Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την συντήρηση των αυτοκινήτων

«Το να τιμωρούμε φορολογικά την ιδιοκτησία ενός Ι.Χ., συνήθως έχει οικονομικό αντίκτυπο και στη συντήρησή του», υποστήριξε ο Λευτέρης Οικονόμου

  • -
  • -

Ενδιαφέρουσες απόψεις για τον τομέα της οδικής ασφάλειας εξέφρασε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα».

Ο Λευτέρης Οικονόμου αναφέρθηκε στους τρεις παράγοντες που συμβάλλουν στο τροχαίο ατύχημα: τον άνθρωπο, το όχημα και το οδικό δίκτυο. «Το ποσοστό ευθύνης για τον κάθε παράγοντα δεν είναι σταθερό. Έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης των τροχαίων ατυχημάτων, έχει ο παράγοντας άνθρωπος, με την τριπλή ιδιότητα ως οδηγού - επιβάτη - πεζού. Το τροχαίο δεν είναι η “κακιά ώρα”. Δεν είναι γραμμένο από τη μοίρα, αλλά ούτε είναι και ζήτημα τύχης. Τα περισσότερα ατυχήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν ο άνθρωπος τηρούσε επιμελώς τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εφαρμόζοντας με συνέπεια τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης».

Όσον αφορά την κατάσταση των οχημάτων στην Ελλάδα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Μεγάλο πρόβλημα εξακολουθούν να δημιουργούν τα κακοσυντηρημένα και παλαιάς ηλικίας αυτοκίνητα που κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους, αφού λόγω κρίσης λίγοι είναι αυτοί που συντηρούν το αυτοκίνητό τους όπως πρέπει. Γι΄αυτό πρέπει να ενταθεί ο έλεγχος της κατάστασης των οχημάτων και να δοθούν κίνητρα για την συντήρηση αυτών. Το να τιμωρούμε φορολογικά την ιδιοκτησία ενός ΙΧ, συνήθως έχει οικονομικό αντίκτυπο και στη συντήρησή του».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΚ


«Κάθε ποινή για τροχαία παράβαση πρέπει να είναι αυστηρή, δίκαιη και εφαρμόσιμη»

Όσον αφορά τις τροχαίες παραβάσεις, ο Υφυπουργός ανέφερε: «Οι παραβάσεις του ΚΟΚ είναι συνυφασμένες με την καθημερινότητά μας. Δεν μπορεί να εκλείψουν. Συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πάντα. Το ζητούμενο είναι να τις περιορίσουμε στον ελάχιστο βαθμό, με ένα αξιόπιστο και σύγχρονο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που να αποτρέπει την τέλεση παραβάσεων. Όμως, οποιαδήποτε επιβληθείσα ποινή θα πρέπει να διέπεται από τρία χαρακτηριστικά: Να είναι αυστηρή, δίκαιη και εφαρμόσιμη. Αυστηρή για να συνετίζει τον παραβάτη. Δίκαιη για να τον πείθει ότι επιβάλλεται με στόχο την προστασία της ζωής του. Εφαρμόσιμη για να υλοποιείται χωρίς να τον εξοντώνει και παράλληλα για να δημιουργείται η βεβαιότητα ότι, τα όσα προβλέπονται και επιβάλλονται στο τέλος εφαρμόζονται. Αν ένας από τους τρεις αυτούς παράγοντες, δεν ισχύει, δεν μπορούμε να προσδοκούμε βάσιμα σε θετικό αποτέλεσμα. Η οδική ασφάλεια δεν είναι μόνο ζήτημα νομοθεσίας, έργων και υποδομών. Απαιτεί βαθιά και ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας και στάσης. Σκοπός μας πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας, προστατεύοντας το θεμελιώδες δικαίωμά της ζωής».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...