Πότε θα γίνεται αυτόματα η άρση παρακράτησης κυριότητας

Λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οδηγοί, σε περιπτώσεις που οι εμπορίες αυτοκινήτων έχουν διακόψει τη λειτουργία τους

  • -
  • -

Τη δυνατότητα αυτοδίκαιης άρσης της παρακράτησης κυριότητας για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης, δίνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την μικροκινητικότητα περιλαμβάνεται άρθρο που ορίζει τη διαδικασία που θα ισχύει τόσο για τα οχήματα που θα τεθούν σε κυκλοφορία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου όσο και για τα ήδη κυκλοφορούντα.

Η αυτόματη άρση της παρακράτησης κυριότητας θα γίνεται στα 7 έτη από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας, στην οποία έχει καταγραφεί.

Υπενθυμίζεται ότι όταν το δάνειο ξεχρεωθεί, τότε ο ιδιοκτήτης του οχήματος προχωρά στη διαδικασία άρσης παρακράτησης της κυριότητας.

Σε περίπτωση όμως που η εμπορία αυτοκινήτων – η οποία είχε την παρακράτηση κυριότητας – «κλείσει», το όχημα θα περάσει πλέον στην κατοχή του ιδιοκτήτη αυτόματα μετά τη συμπλήρωση 7 ετών.

Παραμένει πάντως το εξής πρόβλημα: Αν η παρακράτηση κυριότητας παύει π.χ. στα 5 έτη (και το κατάστημα πώλησης έχει διακόψει τη λειτουργία του), ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν θα μπορεί να το μεταβιβάσει σε τρίτο άτομο, πριν συμπληρωθεί η επταετία.

Τι αναφέρει το άρθρο 43: Αυτοδίκαιη άρση παρακράτησης κυριότητας για οχήματα ιδιωτικής χρήσης

1. Σε περίπτωση μεταβίβασης οχήματος των κατηγοριών Μ1, Μ2, Μ3, Ν1 και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, των οποίων η κυριότητα παρακρατείται από τον πωλητή, η παρακράτηση κυριότητας αίρεται αυτοδίκαια μετά την παρέλευση επτά (7) ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας, στην οποία αυτή έχει καταγραφεί. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα ήδη κυκλοφορούντα αυτοκίνητα οχήματα των ανωτέρω κατηγοριών και τις μοτοσυκλέτες ιδιωτικής χρήσης, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος.

2. Η παρακράτηση κυριότητας δεν αίρεται, σύμφωνα με την παρ. 1 και εξακολουθεί να ισχύει σε περίπτωση που ο παρακρατήσας την κυριότητα αποδεικνύει εγγράφως, με αίτησή του προς την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας, την ύπαρξη εκκρεμoύς διαδικασίας ενώπιον των δικαστικών αρχών σχετικά με την κυριότητα του οχήματος, η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικού διαστήματος δύο (2) μηνών προ της αυτοδίκαιης άρσης της παρακράτησης κυριότητας, σύμφωνα με την παρ. 1.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...