Πώς θα αποφύγουμε τα υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας λόγω του WLTP;

Στο Υπουργείο Οικονομικών ψάχνουν φόρμουλα ώστε τα νέα αυτοκίνητα να μην έχουν υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας από παλαιότερα

  • -
  • -

Όπως κάθε φθινόπωρο έτσι και φέτος, το σίριαλ των τελών κυκλοφορίας είναι το αγαπημένο των μέσων ενημέρωσης. Θα ακούσετε και φέτος διάφορα, τα οποία θα διαψευστούν τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 (αναμένεται αυτό να γίνει το πρώτο 15μερο του Νοεμβρίου).

Και ενώ κάθε χρόνο στην πλατεία Συντάγματος κατέληγαν στο «καμία αλλαγή και φέτος», αυτή τη φορά στην εξίσωση μπαίνει και το WLTP. Τι είναι αυτό; Ο νέος κύκλος δοκιμών με βάση τον οποίο καθορίζονται η κατανάλωση και οι εκπομπές CO2 των νέων αυτοκινήτων. Άρα και τα τέλη κυκλοφορίας, εφόσον στα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί από την 1η Νοεμβρίου 2011, ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις εκπομπές CO2.

Πώς επηρεάζει τα τέλη κυκλοφορίας το πρωτόκολλο WLTP

Ο κύκλος δοκιμών WLTP είναι πιο αυστηρός – και άρα πιο κοντά στις πραγματικές καταναλώσεις – συγκριτικά με τον NEDC, ο οποίος χρησιμοποιείται ακόμη στην Ελλάδα για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας. Αυτό όμως πρέπει κάποια στιγμή να λήξει και λογικά από την 1/1/2021 να χρησιμοποιούνται οι τιμές CO2 με βάση τον WLTP (ήδη όλες οι εταιρείες ανακοινώνουν κατανάλωση και ρύπους και στον κύκλο WLTP).

Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο ένα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητο που θα ταξινομηθεί μετά την 1/1/2021 να έχει π.χ. 115 gr. CO2 ανά km στον κύκλο WLTP και το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο αν ταξινομηθεί εντός του 2020 να έχει 95 gr. CO2 ανά km στον κύκλο NEDC. Άρα το καινούργιο αυτοκίνητο να πληρώνει υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας! Είναι αυτό δίκαιο;

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΙΧ

Βεβαίως και όχι, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξει τις προθέσεις του καταναλωτικού κοινού, επηρεάζοντας τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Για αυτό το λόγο, στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να βάλουν μία νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν το 2021. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και με υψηλότερες εκπομπές CO2 (με βάση τον κύκλο WLTP) να πληρώνουν ανάλογα τέλη κυκλοφορίας με τα αντίστοιχα αυτοκίνητα που υπολογίζονται στον κύκλο NEDC. Έτσι και τα κρατικά έσοδα δεν θα επηρεαστούν αρνητικά και οι οδηγοί αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας δεν θα νιώσουν ότι το κράτος τους έπιασε... κορόιδο.     

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...