Το Σεπτέμβριο o νέος ΚΟΚ – Οι αλλαγές σε παραβάσεις, πρόστιμα και point system

Τι δήλωσε στο GOCAR ο Υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης

  • -
  • -

Στην αναθεώρηση αρκετών άρθρων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στόχος, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός, Γιάννης Κεφαλογιάννης στο GOCAR, είναι να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο όσον αφορά τις σοβαρές παραβάσεις. Παράλληλα προωθείται η βεβαίωση και καταχώρηση των παραβάσεων του ΚΟΚ  με ηλεκτρονικά μέσα, όπως επίσης η ενημέρωση του παραβάτη-οδηγού.

 «Αυτή τη στιγμή γίνεται επεξεργασία από όλα τα συναρμόδια υπουργεία και από το Σεπτέμβριο νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αλλαγές», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης. «Θα υπάρχουν μεν πρόστιμα αλλά εκεί όπου θα δοθεί βαρύτητα θα είναι στις παραβάσεις που προκαλούν θανατηφόρα τροχαία. Και βέβαια θα υπάρχουν πιο αυστηροί έλεγχοι από την Τροχαία».


Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις στην αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αφορούν:


·       Την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων του ΚΟΚ ανά βαθμό επικινδυνότητας με έμφαση στις παραβάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος.

·       Τον διαχωρισμό των κυρώσεων με βασικό κριτήριο την οδηγική συμπεριφορά και την ασφάλεια του οχήματος.

·       Τη μείωση της μέσης ταχύτητας κίνησης στις κατοικημένες περιοχές.

·       Την ενσωμάτωση νέων κατηγοριών οχημάτων όπως αυτό της μικροκινητικότητας. Ρυθμίζουμε το πλαίσιο ασφαλούς κυκλοφορίας για τα πατίνια, τα αυτοπροωθούμενα οχήματα τύπου Segway ή τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

·       Την υποχρεωτική χρήση προστατευτικού κράνους για χρήστες ποδηλάτου ηλικίας έως 12 ετών.

·       Η ευθύνη για παράβαση που επιβάλλεται απουσία του οδηγού (κάμερες, ραντάρ) να αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.

 

Βασικά σημεία παρέμβασης:

·       Βεβαίωση και καταχώρηση των παραβάσεων του ΚΟΚ  με ηλεκτρονικά μέσα.

·       Ενημέρωση του παραβάτη-οδηγού με ηλεκτρονικά μέσα για την τέλεση της παράβασης, ιδίως εάν ο οδηγός δεν ήταν παρών (πχ παράβαση παράνομης στάθμευσης, υπερβολική ταχύτητα).

·       Δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής της παράβασης μέσω e banking ή ATM.


Επιδιωκόμενοι στόχοι:

·       Κάθε παραβάτης του ΚΟΚ πρέπει να γνωρίζει ότι θα καταβάλει το προβλεπόμενο πρόστιμο από την παράβαση που έχει τελέσει.

·       Ο παραβάτης που δεν καταβάλει το πρόστιμο εμπροθέσμως, θα το βλέπει να βεβαιώνεται στο TAXIS.

·       Η εγκαθίδρυση μηχανισμού ώστε τα πρόστιμα να επενδύονται σε έργα ενίσχυσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας, στον ίδιο Δήμο μέσω ενός Ταμείου Οδικής Ασφάλειας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους και μέσα από τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.


Τι θα ισχύει με το point system

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθιερώνει ηλεκτρονικές διαδικασίες ελέγχου των παραβάσεων του ΚΟΚ και της οδικής συμπεριφοράς των καθ΄ έξιν παραβατών οδηγών, ενεργοποιεί το Point System

Βασικά σημεία παρέμβασης:

·       Η δυνατότητα online ενημέρωσης των πολιτών για τους βαθμούς τους στο point system.

·       Εξοπλισμός των υπηρεσιών τροχονομικού ελέγχου με συσκευές για την επί τόπου παρακολούθηση της υποτροπής των οδηγών.

·       Δημιουργία εθνικού μητρώου οδηγών/παραβατών

·       Εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού / πόρων μέσω διαλειτουργικότητας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο.

Επιδιωκόμενοι στόχοι:

·       Ο παραβάτης θα γνωρίζει ότι οι πόντοι θα καταγράφονται μέσα σε εύλογο χρόνο.

·       Θα επιτρέπεται η άμεση online ενημέρωση των οδηγών για τις παραβάσεις και τους πόντους που έχουν στο point system.

·       Το νέο point system θα αποτελεί μέρος του ευρύτερου μηχανισμού αντιμετώπισης των παραβατών οδηγών, με διαδικασίες επαναξιολόγησης της ικανότητας οδήγησης, εναλλακτικές μορφές κυρώσεων: υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων οδήγησης κ.λπ.)

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...