Τι δίνει λάμψη στα Volkswagen ID.3 και ID.4;

Η γερμανική εταιρεία χρησιμοποιεί νέα στοιχεία για να δώσει “ένταση” στα ηλεκτρικά της μοντέλα

  • -
  • -

Η Volkswagen έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογία των νέων αμιγώς ηλεκτρικών ID.3 και ID.4, χωρίς φυσικά να αγνοεί την αισθητική. Σε κερδίζουν με την πρώτη ματιά, με απλές γραμμές, και σωστές αναλογίες, ενώ εντυπωσιάζουν χάρη στα νέα φωτιστικά σώματα που διαθέτουν.

Μέχρι σήμερα οι σχεδιαστές εστίαζαν στις λεπτομέρειες, όπως τα στοιχεία χρωμίου για να… κλέψουν τις εντυπώσεις. Με τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης, αυτό αλλάζει με γοργό ρυθμό. “Το φως είναι το νέο χρώμιο”, εξηγεί ο Klaus Zyciora ως επικεφαλής σχεδιασμού του Volkswagen Group. “Το φως παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά για ένα ηλεκτρικό όχημα. Αντιπροσωπεύει ενέργεια και ηλεκτρισμό, αλλά και ζεστασιά και ασφάλεια. Το φως είναι ένα τέλειο σύμβολο για την κινητικότητα του μέλλοντος”.

Η ομάδα σχεδιασμού της Volkswagen εφάρμοσε μια νέα φιλοσοφία που αποτελεί νέο σήμα κατατεθέν. Οι μεγάλοι προβολείς κυριαρχούν στο μπροστινό άκρο των ηλεκτρικών μοντέλων, με την τεχνολογία LED σε μεγάλο βαθμό ως στάνταρ. Κάτι τέτοιο συμβαίνει αντίστοιχα και στο πίσω μέρος, με τα δύο μοντέλα να αφήνουν σαφείς φωτιστικές εντυπώσεις στο πέρασμά τους.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει αντίστοιχα και στο πίσω μέρος, με τα ID.3 και ID.4 να αφήνουν σαφείς φωτιστικές εντυπώσεις στο πέρασμά τους. Τα εξωτερικά περιβλήματα στους καθρέφτες διαθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο φωτισμού: κρύβουν προβολείς λογότυπων που προβάλλουν στο έδαφος ένα ιδιαίτερο μοτίβο σε σχήμα διαμαντιού, τυπικό στοιχείο των μοντέλων της οικογένειας ID., κατά το άνοιγμα των θυρών.

Στο μέλλον θα υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας του προαιρετικά διαθέσιμου IQ.Light με προβολείς LED matrix. Εδώ, οι φωτεινές μονάδες αποτελούνται από μεμονωμένα LED, που μπορούν να ενεργοποιηθούν και απενεργοποιηθούν ξεχωριστά.

Οι μονάδες φωτισμού έχουν έντονη ομοιότητα με τα ανθρώπινα μάτια. Περιβάλλονται από φωτιζόμενους δακτύλιους με πεπλατυσμένο το κάτω τμήμα - είναι το σήμα κατατεθέν της οικογένειας μοντέλων ID. με IQ.Light. Μια λωρίδα φωτός διασχίζει το μπροστινό άκρο και συνδέει τους προβολείς μεταξύ τους, όταν τα φώτα είναι αναμμένα.

Όταν ο οδηγός πλησιάζει στο αυτοκίνητο έχοντας το κλειδί επάνω του, τα φώτα περιστρέφονται ηλεκτρικά από κάτω προς τα πάνω για να τον καλωσορίσουν κοιτώντας ψηλά. Επιπλέον, με το σύστημα πρόσβασης χωρίς κλειδί Keyless Advanced, το όχημα διαθέτει ένα βελτιωμένο σενάριο καλωσορίσματος. Σε αυτήν την περίπτωση, οι μονάδες φωτός “ανοίγουν τα μάτια τους” και στη συνέχεια περιστρέφονται προς τα πλάγια.

Ειδικά στο ID.4, η Volkswagen χρησιμοποιεί τρισδιάστατα οπίσθια φώτα LED για πρώτη φορά. Το φως τους σχηματίζει μια επίπεδη καμπύλη και έχει ιδιαίτερα ομοιογενές και έντονο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, εννέα επιφάνειες καλωδίων οπτικών ινών εκπέμπουν το φως σε ασυνήθιστα πλούσιο κόκκινο χρώμα. Οι επιφάνειες μοιάζουν να αιωρούνται μπροστά από ένα μαύρο φόντο. Τα φώτα φρένων ανάβουν σε σχήμα “X”.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...