

Πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο όχι μόνο παράτασης αλλά και έκπτωσης στα τέλη κυκλοφορίας, καθώς λόγω του lockdown μέσα στο 2020, αρκετά οχήματα έμειναν ακινητοποιημένα για μήνες. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο θα ενεργοποιηθεί πλατφόρμα για την ψηφιακή δήλωση θέσης σε ακινησία του οχήματος, χωρίς δηλαδή να απαιτείται επίσκεψη στην εφορία για κατάθεση πινακίδων.

«Αν όμως πιαστείς να κυκλοφορείς παράνομα, τα πρόστιμα προφανώς θα είναι μεγαλύτερα. Η ΑΑΔΕ λέει στον πολίτη “σε εμπιστεύομαι” ότι όσα δηλώνεις θα τα τηρήσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και όχι με το χρόνο, ζητούν πολίτες και επιχειρήσεις

Με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων που βιώσαμε το 2020 και αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ και το νέο έτος μέχρι να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την πανδημία, είναι άδικο να πληρώνουμε ετήσια τέλη κυκλοφορίας για οχήματα που επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ήδη στα αρμόδια υπουργεία έχουν φθάσει αιτήματα τόσο από πολίτες όσο και από φορείς, που ζητούν μηνιαία τέλη κυκλοφορίας. Τι σημαίνει αυτό;

Να μπορούμε να θέτουμε ηλεκτρονικά – μέσω πλατφόρμας - σε ακινησία το όχημά μας και να πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που το θέτουμε και πάλι σε κίνηση.

Σχετική επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού απέστειλε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΤΕΕΑΕ). Ένας κλάδος που στο πρώτο κύμα της πανδημίας (όπως είχε δηλώσει στο GOCAR ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Μαγγιώρος) είχε πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Στην επιστολή – την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το GOCAR – ο ΣΤΕΕΑΕ ζητά από την κυβέρνηση την αναλογική πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 ανά μήνα.

Μάλιστα προτείνει την ακόλουθη διαδικασία:

1. Ο ενδιαφερόμενος θέτει σε ακινησία το όχημα/οχήματα καταχωρώντας στην πλατφόρμα τον αριθμό κυκλοφορίας και την ημερομηνία έναρξης ακινησίας (ή λήξης χρήσης του οχήματος)

2. Όταν επιθυμεί την άρση ακινησίας του αυτοκινήτου, το δηλώνει στην πλατφόρμα καταχωρώντας:

Τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, την ημερομηνία άρσης ακινησίας (ή έναρξης χρήσης οχήματος) και την ημερομηνία έναρξης ακινησίας (ή λήξης χρήσης οχήματος). Με αυτόν τον τρόπο προσδιορίζεται το διάστημα που θα χρησιμοποιείται το όχημα.

3. Από την πλατφόρμα θα υπολογίζεται το ποσό των τελών κυκλοφορίας για την περίοδο άρσης, υπολογισμένο σε ακέραιους μήνες και θα εκδίδεται Βεβαίωση Οφειλής.

4. Η Βεβαίωση αυτή θα εξοφλείται από τον ενδιαφερόμενο είτε με e-παράβολο, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο διατραπεζικής συναλλαγής. Το σύστημα TAXIS θα ενημερώνεται αυτόματα για την εξόφληση της οφειλής, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος πληρωμής των τελών κυκλοφορίας από τα αρμόδια όργανα (τροχαία).

5. Στην περίπτωση παράτασης της χρήσης του αυτοκινήτου θα επαναλαμβάνονται τα βήματα 2,3 και 4.

«Ευελπιστούμε το ανωτέρω αίτημά μας να τύχει της αποδοχής σας, δεδομένο του ότι κατανοείτε πως αυτού του είδους τα μέτρα είναι απαραίτητα όχι μόνο για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης αλλά και για να υπάρχει επόμενη μέρα στον κλάδο Ενοικίασης Αυτοκινήτων και δυνατότητα άμεσης επανεκκίνησης», καταλήγει η επιστολή του ΣΤΕΕΑΕ.

Τι ισχύει σήμερα με την άρση ακινησίας

Κάθε άνοιξη ή καλοκαίρι (και όχι από την αρχή του έτους), το Υπουργείο Οικονομικών επιτρέπει στους ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους, να προχωρούν σε άρση ακινησίας, καταβάλλοντας για κάθε μήνα το ποσό που αντιστοιχεί στο 1/12 των ετησίων τελών κυκλοφορίας. Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με το 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Προσοχή όμως: Η άρση ακινησίας με καταβολή μόνο μέρους των ετήσιων τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει μία μόνο φορά.

Γίνεται αντιληπτό, ότι το αίτημα αναλογικής πληρωμής τελών κυκλοφορίας τόσο επιχειρήσεων με μεγάλους στόλους οχημάτων (όπως οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων που στηρίζονται σε τεράστιο βαθμό στον τουρισμό) όσο και ιδιωτών είναι δίκαιο και θα πρέπει να τύχει της προσοχής και εν τέλει της αποδοχής της κυβέρνησης.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...