“Απειλητική” για την οικονομία η αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών!

Από ποια χώρα καταφτάνουν τα πρώτα αποθαρρυντικά στοιχεία

  • -
  • -

Στις 28 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητά από την ΕΕ να αυξήσει το στόχο μείωσης των εκπομπών σε 55% έως το 2030 και να θέσει ως μακροχρόνιο στόχο μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ μέχρι το 2050, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Οι δεσμεύσεις αφορούν και τη Δανία, γεγονός που καθιστά την κυβέρνηση της χώρας αναγκασμένη να περάσει από… συμπληγάδες πέτρες.

Αυτό διότι, όπως ανήγγειλε η κυβερνητική επιτροπή της σκανδιναβικής χώρας, η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα επιφέρει τον μετριασμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αναμένεται να προκαλέσει ένα… ηχηρό χαστούκι στην οικονομία της χώρας.

Ο λόγος, σύμφωνα με το Reuters, έγκειται στο γεγονός πως η οικονομία της Δανίας βασίζεται εν πολλοίς στους φόρους που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα (σ.σ. τέλη ταξινόμησης με βάση την κατανάλωση καυσίμου) και τους αυτοκινητοδρόμους.

ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Στη γλώσσα των αριθμών, ο λόγος των συγκεκριμένων φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ της χώρας διαμορφώνεται σε 2,3%, η αλλιώς σε 7,95 δισεκ. δολάρια (50 δισεκ. κορόνες Δανίας). Όπως είναι ευλογοφανές, η αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μειώσει τα έσοδα του κράτους.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, το Συμβούλιο για την Κλιματική Αλλαγή της Δανίας ανέφερε πως μέχρι το 2023 ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρέπει να φτάσει το ένα εκατομμύριο.

«Αυτό θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της κυβέρνησης, Anders Eldrup, σε συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται πως σχεδόν το 50% της παραγόμενης ενέργειας της Δανίας αντλείται από ανεμογεννήτριες, με τη σκανδιναβική χώρα να θεωρείται μια εκ των πρωτοπόρων στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...