Milestones 2010-2020: Hyundai - Δεκαετία εξέλιξης & αναγνώρισης

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Hyundai άλλαξε φιλοσοφία, προσέγγιση και στρατηγική, ακολουθώντας μία διαφορετική κατεύθυνση που την καθιέρωσε ως μία από τις κορυφαίες και πλέον καινοτόμες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως.

  • -
  • -

Ο αέρας ανανέωσης και η διαφορετική κατεύθυνση ήταν τα κύρια στοιχεία που χαρακτήρισαν τη δεκαετία 2010-2020 για τη Hyundai. Από το σλόγκαν “Νέος τρόπος σκέψης. Νέες δυνατότητες”, η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία πέρασε στο “Progress for Humanity”, που αντιπροσωπεύει το συνολικό όραμα για συνεισφορά στην Πρόοδο για τον Άνθρωπο, με πρωτοποριακές προτάσεις που προσφέρουν συναίσθημα και ποιοτικές στιγμές.

Πάνω σε αυτή τη λογική η Hyundai ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Το πρώτο βήμα έγινε με το BlueOn στην αρχή της δεκαετίας, που βασιζόταν στο i10 και είχε αυτονομία 140 km. Στοχεύοντας στην καινοτομία, η Hyundai παράλληλα εξέλιξε μοντέλα που έκαναν χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, καταφέρνοντας το 2013 να προσθέσει ακόμα ένα ορόσημο στην οικολογική της προσέγγιση. Με το ix35 Fuel Cell λάνσαρε το πρώτο όχημα κυψελών καυσίμου υδρογόνου μαζικής παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίo σε συνδυασμό με μία μπαταρία πολυμερούς λιθίου πρόσφερε αυτονομία 600 km!

 

H οικολογική στρατηγική επεκτάθηκε το 2016 με την παρουσίαση του ΙΟΝΙQ, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο αυτοκίνητο που διέθετε υβριδική, plug-in υβριδική και αμιγώς ηλεκτρική έκδοση. Και δύο χρόνια αργότερα παρουσιάζει το Nexo, το όχημα κυψελών καυσίμου δεύτερης γενιάς, το οποίο προσφέρει αυτονομία 666 km!

Όμως, ένα σημαντικό, πρωτοποριακό κεφάλαιο άνοιξε την ίδια χρονιά. To 2018 η Hyundai παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό SUV παγκοσμίως στο αμάξωμα του Kona, το οποίο αμέσως έγινε τεράστια επιτυχία. Η ζήτηση ήταν τεράστια με αποτέλεσμα μόλις δύο χρόνια αργότερα να γιορτάζει τις 100.000 πωλήσεις παγκοσμίως! Τα χαρακτηριστικά του εντυπωσιάζουν, αφού διατίθεται σε δύο εκδόσεις με μπαταρίες χωρητικότητας 39,2 kWh και 64 kWh, με ιπποδύναμη 135 και 204 ίππους, προσφέροντας αυτονομία 305 και 450 χιλιομέτρων με μία φόρτιση αντίστοιχα!

 

Παράλληλα, η Hyundai λάνσαρε και την υβριδική εκδοχή του SUV. Στο Kona Hybrid ο 4κύλινδρος ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας 1,6 λίτρων ενισχύεται από έναν ηλεκτροκινητήρα αποδίδοντας συνδυαστικά 141 ίππους και 265 Nm. Η αποδοτικότητα του συνόλου είναι εντυπωσιακή, αφού εκτός από τις χαμηλές εκπομπές ρύπων (CO2: 99gr/km) προσφέρει αντίστοιχη κατανάλωση, με μόλις 4,3 lt/100km.

Η Hyundai δεν περιόρισε τη φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση της αποκλειστικά σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία εξέλιξε τους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, με στόχο το μικρότερο δυνατό οικολογικό τους αποτύπωμα. Με δεδομένο ότι στην εποχή μας η υπερτροφοδότηση είναι κυρίαρχο στοιχείο, ανέπτυξε τη δέσμη τεχνολογιών SmartStream, η οποία και κατέστησε τους νέους κινητήρες βενζίνης και diesel πιο αποδοτικούς και αξιόπιστους, χαρίζοντας τους ποιοτικότερα χαρακτηριστικά λειτουργίας.

 

Ευφυείς μηχανικές λύσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της απόδοσης και της οικονομίας καυσίμου. Μάλιστα, τις αρετές της δέσμης τεχνολογιών SmartStream δεν τις συναντάμε μόνο στις κορυφαίες εκδόσεις, αλλά στα περισσότερα μοντέλα της Hyundai, όπως στα Kona και i20. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως η νεότερη γενιά κινητήρων SmartStream έχει αποκομίσει αμέτρητα βραβεία ποιότητας και αξιοπιστίας.

Ο ενδιάμεσος κρίκος των μοντέλων που διαθέτουν κινητήρες SmartStream με τα υβριδικά Hyundai είναι η ήπια υβριδική τεχνολογία 48 Volt, η οποία ενισχύει και υποστηρίζει κινητήρες τόσο βενζίνης όσο και diesel, συνδυάζοντας την πλούσια ροπή και τις επιδόσεις με την οικονομία καυσίμου.

Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι καινούριοι βενζινοκινητήρες 1.0 T-GDi και 1.5 T-GDi που συνδυάζονται με τεχνολογία 48V Hybrid στα νέα Hyundai i20 και i30, τα οποία αναμένονται στην ελληνική αγορά μέχρι τον Οκτώβριο. Ειδικά ο 1.5 T-GDi του i30 αποδίδει 160 ίππους και υπόσχεται έως και 30% μειωμένη κατανάλωση καυσίμου!

 

Όμως, αυτή τη δεκαετία η Hyundai δεν επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη πράσινων τεχνολογιών. Παράλληλα, προχώρησε σε μία σειρά από ενέργειες που ανέδειξαν τα δυναμικά της χαρακτηριστικά και το πάθος για την ταχύτητα που διακρίνει τους ανθρώπους της. Με αυτή τη λογική γεννήθηκε το N Division, το τμήμα που σχεδίασε και δημιούργησε το εκρηκτικό Hyundai i30N. Δεν είναι τυχαίο ότι το κορεάτικο χάτσμπακ, και αργότερα fastback, που εξελίχθηκε στην πίστα του Νurburgring απέσπασε το θαυμασμό του Ειδικού Τύπου.

Οι περισσότεροι χαρακτήρισαν το προσθιοκίνητο hot hatch των 275 ίππων ως την κορυφαία οδηγοκεντρική επιλογή στην εξαιρετικά ανταγωνιστική κατηγορία. Το i30Ν κέρδισε τους λάτρεις της ταχύτητας και της οδήγησης, την ώρα που η Hyundai ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις επόμενες δημιουργίες του N Division στο αμάξωμα των i20 και Kona! Αποδεικνύοντας έμπρακτα το πάθος, αλλά και την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι μηχανικοί της εταιρείας στη δημιουργία οδηγοκεντρικών κατασκευών.

 

Φυσικά, σε αυτό συνέβαλλε και η εξαιρετικά πετυχημένη εμπλοκή της Hyundai στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία επένδυσε στο χώρο των αγώνων, καταφέρνοντας με το i20 WRC να πρωταγωνιστήσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Η σοβαρή εμπλοκή της κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν εμφανής εξαρχής, επιτρέποντας στην ομάδα να πανηγυρίσει νίκες και διακρίσεις από την πρώτη χρονιά. Με το μεγάλο στόχο να επιτυγχάνεται το 2019 με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κατασκευαστών.

Μάλιστα, η αγωνιστική της παρουσία και εμπλοκή δεν περιορίστηκε στις ειδικές διαδρομές, με τη Hyundai να κυριαρχεί και στις πίστες! Από το 2018 ακολούθησε πλήρη εμπλοκή και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τουρισμού με το i30 WTCR, κατακτώντας τον τίτλο Κατασκευαστών το 2018 και μετρώντας από τότε μέχρι και σήμερα τις περισσότερες νίκες από κάθε άλλο Κατασκευαστή.

Βλέπετε, για τη Hyundai αυτοκίνηση και πάθος, ταχύτητα και οδηγική απόλαυση μπορούν να πορευτούν μαζί. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένει συγκεντρωμένη στη δημιουργία καινοτόμων κατασκευών με χαμηλούς ή μηδενικούς ρύπους και το ελάχιστο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα.

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...