Πόσο ρυπαίνουν, πραγματικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα;

Θεωρητικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν εκπέμπουν καθόλου ρύπους, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν ρύποι, απλά μεταφέρεται εκεί που παράγεται το ρεύμα.

  • -
  • -

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν έχει εξάτμιση, όμως θέλει ρεύμα για να φορτίσει και αυτό το ρεύμα πρέπει κάπως να παραχθεί. Αυτό σημαίνει ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι τόσο καθαρό για το περιβάλλον, όσο το δίκτυο ηλεκτρισμού από το οποίο τραβάει ρεύμα.

Αν η παραγωγή ρεύματος γίνεται με λιγνίτη ή diesel, το κέρδος από την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση υπάρχει, όμως είναι μικρό. Αν χρησιμοποιούνται ΑΠΕ, το κέρδος είναι μεγάλο. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Πόσο μολύνουν στην πραγματικότητα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/52527a88bb92a742f17586675b3f66c1.jpg

Αυτοί είναι οι ρύποι που εκπέμπει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα

Το 2023, στην Ελλάδα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έβγαζαν τους μισούς ρύπους σε σχέση με τα πιο σύγχρονα θερμικά αυτοκίνητα, άσχετα αν αυτά καταναλώνουν βενζίνη, diesel, υγραέριο ή φυσικό αέριο. Για την ακρίβεια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα προκαλούν πολύ λιγότερη μόλυνση ακόμα κι όταν συγκρίνονται με τα υβριδικά.

Δείτε ακόμα: Ποια μολύνουν λιγότερο μέχρι να... πεθάνουν: Τα ηλεκτρικά η τα υβριδικά;

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπομπές ρύπων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με ρεαλιστική κατανάλωση και όχι εκείνη που ανακοινώνουν τα εργοστάσια, είναι στα 55 gr CO2/km. Συγκριτικά οι εκπομπές της βενζίνης, του diesel, του υγραερίου και του φυσικού αερίου είναι στη συντριπτική πλειοψηφία πάνω από 110 gr CO2/km, ακόμα και σε supermini. Αν πρόκειται για SUV, τότε πάμε σε νούμερα της τάξης των 140-180 gr CO2/km.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f5f91f10f6a356f283ca9a8eed8dcf97.jpg

Στα υβριδικά η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, όμως και πάλι μιλάμε για τιμές της τάξης των 90 – 110 gr CO2/km στα μικρά αυτοκίνητα και 110 – 140 gr CO2/km στα SUV. Να σημειώσουμε ότι τα νούμερα για τα θερμικά και τα υβριδικά είναι τα επίσημα, ενώ για τα ηλεκτρικά είναι με ρεαλιστική κατανάλωση. Εννοείται ότι στην πραγματικότητα η μόλυνση που προκαλούν τα θερμικά και τα υβριδικά είναι σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη που ανακοινώνουν τα εργοστάσια. Μέχρι εδώ ήταν η σύντομη απάντηση, ενώ παρακάτω υπάρχει εκτενέστερη ανάλυση.

Πώς προκύπτουν τα νούμερα για τους ρύπους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Όπως είπαμε, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι τόσο καθαρό, όσο το δίκτυο ηλεκτρισμού από το οποίο φορτίζει. Στη χώρα μας το δίκτυο είναι πολύ πιο καθαρό από όσο νομίζουμε. Το 2023, στην Ελλάδα, το 57% της παραγωγής ρεύματος έγινε χωρίς ρύπους. Το ποσοστό των ΑΠΕ ήταν 47,92%, ενώ 9,08%  ήταν η συνδρομή των υδροηλεκτρικών σταθμών. Ο λιγνίτης έδωσε μόλις 10,13%, ενώ και το φυσικό αέριο ήταν αρκετά χαμηλά με 32,84%. Τα άλλα καύσιμα όπως το diesel είχαν ελάχιστη συνεισφορά, με 0,03%.

anthrakas-karvouno-ergostasio-revma

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, η Ελλάδα το 2023 παρήγαγε 47,92 TWh ρεύματος, με μόλις 1,55 TWh να εισάγονται από τις γειτονικές χώρες (Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία).

Οι εκπομπές CO2 της Ελλάδας για παραγωγή ρεύματος το 2023 ήταν 14,7 εκατομμύρια τόνοι. Κάνοντας τους υπολογισμούς, βρίσκουμε ότι η Ελλάδα εκπέμπει 306,76 gr CO2 για κάθε kWh ρεύματος που παράγει. Σε ρεαλιστικές συνθήκες, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο καταναλώνει 18 kWh/100 km, δηλαδή 0,18 kWh για κάθε km που διανύει. Αυτή η κατανάλωση ρεύματος αντιστοιχεί σε 55,21 gr CO2/km.

Η πραγματική μόλυνση από θερμικά και υβριδικά είναι ακόμα μεγαλύτερη

Αν θέλουμε να βλέπουμε τις καταστάσεις στις πραγματικές τους διαστάσεις, η επιβάρυνση των θερμικών στη μόλυνση του αέρα είναι ακόμα μεγαλύτερη και μάλιστα με τεράστια διαφορά. Για να προκύψουν τα διάφορα καύσιμα πρέπει να γίνει εξόρυξη πετρελαίου, το οποίο θα μεταφερθεί με καράβια και θα πάει για διύλιση. Τέλος, τα καύσιμα που θα προκύψουν πρέπει να μεταφερθούν με βυτιοφόρα ή/και καράβια ώστε να φτάσουν μέχρι το πρατήριο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1264914d24f1b57dbd1a97eaf4984c05.jpg

Όλες αυτές οι διαδικασίες απαιτούν πάρα πολλή ενέργεια και φυσικά εκπέμπουν πάρα πολλούς ρύπους. Αντίθετα, το ρεύμα παράγεται με τις εκπομπές που αναφέραμε και κάπου εκεί τελειώνει η όποια επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Αυξάνονται οι ΑΠΕ, μειώνεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα ηλεκτρικά

Επιπλέον, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μηδενίζεται η μόλυνση του αέρα σε τοπικό επίπεδο με ευεργετικές συνέπειες στο αναπνευστικό, ενώ με περισσότερες ΑΠΕ μηδενίζεται η μόλυνση και από την παραγωγή ρεύματος σε εθνικό επίπεδο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/370c0dc1c30eca2de72e35772d7cb593.jpg

Με δεδομένες τις τεράστιες επενδύσεις που γίνονται σε ΑΠΕ κάθε χρόνο, το 2024 οι εκπομπές ρύπων της Ελλάδας για παραγωγή ρεύματος θα είναι ακόμα μικρότερες. Αυτό σημαίνει ότι και η επιβάρυνση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα γίνει πιο μικρή, ενώ όταν φτάσουμε σε 100% ΑΠΕ, όσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κι αν κυκλοφορούν, οι εκπομπές ρύπων θα είναι μηδενικές. Στα θερμικά δεν μπορεί να γίνει ποτέ αυτό.

Ένα ακόμα όφελος της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ στην Ελλάδα, είναι ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα εξισορροπήσει πολύ γρήγορα το μειονέκτημα της παραπάνω ενέργειας που απαιτείται για την κατασκευή της μπαταρίας του. Αυτήν τη στιγμή χρειάζεται να καλυφθούν περίπου 30.000–50.000 km για να γίνει αυτό. Πολύ σύντομα, το συγκεκριμένο νούμερο θα πέσει ακόμα περισσότερο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...