Πώς θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά ο οδηγός για παραβάσεις του ΚΟΚ

Όταν ο παραβάτης δεν πληρώνει το πρόστιμο εμπρόθεσμα, αυτό θα εμφανίζεται στο TAXIS

  • -
  • -

Οι αλλαγές στον ΚΟΚ που αναμένονται να τεθούν προς διαβούλευση και ψήφιση στη Βουλή εντός του φθινοπώρου, περιλαμβάνουν και ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία με το Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η βεβαίωση και καταχώρηση των παραβάσεων του ΚΟΚ θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα ενημερώνεται και ο οδηγός για την τέλεση παραβάσεων, οι οποίες δεν του γνωστοποιήθηκαν τη στιγμή της παράβασης: π.χ. παράνομο παρκάρισμα ή κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. Επίσης, σε περίπτωση που το πρόστιμο δεν καταβάλλεται εντός της προθεσμίας, τότε ο οδηγός θα το βλέπει να βεβαιώνεται στο TAXIS.

Με άρθρο του στο The President, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, υπογράμμισε τα βασικά σημεία της παρέμβασης του νέου ΚΟΚ:

Βεβαίωση και καταχώρηση των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. με ηλεκτρονικά μέσα

Ενημέρωση του παραβάτη-οδηγού με ηλεκτρονικά μέσα για την τέλεση της παράβασης, ιδίως εάν ο οδηγός δεν ήταν παρών (πχ παράβαση παράνομης στάθμευσης, υπερβολική ταχύτητα)

Διασφάλιση δυνατότητας άμεσης αμφισβήτησης της παράβασης εκ μέρους του οδηγού (με προτυποποιημένο έγγραφο)

Δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής της παράβασης μέσω e-banking ή ATM

Βεβαίωση της υπερήμερης οφειλής στη ΔΟΥ φορολογίας του παραβάτη (TAXIS)

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού των παραπάνω διαδικασιών, επιδιώκονται:

Η ενίσχυση της γενικής αποτροπής από την τέλεση παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. Κάθε παραβάτης του Κ.Ο.Κ. πρέπει να υφίσταται τη νόμιμη συνέπεια της παραβατικής του συμπεριφοράς, δηλαδή να γνωρίζει ότι θα πληρώσει το προβλεπόμενο πρόστιμο από την παράβαση που έχει τελέσει.

Ο τερματισμός του καθεστώτος της γενικευμένης πεποίθησης ατιμωρησίας. Ο παραβάτης που δεν καταβάλει το πρόστιμο εμπροθέσμως, θα το βλέπει, σε σχετικά σύντομο χρόνο, να βεβαιώνεται στο TAXIS.

Η εγκαθίδρυση μηχανισμού ώστε τα πρόστιμα από τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. να επανεπενδύονται στο σύνολό τους για υλοποίηση έργων ενίσχυσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας, στον ίδιο Δήμο.

Η ηλεκτρονική παρακολούθηση της διαδικασίας η οποία θα επιτρέψει την ορθολογική διαχείριση των ποσών από τα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. και την παρακολούθηση συναφών προγραμμάτων οδικής ασφάλειας, σύμφωνα με τις καλές πρακτικές διεθνώς και στην Ευρώπη.

 

[Πηγή: thepresident.gr]

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...