Formula E: Η Αudi στοχεύει στον τίτλο (video)

Παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του νέου μονοθεσίου της Audi για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula E, το οποίο έχει σχεδιαστεί και εξελιχθεί in house από την Audi Sport

  • -
  • -

To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula E γνωρίζει σημαντική άνθηση τα τελευταία χρόνια, και μόνο τυχαία δεν είναι εμπλοκή πολλών και σημαντικών αυτοκινητοβιομηχανιών στο θεσμό. Ανάμεσα σε αυτές, συναντάμε και την Audi, η οποία παρουσίασε το e-tron FE07, με στόχο την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κατασκευαστών. Το GOCAR παρακολούθησε διαδικτυακά την παρουσίαση του νέου μονοθεσίου που αναμένεται να κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνιση αυτό το Σαββατοκύριακο στην πίστα της Valencia κατά τη διάρκεια των επίσημων δοκιμών της Formula E.

Η Audi συμμετέχει για 7η σεζόν στο θεσμό και είναι αποφασισμένη για τον τίτλο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το μονοθέσιο διαθέτει μία τελείως καινούργια ηλεκτρική κινητήρια μονάδα, η οποία έχει κατασκευαστεί από την Audi Sport χωρίς τη συνεργασία εξωτερικών προμηθευτών.

Η σχεδίαση του MGU (Motor Generator Unit) ξεκίνησε από λευκό χαρτί, με στόχο τη βελτιστοποίηση των χαρακτηριστικών του. Οι μικρές του διαστάσεις και το εξαιρετικά χαμηλό βάρος που αγγίζει μόλις τα 35 κιλά είναι δύο από τα βασικά του χαρακτηριστικά. Ένα στοιχείο που κάνει τη διαφορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula E είναι η αποδοτικότητα του συνόλου. Στόχος είναι να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή απώλεια ενέργειας, σε συνδυασμό με την μέγιστη απόδοση. Η νέα μονάδα της Audi αποδεικνύεται στις δοκιμές 95 έως και 97% αποδοτική ανάλογα με τις συνθήκες.  

Το παρών στην παρουσίαση έδωσαν ο επικεφαλής της αγωνιστικής ομάδας και πρώην οδηγός της Audi Allan McNish, αλλά και ο πρώτος οδηγός της Audi Sport ABT Schaeffler Luca di Grassi. Ο McNish εξήγησε τους λόγους που η Formula E είναι σημαντική για την Audi, εξηγώντας ότι πολλές από τις λύσεις που εφαρμόζονται στους αγώνες βρίσκουν το δρόμο για τα μοντέλα παραγωγής. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως το σύστημα brake by wire που εφοδιάζει το Audi e-tron, έχει εξελιχθεί μέσα από την αγωνιστική εμπλοκή της γερμανικής εταιρείας στη Formula E. Ο ίδιος, ανέφερε πως ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον της αυτοκίνησης και η συγκεκριμένη μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού αποτελεί ιδανική πλατφόρμα για να δοκιμαστούν μελλοντικές τεχνολογίες. Μάλιστα, ο McNish δεν έκρυψε ότι εξετάζουν και άλλες μορφές του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά πάντα με γνώμονα την τεχνολογία και φυσικά ανάλογα με το μήνυμα που θέλουν να περάσουν.

Ο Di Grassi από την πλευρά του, ο οποίος είναι ο οδηγός που κέρδισε τον πρώτο αγώνα στην ιστορία της Formula E το 2014, ανέφερε πόσο πολύ έχουν αλλάξει τα μονοθέσια από την πρώτη χρονιά μέχρι σήμερα. Όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η περιγραφή του σχετικά με την οδήγηση ενός μονοθεσίου της Formula E. Βλέπετε, ο οδηγός δεν κινείται αποκλειστικά με το γκάζι στο πάτωμα, αλλά πρέπει μέσω του συστήματος ανάκτησης κατά το φρενάρισμα ή ακόμα κάνοντας coasting στις ευθείες, να διατηρεί την ενέργεια της μπαταρίας σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα!

Η νέα χρονιά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Formula E, και μάλιστα με τις ευλογίες της FIA, αναμένεται να είναι η πιο συναρπαστική των τελευταίων ετών. Η Audi θα ξεκινήσει με στόχο τον τίτλο και δίπλα στον Luca di Grassi θα παρατάξει τον γνωστό μας από την παρουσία του στο DTM Rene Rast. Η αυλαία του θεσμού θα ανοίξει στα μέσα Ιανουαρίου στη καρδιά της πόλης του San Diego της Χιλής.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...