Σύνδεση της τιμής των διοδίων με τις εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων;

Είναι εφικτή η εφαρμογή της πρότασης του ΟΟΣΑ στη χώρα μας;

  • -
  • -

Η τρίτη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της Ελλάδας από τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ανέδειξε το δρόμο που χρειάζεται ακόμη η χώρα μας να διανύσει προς ένα βιώσιμο μέλλον. Οι αναθεωρήσεις περιβαλλοντικής απόδοσης του ΟΟΣΑ παρέχουν και αξιολόγηση της προόδου των χωρών προς τους στόχους περιβαλλοντικής πολιτικής τους.

Ανάμεσα στα μελλοντικά μέτρα που προτείνει ο ΟΟΣΑ (καθώς οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν από τα κράτη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση), είναι το τέλος διοδίων να έχει συνάρτηση με τις εκπομπές CO2 των οχημάτων, αλλά και να μειωθεί η διαφορά στη φορολογία της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα η χρέωση στα διόδια γίνεται με βάση τον τύπο οχήματος (μοτοσικλέτες, ΙΧ αυτοκίνητα, φορτηγά κλπ) και όχι με βάση την παλαιότητά τους (άρα και τις εκπομπές CO2). Σε άλλες – όπως η Αυστρία – εφαρμόζεται σύστημα με ειδικό αυτοκόλλητο (βινιέτα) με χρέωση ανά 10ήμερο, δίμηνο ή έτος.

Άρα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο στην παρούσα φάση να εφαρμοστεί χρέωση στα διόδια με βάση τις εκπομπές ρύπων. Αυτό θα γίνει μόνο όταν αναπτυχθεί αρκετά η ηλεκτροκίνηση, οπότε δεν θα είναι συμφέρουσα η χρήση αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΙΟΔΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Όσον αφορά τις μεταφορές, ο ΟΟΣΑ προτείνει:

Αναθεώρηση της φορολογικής διαφοροποίησης των καυσίμων και των χρήσεών τους, ώστε οι τιμές των εκπομπών άνθρακα να δίνουν ένα συνεπές μήνυμα.

Σταδιακό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των φόρων βενζίνης και ντίζελ.

Εναρμόνιση της φορολογίας των νέων και των παλαιών οχημάτων.

Διαφοροποίηση του τέλους κυκλοφορίας σύμφωνα με τα όρια εκπομπών ρύπων πέραν του διοξειδίου του άνθρακα έως ότου το κόστος των διοδίων συνδεθεί με τα επίπεδα εκπομπών ρύπων των οχημάτων.

Αποκατάσταση της ισορροπίας των επενδύσεων υπέρ του σιδηροδρόμου σε σχέση με τις οδικές μεταφορές.

Υλοποίηση σχεδίων βιώσιμων αστικών μετακινήσεων και ανάπτυξη ήπιων μέσων μεταφοράς.

«Καθώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης COVID-19 εξελίσσεται, η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει μια ανθεκτική, πράσινη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάκαμψη. Έχει ευκαιρίες να επιταχύνει τη μετάβαση χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να αυξήσει τις προσπάθειες προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο νερό, τη γεωργία και τον τουρισμό», δήλωσε ο Rodolfo Lacy, Διευθυντής του ΟΟΣΑ για το περιβάλλον.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...