Εκπομπές CO2: Ποιες μάρκες έφθασαν το στόχο, ποιες απέχουν ακόμη

Η στροφή του κοινού προς υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα εν μέσω πανδημίας έχει βοηθήσει αρκετούς κατασκευαστές

  • -
  • -

Απόκλιση 6,5 gr. CO2 ανά km από το στόχο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμφανίζουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία ανάλυσης της αγοράς JATO Dynamics, ο μέσος όρος για το 2020 έως και τον Αύγουστο είναι στα 102,2 gr/km (στον κύκλο NEDC), έναντι του στόχου των 95,7 gr/km.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 30% φέτος λόγω του κορονοϊού, η σημαντική άνοδος στις ταξινομήσεις υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων έχει ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο μέσος όρος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Volvo έπιασε το στόχο, πολύ κοντά η BMW, «πονοκέφαλος» για την Toyota

Στην ιδιοκτήτρια της Volvo, Geely, είχε τεθεί ως στόχος τα 110,3 gr/km για το 2020. Στα τέλη Αυγούστου ο μέσος όρος είχε πέσει στα 103,1 gr/km, καθιστώντας την Geely την μοναδική εταιρεία που έχει πιάσει ήδη το στόχο. Η BMW απέχει μόλις 0,6 gr/km από το στόχο για το 2020 (είναι στα 103,5 έναντι στόχοι 102,9 gr/km) και ακόμη και αν δεν το πιάσει στα τέλη του έτους, θα πληρώσει μικρό πρόστιμο.


Ο μέσος όρος εκπομπών CO2 ανά χώρα στην Ευρώπη

Αντίθετα, η Toyota δείχνει να έχει… κολλήσει πριν πιάσει το στόχο των 92,9 gr/km για το 2020 (ήταν στο 95,1 gr/km τον Αύγουστο), παρά το γεγονός ότι τα υβριδικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των συνολικών πωλήσεών της. Η εξήγηση είναι ότι χωρίς ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία δε διαθέτει στο στόλο της (μόνο το Lexus UX 300e διατίθεται στην Ευρώπη) δεν μπορεί να ρίξει και άλλο τις εκπομπές CO2.

Σε καλό δρόμο είναι η Hyundai και η Kia, χάρη στο λανσάρισμα Mild hybrid, full hybrid, plug-in hybrid και αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων. Στα τέλη του Αυγούστου είχαν μέσο όρο 96,4 gr/km έναντι στόχου 93,5 gr/km.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...